Vælg en side
Del artiklen på:

25 års jubilæum er en stor ting at fejre, både som lønmodtager, som virksomhed eller som forening. Når man kan fejre 25 års jubilæum, kan man nemlig sagtens sige, at man har nået en stor milepæl. På det danske arbejdsmarked bliver man belønnet, hvis man er loyal; hvis man bliver på den samme arbejdsplads i en længere årrække. Når man har været på en arbejdsplads i 25 år, kan man fejre 25 års jubilæum. Når en virksomhed eller forening har eksisteret i 25 år, kan denne også fejre jubilæum – altså en form for fødselsdag. Langt de fleste steder bliver et 25 års jubilæum fejret på behørig vis. Dette gælder uanset, om man holder 25 års jubilæum for at fejre sin tid på den samme arbejdsplads, eller om man fejrer 25 års jubilæum som virksomhed eller forening. Når man holder et jubilæum, er der nogle ting, man skal huske. Der er nogle ting, man kan gøre for at sørge for, at jubilæet bliver mindeværdigt. Hvis man er gæst til et jubilæum, er der også nogle ting, man skal være opmærksom på. Herunder kan du få gode tips og tricks til, hvordan du kan holde det perfekte jubilæum, samt hvad du skal huske, hvis du er gæst til et.

Sådan holder du en mindeværdig jubilæumsfest

Uanset om du skal holde en jubilæumsfest for en arbejdsgiver, for din virksomhed eller for en forening, du er medlem af, er der god grund til at gøre noget særligt ud af festen. Et 25 års jubilæum er en milepæl, der skal fejres ordentligt. Hvis du holder festen for en medarbejder, vil denne medarbejder føle sig værdsat, hvis du gør noget ud af festen. Hvis det er din egen virksomhed, der skal fejres, vil du med garanti også gerne gøre dette på en mindeværdig måde. De følgende tips kan bruges, hvad enten du holder et personligt 25 års jubilæum eller et jubilæum for en virksomhed, en forening eller noget helt tredje; det vigtigste er, at jubilæet bliver en god fest eller reception – ja, bare et godt arrangement.

Find den rette lokation til et 25 års jubilæum

Når man skal holde et jubilæum, er det først og fremmest vigtigt, at man finder den rette lokation til dette. I mange tilfælde giver det god mening, at jubilæet holdes hos virksomheden selv. Dette gælder i hvert fald, hvis det er virksomheden selv, der afholder jubilæet. Hvis det er en forening, der afholder jubilæet, kan jubilæet måske holdes i foreningens egne lokaler. Dette giver meget god mening, fordi det netop er virksomheden eller foreningens ”fødselsdag”, man fejrer. Hvis man skal afholde et personligt jubilæum, vil det typisk give god mening at finde en lokation uden for virksomheden. Dette kan være en restaurant, en café eller noget tredje. Det er vigtigt, at der er plads til at invitere både kollegaer, tidligere kollegaer og familie til et personligt 25 års jubilæum, og derfor skal dette altså være med i overvejelserne, når en lokation skal vælges.

Lav nogle anderledes aktiviteter

Det er utrolig forskelligt, hvordan et 25 års jubilæum fejres. Et 25 års jubilæum kan holdes som et aftenarrangement, det kan holdes som et morgenarrangement eller et dagsarrangement. Det kan holdes som en fest, det kan holdes som en reception, det kan holdes som et åbent hus-arrangement. Der er rigtig mange forskellige former, man kan gå ud fra, hvis man skal holde et 25 års jubilæum. Hvilken form, I vælger, er helt op til jer selv.

Som udgangspunkt er det en god idé at have med i overvejelserne, hvem jubilæet holdes for, samt hvem der skal med til jubilæet. Hvis man holder et personligt jubilæum, kan jubilaren måske selv være med til at bestemme, hvad denne ønsker. Hvis man holder et jubilæum for at fejre en virksomhed, vil det typisk være leverandører, kunder og samarbejdspartnere, der er inviteret. Derfor afholdes sådanne jubilæer ofte i dagtimerne. Hvis jubilæet afholdes for en forening, vil det ofte være medlemmer eller tidligere medlemmer i foreningen, der bliver inviteret. Derfor afholdes disse arrangementer ofte om aftenen. Der er dog ikke nogle særlige regler for, hvornår og hvordan et 25 års jubilæum skal afholdes. Derfor er det op til jer selv at vurdere og vælge, hvad der vil være passende i den givne situation.

Hvis I vil lave noget anderledes, kan I med fordel overveje at lave nogle anderledes aktiviteter på dagen eller om aftenen. Dette er især en mulighed, hvis det er et personligt jubilæum, I skal afholde.

Bowling, skøjtehal, gokart

Hvis I skal afholde et personligt 25 års jubilæum, kan I vælge at holde det et alternativt sted – eksempelvis kan I tage i en bowlinghal, i en skøjtehal, eller I kan køre gokart. Det vil med garanti skabe mindeværdige oplevelser. Desuden kan det være meget sjovt at lave noget andet sammen med sine gæster. Selvfølgelig afhænger dette af budgettet samt tidsrammen for arrangementet. Hvis I ikke har budget – eller tid – til at lave noget ekstraordinært, kan I finde på nogle andre aktiviteter, som kan gøre jubilæumsarrangementet mere festligt.

Lav en quiz

Hvis I afholder et personligt jubilæum, kan det være en god idé at lave en aktivitet, hvor gæsterne involveres. I kan eksempelvis lave en quiz om jubilaren – denne kan laves uanset, om du er gæst, arbejdsgiver eller jubilar. En quiz kan laves på forskellige måder og med forskellige spørgsmål. Lav en quiz, som du synes er passende til dem, der skal involveres. Således vil du kunne afføde gode grin, gode snakke og et særdeles godt 25 års jubilæums-arrangement.

Hold en tale

Til et jubilæum hører sig en tale. Et 25 års jubilæum er en stor begivenhed, og derfor skal der selvfølgelig en tale til et 25 års jubilæum – uanset om det er et personligt jubilæum eller ej. Til et personligt jubilæum er det almindeligt, at arbejdsgiveren og jubilaren holder tale. Til et virksomhedsjubilæum er det almindeligt, at virksomhedens direktør holder en tale, ligesom det er almindeligt, at formanden for foreningen holder en tale, hvis der er tale om et foreningsjubilæum. Der er ikke regler for, om andre kan holde tale også, så det er op til gæsterne selv, om de har lyst til at holde en tale til jubilæet.

Sådan holder du en tale til et 25 års jubilæum

Når man skal holde en tale, er der en fremgangsmåde, der er god at gå ud fra. Dette gælder uanset, hvem man er, og hvorfor man skal holde tale. Du kan altså gå ud fra den samme metode til taleskrivning uanset, om du er arbejdsgiver, jubilar, direktør eller foreningsformand.

Når du skal skrive en sjov tale til et 25 års jubilæum, er det en rigtig god idé at starte med at lave en brainstorm. Her kan du skrive alle de ideer ned, du får til talen. Der er ikke nogle ideer, der er for skøre, for dumme eller for kedelige. Jo flere ideer, du skriver ned, des større er chancen for, at din tale bliver sjov og fyldestgørende.

Når du er færdig med din brainstorm, vil du have et papir fyldt med ideer til talen; historier, anekdoter, små fortællinger og lignende. Nu gælder det om, at du skal udvælge de ting, du ønsker at have med i din tale – og forbinde disse ting. Det er vigtigt, at du får din tale til at flyde, eksempelvis ved at bruge bindesætninger mellem de ting, du ønsker at fortælle. Du kan også inkorporere nogle små 25 års jubilæums-citater i din tale for at lægge fokus på, at det netop er et 25 års jubilæum, du holder en tale til. Til et personligt jubilæum vil det typisk være jubilaren selv, der er fokus i talen – samt jubilarens forhold til arbejdspladsen. Til et mere professionelt jubilæum vil det typisk være jubilæumsvirksomheden eller -foreningen, der er i fokus, samt dennes forbindelser.

Når talen er skrevet og forberedt, kan du blot vente på, at du skal holde den. Her er det vigtigt, at du forsøger at slappe af for ikke at virke anspændt. Jo mere afslappet du er, des mere behageligt vil det være at høre på. Du vil også opleve, at dit publikum vil høre bedre efter det, du siger, hvis du formår at virke afslappet – også selvom du måske ikke er det.

Fortæl, hvad du ønsker dig

Inden jubilæumsarrangementet skal afholdes, skal der uddeles invitationer til dem, der skal inviteres. I invitationen er det tilladt at skrive, hvad man ønsker sig, uanset hvilket slags jubilæum man skal holde. Der er mange, der ikke skriver ønskerne i invitationen, fordi det så kan virke som givet, at man forventer at modtage gaver, selvom man ikke har forventninger. Du skal dog forvente, at dine gæster vil købe en gave, uanset om du beder om det eller ej. Derfor kan du også undgå rigtig meget besvær for både dig selv og dine gæster, hvis du skriver dine ønsker i invitationen, inden du sender den ud.

Sådan er du en god gæst til et 25 års jubilæum

Hvis du er gæst til et 25 års jubilæum, er der nogle ting, du kan gøre, hvis du gerne vil være den gode gæst. Der er naturligvis ikke regler for, hvordan man skal være, når man er inviteret til et jubilæumsarrangement af den ene eller anden art. Der er dog nogle tips, du kan holde dig til, hvis du ønsker at bidrage til, at jubilaren får en mindeværdig dag med sine gæster.

Den gode 25 års jubilæumsgave

Når man skal til et 25 års jubilæum, er det en rigtig god idé at medbringe en gave – det er i hvert fald god skik, hvis man vil være en god gæst. Det kan være svært at finde den rette gave til et 25 års jubilæum. Dette gælder især, hvis der ikke er angivet nogle gaveønsker i invitationen. Der er dog nogle forskellige ting, du kan tage udgangspunkt i, når du skal købe en gave til et jubilæum.

Gaven til det personlige 25 års jubilæum

Hvis du er inviteret til et personligt 25 års jubilæum, betyder det højst sandsynligt, at du kender jubilaren. Det kan være personligt eller arbejdsmæssigt. Uanset hvad er der en personlig grund til, at du er inviteret til jubilæet. Når du skal købe en gave til det personlige jubilæum, skal du altså have jubilaren i tankerne. Hvis du ved, at denne kan lide rødvin, er det en god ide at købe en god flaske rødvin. Hvis jubilaren kan lide at spise lækker mad, kan du købe et gavekort til en lækker restaurant. Du kan faktisk helt og aldeles gå efter at købe en gave, der vil falde i jubilarens personlige smag. Hvis du ikke kender jubilarens smag, er et oplevelsesgavekort, vin eller lignende gode gaveideer, som vil falde i de flestes smag.

Gaven til virksomhedens eller foreningens 25 års jubilæum

Det kan være svært at finde på en personlig gave til et personligt 25 års jubilæum, men det kan være mindst lige så svært at finde på en gave, der er passende til et virksomheds- eller foreningsjubilæum. Dette skyldes først og fremmest, at gaven ikke kun skal gives til én person. Det er altså ikke direktøren eller foreningsformanden, der skal have glæde af gaven – det er hele virksomheden eller foreningen. Derfor er det vigtigste, du skal have in mente, når du skal købe gaven, at den skal kunne benyttes af flere; den skal være til glæde for hele virksomheden eller foreningen. Derudover er det svært at finde den rette gave til et sådant jubilæum, fordi det er sjældent, man kender hovedpersonerne personligt. Når man er inviteret med til et sådant jubilæum, er det ofte fordi, man er samarbejdspartner, kunde, medlem eller leverandør, og derfor har man altså ikke et personligt forhold til jubilaren.

Der er nogle forskellige gode gaveideer, der kan bruges, når man skal købe en gave til et 25 års jubilæum hos en virksomhed. Her er gode vine og oplevelsesgavekort ikke inkluderet. Det kan være en god idé at købe et gavekort til noget firmafrokost, morgenbrød, teambuildingarrangementer eller andet. Du kan også tænke alternativt og købe noget, der kan bruges i fælleskøkkenet eller i fællesrummet – eksempelvis et godt knivsæt eller en radio. Kunst er også altid en god gaveide til et firmajubilæum, da det er noget, der kan pynte i virksomheden til glæde for alle.

Hvis det er et foreningsjubilæum, du skal købe en gave til, kan du gå efter at købe noget, der gavner hele foreningen. Her er det en god idé at tage udgangspunkt i foreningens funktion. Er det en sportsforening, kan du eksempelvis forære foreningen noget nyt sportsudstyr, hvis det er en danseforening, kan du forære den en ny radio. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal købe, kan du altid vælge at give penge som et tilskud til noget, foreningen mangler.

Hvad skriver man i et kort til et 25 års jubilæum?

Hvis du er gæst til et 25 års jubilæumsarrangement, kan du supplere din gave med et kort. Alternativt kan du blot skrive et kort. Du kan skrive mange forskellige ting i et kort til et 25 års jubilæum. Når du skal skrive kortet, skal du først og fremmest huske, hvem du skriver det til. Kortet skal altså tilpasses til den person – eller virksomhed eller forening – der skal have kortet. Udover at skrive noget personligt, hvis dette er muligt, kan du skrive et lille digt eller en lille sjov tekst, der passer til et 25 års jubilæum. Du kan også skrive en anekdote eller en lille historie, der beskriver dit forhold til jubilaren.

Der er altså ikke særlige regler for, hvad man skal skrive i et kort til et 25 års jubilæum. Det er dog en rigtig god idé i hvert fald at skrive et kort, som jubilaren kan læse. Det kan nemlig godt være, at jubilaren ikke når at læse dit kort til jubilæumsarrangementet og derfor først kan læse det, når arrangementet er slut, og der er faldet ro over stedet.

Et jubilæum, der er værd at fejre

Et 25 års jubilæum er i sandhed et jubilæum, der er værd at fejre. Derfor er det også vigtigt at gøre noget ekstra ud af det – både som arrangør og som gæst. Jubilaren skal fejres for sin trofasthed, og denne skal føle sig værdsat. Hvis der er tale om et virksomhedsjubilæum eller et foreningsjubilæum skal virksomheden fejres og takkes for det arbejde, der er blevet udrettet de seneste 25 år. Uanset typen af jubilæum er det vigtigt, at både gæster og jubilar har en mindeværdig dag, der er de seneste 25 år værdig. Med de rette aktiviteter, gaver og gæster vil dagen med sikkerhed blive så god, at jubilaren vil få lyst til at tage 25 år mere.

Del artiklen på: