Vælg en side
Del artiklen på:

En 60-års fødselsdag er en speciel anledning, der fortjener at blive fejret. Det er en flot rund alder. Selvom man er fyldt 60 år, betyder det ikke, at man skal holde en kedelig og stille fødselsdag. Den kan sagtens være fuld af skæg og hygge. Vi giver her nogle gode råd til at holde en 60-års fødselsdag. Der er både noget til fødselaren og gæsten.

Indbydelser til en 60-års fødselsdag

Når din flotte runde dag begynder at nærme sig, skal der inviteres til fest. For at dine gæster ved, at de skal komme, er du selvfølgelig nødt til at invitere dem. En 60-års fødselsdagsinvitation kan laves på mange forskellige måder. Du kan lave den klassiske version eller lave den mere morsom. Det er helt op til dig, hvad du foretrækker. Lav gerne en invitation, der er personlig. Det kan være et billede af dig, da du var barn eller ung. Mulighederne er mange, men du skal gøre det, der giver mening for dig.

Invitationen skal som minimum indeholde:

• Anledning for festen
• Hvor fødselsdagen afholdes
• Hvornår gæsterne skal komme
• Hvornår svar senest udbedes
• Dine kontaktoplysninger

Idéer til 60-års fødselsdag

Når du inviterer til 60-års fødselsdag, er der sandsynligvis nogle af de inviterede, der vil arrangere noget underholdning til ære for dig. Du kan dog også selv sørge for sjove indslag i løbet af aften. Det får dine gæster til at føle sig velkomne og underholdt. Det kan hurtigt blive lidt kedeligt, hvis man ikke laver andet end at spise og snakke med dem, der sidder i nærheden.

Hvis du vil være sikker på, der er noget underholdning til din 60-års fødselsdag, er der flere forskellige idéer, du kan benytte dig af. Du kan arrangere et fællesmaleri, hvor du medbringer et tomt lærred, maling og pensler. Nu har gæsterne mulighed for på skift at male eller skrive en lille ting på lærredet i løbet af aften. Når festen er slut, står du tilbage med et sjovt minde fra din fest.

Du kan også lave en udvidet udgave af fællesmaleriet. Du kan tegne et træ, luftballon eller noget helt tredje. Gæsterne har derefter mulighed for at sætte deres fingeraftryk på maleriet. Deres aftryk vil være blade på træet eller selve ballonen på luftballonen. Denne løsning giver dig et andet slutresultat, da der ikke bliver lavet 50 forskellige små tegninger på maleriet.

En anden måde at skabe underholdning på til sin 60-års fødselsdag er med levende musik. Det er en hyggelig måde at skabe lidt stemning på. Det kan være rart med lidt baggrundsmusik, mens man spiser. Derudover giver det også mulighed for at spille op til dans senere. Skal der synges en sang eller to i løbet af aften, vil musikerne helt sikkert også gerne spille for.

Der findes mange forskellige musikere, du kan booke. Det betyder også, at der er forskellige genrer at vælge imellem. Når du skal finde et band, bør du vælge et, der formår at efterkomme din og dine gæsters smag. Du vil selvfølgelig gerne have alle dine gæster med ud på dansegulvet. Prøv derfor at tænke bredt, når du skal vælge en musiker.

Festlige indslag til en 60-års fødselsdag

Er du i stedet blevet inviteret som gæst til en 60-års fødselsdag, kan det være sjovt at forberede et festligt indslag. Det vil fødselaren og de andre gæster sikkert finde særlig morsomt. Når du skal finde på en sjov form for underholdning til en 60-års fødselsdag, skal du huske på, at gennemsnitsalderen for gæsterne som regel ligger i den høje ende. Det er derfor en god idé at gå udenom de alt for aktive indslag. Vælg noget, der er simpelt, og hvor alle kan være med. Du kan som alternativ lave et indslag, der kun involverer fødselaren.

Rejse sig op-legen
En leg, der er sjov at introducere til en 60-års fødselsdag, er rejs dig op-legen. Den går ud på, at du skal forberede nogle store skilte eller et PowerPoint-show, hvis der er mulighed for det, med forskellige sætninger. Disse sætninger kan være:

• Vi er i familie sammen
• Vi arbejder sammen
• Vi har kendt hinanden siden folkeskolen
• Vi er naboer
• Osv.

Fødselaren bliver placeret på en stol. Skiltene vises for gæsterne et ad gangen, uden fødselaren kan se dem. Når en gæst mener, at en sætning passer på sig selv og fødselaren, rejser vedkommende sig op. Legen går nu ud på, at fødselaren skal gætte sætningen ud fra de gæster, der har rejst sig. Det er en sjov og underholdende leg, der kan skabe nogle morsomme gæt undervejs.

En quiz til en 60-års fødselsdag
En anden leg, der ikke kræver så meget aktivitet, er en quiz. Det kan enten være en quiz kun til fødselaren eller til alle gæsterne. Hvis du vælger en til alle gæsterne, vil flest blive underholdt. Når du skal lave en quiz, kan du fx lave en tip en 13’er-quiz. Du skal selvfølgelig selv lave spørgsmålene. Det er sjovest. For at gøre det rigtig underholdende kan du lave en quiz, der handler om fødselaren. Det kan skabe en sjov konkurrence om, hvem i selskabet der kender fødselaren bedst. Der er flere forskellige former for spørgsmål, du kan benytte dig af:

• Hvornår gik fødselaren ud af folkeskolen?
• Hvad hed hans første skolelærer?
• Hvor mange børnebørn har fødselaren?
• Hvad var fødselarens første arbejde?
• Hvad hedder fødselarens bedstemor?
• Hvilket husnummer bor fødselaren på?
• Osv.

Der er mange sjove spørgsmål, du kan inkludere i quizzen. Når alle har svaret på spørgsmålene, kan I læse spørgsmålene op og lade fødselaren svare på dem. Hver gæst tæller sine rigtige svar sammen. Den, der har flest, vinder legen. Det er selvfølgelig ikke en rigtig quiz uden en lille præmie til vinderen. Sørg for en lille ting til den glade vinder.

Nostalgi-kassen
En tredje underholdende leg er nostalgi-kassen. Det er en leg, der kan bringe mange sjove minder og historier frem. Det kan både være morsomt og rørende. Legen går ganske enkelt ud på, at alle gæsterne skal skrive et minde eller en oplevelse, som vedkommende har haft med fødselaren. Det er en god idé at gøre som noget af det første, når gæsterne kommer. Er det dig, der skal stå for denne leg, kan det være en fordel at komme i god tid til festen.

Du beder alle gæsterne skrive deres minde eller historie ned på et lille stykke papir. Dernæst samler du alle papirerne i en kasse, skål eller hat. Når tiden er kommet til din leg, skal fødselaren læse sedlerne op en efter en. Dernæst skal fødselaren gætte, hvem der har skrevet sedlen. Det er derfor vigtigt, at du gør gæsterne opmærksomme på, at de ikke må skrive deres navn på sedlen. Dette kan være ufattelig underholdende, og gæsterne vil helt sikkert opleve nye sider af fødselaren med de mange sjove historier.

En sang eller tale til en 60-års fødselsdag

Vil du som gæst gerne holde en tale eller lave en sang til en 60-års fødselsdag, er dette en rigtig god idé. Det vil være en rigtig sød gestus til fødselaren, som helt sikkert vil føle sig værdsat. Der er forskellige måder at gribe det an på. Vi vil gerne hjælpe dig med at komme godt i gang.

Sådan kommer du i gang
Når du skal i gang, skal du først bestemme dig for, om du vil skrive en sang eller en tale. Hvis du gerne vil skrive en sang, skal du være opmærksom på, at det kan kræve lidt mere tid. Det er ikke altid nemt at finde noget, der rimer, og som samtidig passer til fødselaren. Det er derfor typisk noget, du skal gå i gang med i god tid. Hvis du ikke er til alt for meget opmærksomhed, er sangen et godt valg for dig. Du slipper for at skulle tale alene foran alle gæsterne. Vil du til gengæld undgå at skulle rime, er talen at foretrække.

Når du skal i gang, er fremgangsmåden for en sang og tale nogenlunde den samme. Det er en god idé at indlede med en brainstorming. Sæt dig ned med et stykke papir og en blyant eller kuglepen. Skriv alt det ned, du kan komme i tanke om fødselaren. Det kan både være hobbyer, egenskaber, karakteristika eller sjove historier. Når du har skrevet alt det ned, du kan komme i tanke om, kan du begynde at stykke det sammen til noget, der giver mening.

Er det en tale, du skal lave, skal du huske, at der skal være en start, midte og en slutning. Derudover skal der være en rød tråd gennem hele talen. Med en sang er det vigtigt, du vælger en melodi, som de fleste kender. Det er ikke sjovt at være den eneste, der synger med, fordi det kun er dig, der kender melodien. Gør meget ud af at tælle stavelserne, så det passer til melodien.

Gode råd til selve dagen

Når dagen er kommet, er det en god idé, at du er forberedt. Har du lavet en tale, skal du øve den igennem flere gange inden den store dag. Det er vigtigt, at du taler højt og tydeligt, for at alle gæsterne kan høre dig. Derudover skal du udvise overskud. Kig ikke alt for meget i dine papirer, men tal i stedet ud til hele forsamlingen. En god velskrevet tale kan blive en fiasko, hvis du ikke gør meget ud af overleveringen af den. Er det en længere tale, er det en god idé at huske at skåle indimellem. Prøv at holde dig til en tale på under 10 minutter. Ellers kan gæsterne blive ukoncentrerede.

Det er også en god idé at øve sangen igennem, men der er ikke behov for at øve nær så meget som ved en tale. Du skal selvfølgelig prøve den af, så du er sikker på, at tekst og melodi stemmer overens. Alternativt skal der laves nogle justeringer. Med en sang er der også værd at huske at få slukket tørsten mellem nogle af versene. Når sangen er færdig, er det kutyme, at du rejser dig op og skåler for fødselaren.

Gaver til en 60-års fødselsdag

Når der skal købes en gave til en 60-års fødselsdag, kan det være svært at finde på noget nyt og spændende. Når man er i den alder, har man typisk det meste. Det kan det være en fordel at starte med at kigge på fødselarens ønskeliste. Er der ikke noget, du ønsker at give fødselaren, kan du i stedet prøve at være lidt kreativ med en anden type gave.

Som 60-årig har man typisk det, man skal bruge af materielle ting. Det kan derfor være sjovere at give en oplevelse, der kan skabe gode minder. Der er mange forskellige muligheder, når det kommer til oplevelser. Det er en god idé at gøre noget ud af at finde en oplevelse, der passer til fødselaren. Har fødselaren højdeskræk, er ballonflyvning måske ikke den bedste løsning. Er det ikke tilfældet kan ballonflyvning til gengæld være en rigtig god oplevelsesgave til en 60-års fødselsdag. Derudover kan det også være sjovt at lave noget kreativt og personligt til fødselaren. Det er gode minder at have fra sin 60-års fødselsdag.

Del artiklen på: