Vælg en side
Del artiklen på:

Fylder du snart 30 år, og går du og drømmer om at holde en fest for dine venner og din familie, er du kommet til det rette sted. Dette indlæg indeholder nemlig en guide til, hvordan du sikrer dig, at din 30-års fødselsdag bliver et brag af en fest, uanset om du har i tankerne at invitere 30 mennesker eller 100.

For det fleste mennesker er det en tradition at invitere gæster, når man fylder rundt. Selvom 30 år for mange er et skarpt hjørne at runde, er det ingen undskyldning for ikke at blive fejret godt og grundigt. Dog kan det være en smule angstprovokerende at skulle agere vært for en fest, som man bare gerne vil have skal blive en succes. Du kan dog have helt ro i maven, når du inviterer dine gæster, hvis blot du følger nedenstående guide, som hjælper dig igennem de vigtigste ting at have på plads, når du skal holde en 30-års fødselsdag.

I Danmark er der nogle særlige traditioner, når man fylder 30 år, som de fleste overholder. Hvilke traditioner der er tale om, og hvordan de er opstået, kan du læse meget mere om længere nede. Derudover kan du læse meget mere om, hvordan du kan underholde dine gæster samt forslag til, hvad der kan være på menuen og andre sjove idéer til 30-års fødselsdag. En ting er stensikkert: følger du guiden, kan din 30-års fødselsdag kun blive en vellykket dag.

Er du inviteret som gæst til en 30-års fødselsdag, kan du naturligvis også finde brugbare råd i guiden. Læs med, og vær med til at gøre din ven eller venindes 30-års fødselsdag til en dag, de aldrig glemmer.

En betegnelse der stammer helt tilbage fra 1500-tallet

Du har sikkert hørt betegnelserne pebersvend eller pebermø før om personer, der fylder 30 år. Men hvorfor bruger vi egentlig disse betegnelser, og hvad betyder de 30-års fødselstraditioner egentlig?

Betegnelsen pebersvend stammer helt tilbage fra 1500-tallet og betegner en mand, som fylder 30 år og endnu ikke har giftet sig eller fundet sit livs kærlighed. Betegnelsen har en drillende klang og hentyder til en ungkarl, der endnu ikke har bundet sig til familielivet, men i stedet lever sit liv efter egne præmisser.

Selve navnet opstod som et øgenavn til handelsfolk i 1500-tallet, som solgte øl og krydderier fra fjerne lande. Disse varer blev ofte solgt i havnebyerne, hvilket betød, at sælgerne ofte var væk hjemmefra i lange perioder. Af den årsag havde mange af disse handelsfolk endnu ikke giftet sig, selvom de fyldte 30 år, hvoraf navnet pebersvend opstod. Pebermø hentyder til en kvinde, der på lige fod er fyldt 30 år og endnu ikke har giftet sig.

Selvom det i dagens Danmark ikke er unormalt ikke at have giftet sig, når man fylder 30 år, er disse betegnelser stadig nogle, som de fleste holder ved, når de har en kær, der fylder 30 år. Med til disse betegnelser hører dog også andre traditioner, som du kan læse meget mere om i det følgende afsnit.

At bygge en peberkværn til fejringen af en pebersvend eller en pebermø er ligeledes en ganske almindelig tradition i Danmark. En peberkværn er en form for kreativ skulptur, der laves og placeres foran fødselarens hjem for at markere de 30 år. De laves ofte af olietønder, men det er kun kreativiteten og fantasien, der sætter grænser for, hvordan en peberkværn kan udformes. Tønder til 30-års fødselsdag kan købes på diverse hjemmesider, og der er masser af inspiration at hente til udseendet af peberkværnen ved at søge efter det på internettet. Vil du overraske din ven eller veninde med en peberkværn, så sørg for at sætte den foran fødselarens hjem, når personen ikke ser det. På den måde har du mulighed for virkelig at overraske, når vedkommende træder ud af sit hjem.

I samme omgang er der i Danmark tradition for at give pebersvenden eller pebermøen peber i form af et pebertræ til 30-års fødselsdag. Dette kan gøres på mange forskellige måder, afhængig af hvordan stemningen er i netop jeres vennegruppe. Mange vælger at overhælde personen med flere kilo peber for at give den ultimative oplevelse og skabe en masse 30-års fødselsdagssjov. Planlægger du at give en kær peber, så sørg for at klæde personen godt ind i gammelt tøj og med beskyttelsesbriller og støvmaske, inden strabadserne udfolder sig. Der findes webshops på internettet, som sælger peber i store mængder netop til dette formål.

Ønsker du at give peber på en lidt mere neddæmpet måde, kan du lave en kurv, hvor du samler forskellige ting, der indeholder peber, og som du kan give til fødselaren.

Invitér dine gæster i god tid med flotte indbydelser

Første step i planlægningen din 30-års fødselsdag er, at du får inviteret nogle gæster. Sæt dig ned i god tid for at finde ud af, hvem du ønsker at invitere samt, hvordan indbydelserne skal laves. Vil du invitere via en SMS, vil du oprette en begivenhed på Facebook, eller ønsker du selv at lave dine indbydelser i hånden og sende dem med posten?

Ligegyldigt, hvilken form du vælger, så sørg for at være i god tid. Det er svært at give et konkret bud på, hvor længe før du skal invitere, men gør det gerne i mindst en måned i forvejen. Ved at invitere i god tid mindsker du nemlig chancen for at få en masse afbud fra dine kære.

Hvis du har tid til det, så sørg for at gøre noget ud af invitationerne. Modtager dine gæster en flot indbydelse, som der er brugt tid på, vil de allerede der kunne fornemme, at der er lagt op til et brag af en festlig begivenhed. Du behøver naturligvis ikke at lave håndlavede indbydelser til dine gæster, for at det bliver ordentligt. På Facebook kan du sagtens lave en sjov begivenhed, og her har du endda mulighed for at opdatere gæsterne løbende, hvis der skulle forekomme nogle ændringer samtidig med, at det er overskueligt, hvem der kan komme, og hvem der ikke kan.

Når du inviterer dine gæster, er det samtidig en god idé at finde ud af, hvor du vil holde din fest. Faktisk er dette det vigtigste punkt på dagsordenen, foruden et lokale at holde festlighederne i, bliver der ingen fest. Find derfor ud af det præcise antal, du ønsker at invitere samt, hvor du kan holde festen. Send ikke invitationerne ud, før du er sikker på at have et lokale til rådighed.

Der findes mange forskellige steder, hvor det er oplagt at holde en 30-års fødselsdagsfest. Det kommer selvfølgelig først og fremmest an på, hvor mange gæster du planlægger at invitere. Dog er det meget normalt at holde sådan en fest i et forsamlingshus, i en sportshal eller i et telt i haven. Det vigtigste er blot, at I alle kan være der.

Hold en anderledes fest med dresscode

Ønsker du at holde en anderledes fest, som dine gæster vil kunne tænke tilbage på og huske i mange år i fremtiden, bør du overveje at holde en temafest. Det er meget populært at holde temafester, når man fylder 30 år, fordi det for de fleste mennesker i denne alder er sjovt at kunne klæde sig ud og udfylde sine kreative sider.

Der findes et hav af forskellige idéer til, hvilken form for temafest du vil holde. Du har mulighed for at udforme det præcist, som du ønsker det. Det kan være, du sætter en dresscode til dine gæster, som siger, at de kun må ankomme i hvidt tøj, eller det kan være, du afspejler et særligt tema i valget af menu.

Er du rigtig modig, kan du også sagtens holde en meget gennemført temafest med temaer som 80’er fest eller Hollywood, hvor gæsterne skal klæde sig derefter. Til fester som disse har du rig mulighed for at lave en fest med et helt gennemført tema, som afspejles i pynten, musikken og maden. Det kan måske lyde omfattende at holde en temafest, men det behøver det slet ikke at være. Faktisk er det ofte ikke mere besværligt end at holde en traditionel fødselsdagsfest, så du skal altså ikke lade dig skræmme.

Det gode og særlige ved at holde en temafest er, at du og dine gæster har mulighed for at skrue op for farver, sjov og ballade end de har i hverdagen. Gæsterne bestemmer helt selv, hvor meget de vil gøre ud af udklædningen til festen, hvilket gør, at alle kan være med uanset hvor stor kreativiteten er.

Her på siden finder du masser af inspiration til, hvordan du holder den perfekte temafest, så det er blot at lade forberedelserne begynde. Der er garanti for en sjov og anderledes aften, hvis du vælger at rammesætte din fest med et særligt tema.

Forbered en lækker menu, der passer til festen

Når det kommer til menuen, er der et hav af valgmuligheder, som du kan vælge at servere for dine gæster. Mangler du inspiration til, hvad der skal være på menuen til din fødselsdag, finder du lige her en række idéer til, hvad du kan servere af mad til 30-års fødselsdag.

Første tip er: planlæg menuen i god tid. På den måde undgår du, at nogle af de madvarer, du skal bruge, er udsolgt, eller at du ikke kan nå at bestille maden udefra. Vær derfor altid i god tid, og planlæg din menu, så snart du har inviteret dine gæster. Find ud af, hvad dit budget er til maden, så du undgår ubehagelige, økonomiske overraskelser, når fødselsdagen er ovre.

Derefter er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger at servere noget, som du selv elsker at spise. Det er nemlig din fest og derfor udelukkende dig, der bestemmer, hvad der skal være på menuen. Er der allergikere, vegetarer eller andre, som spiser en smule anderledes blandt dine gæster, er det dog en god idé, at du tager højde for disse personer.

Du kan både vælge at servere noget anderledes mad til din fest, så dine gæster har mulighed for at få nye smagsoplevelser. Du kan også gå mere traditionelt til værks og lave en buffet, eller du kan vælge at grille diverse lækre råvarer. Holder du en temafest, kan du med fordel vælge at servere mad, som passer til temaet for at gøre festen så gennemført som muligt. Husk at forberede forskellige former for drikkevarer også, og overvej, om du skal servere snacks og måske endda natmad for dine gæster.

Når du skal planlægge, hvad du vil servere for dine gæster, er det altså en god idé at være i god tid. Husk desuden på, at du kan servere lige præcist dét, som du ønsker.

Rig mulighed for underholdning til 30-års fødselsdag

Uanset, om du er fødselar eller gæst til en 30-års fødselsdag, er det altid en god idé at forberede noget 30-års fødselsdagssjov, som I kan more jer med i løbet af aftenen. Der findes en masse forslag til underholdning til 30-års fødselsdag – det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan planlægge af sjove indslag.

Som vært kan du planlægge
Som vært er der mange ting, du kan gøre for at underholde dine gæster. Du kan eksempelvis forberede en quiz, hvor dine gæster dyster mod hinanden om, hvem der kender dig bedst. Det eneste du skal gøre, er at forberede en række sjove spørgsmål om dig selv, som dine gæster skal besvare. Det er også altid en god idé at holde en lille 30-års fødselsdagstale, hvor du takker dine gæster for, at de vil være med til at fejre dig, og hvor du fortæller dem, hvor meget de betyder for dig. Du kan også have planlagt forskellige sjove selskabslege, så dine gæster kan blive aktiveret i løbet af dagen. Her på siden finder du en masse forslag til, hvad sådanne lege kunne være – fx gæt og grimmasser eller stoledans.

Sådan underholder du fødselaren
Er du inviteret til en 30-års fødselsdag, så overrask fødselaren med et indslag til 30-års fødselsdag. Du bestemmer helt selv, om du vil skrive en sjov sang, eller om du vil holde en sjov tale til 30-års fødselsdag. Dette afhænger af, hvordan stemningen er i netop jeres vennegruppe. Dog er det stensikkert, at fødselaren vil blive glad og overrasket, hvis du laver en form for underholdning til 30-års fødselsdag. Uanset, hvilken form for underholdning du vælger at lave, så sørg for, at gøre det personligt og sjovt. Inddrag forskellige minder, som du har med værten og nævn ligeledes gerne værtens kendetegn, som de øvrige gæster sandsynligvis vil kunne nikke genkendende til.

Skab rammerne for et brag af en fest med flot pynt

Det sidste tip i denne guide kan måske forekomme ligegyldigt, men vi lover dig, at pynt til 30-års fødselsdag kan gøre en stor forskel for, hvordan festen vil udfolde sig. Pynter du op med forskellige elementer, vil det være med til at gøre lokalet særligt festligt, hvilket stensikkert vil smitte af på stemningen blandt gæsterne.
Der findes forskellige former for 30-års fødselsdagspynt. Du kan både vælge at pynte med flotte servietter, blomster, flag, balloner eller andre ting, som du finder passende for netop din fest.

Har du et særligt tema, så sørg for at lade dette afspejle sig i pynten. Holder du eksempelvis en 30-års fødselsdag med Hollywoodtema, så kan du pynte med en rød løber, champagneglas og forskellige elementer, der ser eksklusive ud. Sølv, guld, glimmer og glitter er alle kendetegn for Hollywood, så sørg for at vælge forskellige ting i disse farver og hæng dem op i loftet eller læg dem på bordet. Du kan også lave en billedvæg, hvor dine gæster kan få taget flotte billeder ved ankomsten i rigtig Hollywoodstil.

Når du vælger din pynt, så sørg for, at det passer sammen i farverne. Udvælg dine yndlingsfarver, og lad dem gå igen i pynten. Selvom du bare har lyst til at købe alt den pynt, du finder og føler, du slet ikke kan få nok, så pas på med, at det tager overhånd. Et festlokale, som er proppet med pynt, kan nemlig give et rodet look, hvilket du naturligvis ikke ønsker på din 30-års fødselsdag.

Klædt på til et brag af en fest

Med disse råd i baglommen er du klædt godt på til at holde et brag af en 30-års fødselsdagsfest. Du kan bruge rådene præcist, som du ønsker, men fælles er, at de alle danner grobund for, at du kan holde en succesfuld fødselsdagsfest.

Du bestemmer selv i, hvilken grad du vil følge de forskellige råd, så selvom du følger guiden, kan du helt selv bestemme, hvordan din 30-års fødselsdag skal udforme sig. Disse skal blot ses som skellettet for en god fest.

Slutteligt er der ikke andet tilbage at sige end; nyd det, og hav en god fest!

Del artiklen på: