En bryllupstale hører sig til, når der skal være bryllup. Et bryllup er en festlig begivenhed, hvor man fejrer kærligheden mellem to mennesker. En bryllupsfest indebærer typisk en masse gæster, der er der for at hylde bruden og brudgommen. En måde at gøre dette på er med en bryllupstale. Her kan man sætte ord på kærligheden mellem to mennesker.
En bryllupstale kan gå i mange forskellige retninger, og det kan være en smule udfordrende at skulle skrive en bryllupstale. Vi giver dig her den ultimative guide til at skrive en god bryllupstale, der tager kegler.
Hvorfor holder man en bryllupstale?
Det varierer meget fra bryllup til bryllup, hvor mange taler der bliver holdt. Bryllupstaler benyttes som regel af bruden og brudgommen til at fortælle gæsterne, hvordan deres kærlighed er opstået og har udviklet sig. Det giver dog også de andre gæster mulighed for at give de nygifte et par gode råd med på vejen.
Det mest almindelige er, at bruden og brudgommen holder en tale for hinanden. Derudover ses det ofte, at forældrene til såvel brud som gom holder tale. Et eksempel kan være brudens far, der holder en tale for bruden om hendes opvækst, mødet med hendes mand og fremtiden. Det gælder fx også for gommens mor, der kan gå i samme fodspor, men hvor det selvfølgelig i stedet er en tale til brudgommen.
Når man holder en bryllupstale, ønsker man som taler at give selskabet indblik i, hvordan kærligheden mellem parret startede, og hvad den med tiden vil føre til. En bryllupstale er et fantastisk middel til at dele ud af gode minder og historier, mens man hylder kærligheden. Det er en måde at give gode og relevante råd til brud og brudgom samt ønske dem held og lykke fremover. Overvejer du at holde en bryllupstale, kan det kun anbefales. Hvis du bruger lidt tid og energi på at skrive en god bryllupstale, vil modtageren helt sikkert sætte stor pris på din kærlige gestus.
En bryllupstale afhænger meget af modtager og afsender
Når du skal skrive en bryllupstale, kan indholdet i talen variere, alt efter hvem talen er henvendt til, og hvilken relation du har til brudeparret. En bryllupstale kan være tilegnet flere forskellige personer. Det mest typiske er, at man tager udgangspunkt i bruden, brudgommen eller dem begge to. Derudover kan man inddrage forskellige personer i talen, som har været en del af modtagerens liv.
Det, der afgør, hvilken tale du ender med, er relationen til modtageren. Relationen har væsentlig betydning for, hvor godt du kender modtageren, og hvordan du vinkler talen. Fælles for alle bryllupstaler er, at man har muligheden for at fortælle sjove minder og små anekdoter samt komme med gode råd til parrets fremtid. Disse minder og anekdoter vil typisk være meget forskellige, alt efter om det er er en tale af brudens far eller søster.
Det betaler sig at være forberedt
Når du går med overvejelserne om at lave en bryllupstale til brudeparret, kan du ikke bare klinke på glasset og skyde fra hoften. Det vil med garanti ikke blive en særlig god tale, da du ikke har overvejet, hvad du skal sige. Både modtageren og gæsterne vil kunne gennemskue, at du ikke har forberedt dig, inden du har rejst dig op for at sige et par kloge ord.
Det kan blive en yderst ubehagelig oplevelse både for dig og de resterende gæster, hvis du ikke har forberedt en tale. Det anbefales derfor på det kraftigste, at du har forberedt dig hjemmefra. Ellers kan det hurtigt ende som en fiasko. Der er der selvfølgelig ingen, der har lyst til.
Du vil føle dig langt mere tilpas, når du har forberedt en tale. Det vil være tydeligt for de andre, at der er en mening med det, du siger. Det er ikke bare noget, du har siddet og fundet på, som du hurtigt har kradset ned på en serviet under forretten. Du skal ikke føle dig presset til at holde en tale, fordi du pludselig erfarer, at mange har valgt at lave en tale. Det skal være noget du har mod på og lyst til. Derudover bør grunden også være, at du har noget relevant at sige til brudeparret.
Når du har forberedt en tale, vil du typisk have skrevet nogle ord ned på at stykke papir. Det giver dig en form for sikkerhed, hvis du skulle gå i stå. Har du ikke forberedt dig, kan det blive ufattelig akavet, hvis du pludselig går i stå midt i talen.
Skal man grine eller græde?
Når du skal holde en tale, skal du gøre op med dig selv, hvad det skal være for en slags tale. En bryllupstale kan gå mange veje. Det er udelukkende op til dig, hvilken vej du gerne vil gå med talen. Den gode bryllupstale kan laves på mange forskellige måder. Der er derfor ikke et bestemt facit for, hvilken retning du skal gå med din bryllupstale til brudeparret.
En bryllupstale kan være et sjovt indspark. Hvis du gerne vil have, at gæsterne skal skraldgrine, er det selvfølgelig en sjov tale, du skal gå efter. Du får en sjov tale ved at fortælle skægge historier, du har haft sammen med modtageren eller modtagerne af bryllupstalen. En vigtig pointe er dog, at det skal give mening. Hvis det bare er den ene sjove historie efter den anden, der ikke har et fælles udgangspunkt, kan det hurtigt blive en tale uden en rød tråd.
Sjove taler har typisk brug for lidt seriøsitet, også for at det giver mening for dem, der skal høre talen. En god idé til en sjov bryllupstale kan tage afsæt i, hvordan du som afsender opfatter modtageren af talen. Det kan fx være brudgommens bryllupstale til bruden. Det kan være, at du gerne vil fortælle gæsterne, at din brud er kærlig, men at en kærlig gestus måske mislykkedes for din kære brud, hvilket kan være en sjov historie i sig selv. Det kan også være, hvis hun besidder en vis stædighed, at du kan fortælle sjove anekdoter om det. Mulighederne er mange, men vigtigst er det, at gæsterne kan se en mening med historierne, og hvor det fører hen til sidst.
Hvis du gerne vil lave en bryllupstale, hvor folk kommer til at fælde en tåre, fordi det er en sørgelig tale, der rammer noget dybt, kan du også sagtens det. Det er egentlig den samme tilgang som ved en sjov tale. Dog behøver det ikke nødvendigvis at være historier. Det kan være mere generelle egenskaber ved modtageren, der fortæller noget om den kærlighed, der er gået forud for brylluppet.
De sørgelige taler graver typisk lidt dybere ned i kærligheden. Det kan også være en måde at snakke om svære perioder, der alligevel har bragt en masse kærlighed med sig.
Endelig kan du også lave en tale, der har det hele. Det er en tale, der både er sjov og rørende. Disse taler er dog oftest sværere at skrive. Det gælder nemlig om at have en glidende overgang fra det ene til det andet. Det er ikke nemt, men det kan godt lade sig gøre. Det kan være en god idé at starte med det sjove først og vente med det seriøse til slutningen af talen. Som taler kan det være svært selv at holde tårerne tilbage, når du skal tale foran en masse mennesker om et ømt emne. Det er helt okay at fælde en tåre, når man holder en tale, og det er faktisk også meget almindeligt. Det kan dog være svært at vende et rørende øjeblik til en sjov anekdote, hvis man stadig står med tårer i øjnene. Vil du gerne have begge dele i din tale, vil du derfor gøre det lettere for dig selv ved at starte med det sjove og slutte med det seriøse i din tale.
En sjov bryllupstale kan være et underholdende indspark til et bryllup
Når du skal holde en sjov bryllupstale, er det som sagt typisk med sjove anekdoter og historier. Men det er typisk ”kun” dig, der taler. Vil du gerne have ekstra underholdning ind i din sjove tale, kan du skabe flere forskellige sjove elementer. Dette kan du gøre med forskellige rekvisitter. En historie om en bestemt bamse, der aldrig blev ladt ude af syne, kan blive meget sjovere, hvis du har bamsen med. Tænk over, hvilke fysiske ting der er med i talen, som du kan tage med. Det kan give mere liv til din tale, og gæsterne vil helt sikkert finde det underholdende.
En anden måde at gøre din tale mere underholdende på er ved at have billeder med. Man siger jo, at billeder siger mere end tusinde ord. Det kan derfor være en rigtig god måde at understrege sjove pointer i en historie på. Kunsten er at finde det rigtige antal billeder til din tale. Du skal ikke nødvendigvis fortælle alle din historier i billeder. Der kan nemlig hurtigt komme for mange billeder. Et par billeder til hver historie er ganske passende. Får du for mange billeder, er det pludselig billederne, der fortæller historien i stedet for dig. Selvom et billede kan sige meget, kan det ikke fortælle alt det, der er sket før eller efter billedet.
Romantik er det primære emne til ethvert bryllup
Den sjove bryllupstale er yderst populær til bryllupper. Det vigtigste ved en bryllupstale er dog, at du husker essensen af et bryllup. Der skal være kærlighed og romantik i luften. Det er meget vigtigt at huske på, hvad anledningen egentlig er til denne festlige begivenhed. Tag udgangspunkt i kærligheden mellem bruden og brudgommen i din bryllupstale. Dernæst kan du krydre den med sjove anekdoter eller rørende historier.
Selvom romantik er hovedemnet i en bryllupstale, betyder det ikke, at man ikke kan vende flere forskellige emner i sin tale. Du skal blot huske på, hvorfor du egentlig er der, og hvorfor du gerne vil holde talen.
Sådan kommer du i gang med at skrive en tale til et bryllup
Har du besluttet dig for at ville holde en bryllupstale, kommer den svære del. Nemlig at skrive selve talen. Det er ikke noget, du bare lige kan klare på en eftermiddag dagen før brylluppet. Det kræver en del arbejde. Det er derfor en rigtig god idé at gå i gang i god tid. Jo før du kan komme i gang, desto bedre. Det giver dig nemlig mulighed for at justere på den undervejs.
Når du skal skrive en tale, går du igennem flere forskellige faser og processer, før du når slutresultatet. Der er mange forskellige måder at gribe det an på, og det kan variere meget, hvad der fungerer bedst til den enkelte person.
Første fase: Find på gode idéer til bryllupstalen
En måde at starte på kan være ved at brainstorme. Når du brainstormer, sætter du dig ned med et stykke papir. Her skriver du flere forskellige idéer ned til en tale. Det kan være idéer til talens opbygning, temaer, historier eller noget helt andet. Det skal blot være en masse forskellige stikord til, hvad du kan skrive i din bryllupstale. Brainstorming hjælper dig med idéer til din bryllupstale. Der findes dog også mange andre måde at komme på idéer til en bryllupstale. Det kan for nogen være svært at finde idéer på kommando. Mange har derfor lettere ved at komme på idéer hen ad vejen. Nogle gange kommer man på gode idéer på de mærkeligste tidspunkter. Det er derfor en god idé at være forberedt ved at have et stykke papir liggende, hvor man kan skrive idéerne ned. Man kan også have en note på sin telefon klar, hvor man skrive idéer ned, hvis man er på farten.
Er du bedre til at lade din underbevidsthed komme med idéer til dig, vil du kunne drage stor fordel af skriv løs-metoden. Denne metode går ud på, at du sætter dig ned et sted, hvor du ikke bliver forstyrret. Her fatter du kuglepen og papir, hvor du dernæst går i gang med at skrive løs. Skriv som om, at du har glemt, at du skal holde bryllupstalen i morgen, og du kun har en eftermiddag til at forberede den. Du skriver alt det, du kan komme i tanke om, og du skriver, indtil du overhovedet ikke kan komme på mere.
Anden fase: Vælg fra og vælg til
Uanset om du brainstormer, kommer på idéer løbende eller benytter dig af skriv løs-metoden, skal der arbejdes videre med de mange idéer, du er kommet på. Det handler om at vælge til og vælge fra. Du kan højst sandsynlig ikke få det hele med i talen. Det handler om at vælge det bedste til og vælge det mindre vigtige fra. Et godt råd er at gå udenom de interne jokes. De andre gæster vil højst sandsynlig ikke kunne se den samme morskab i det, som du kan.
Derudover skal du tænke på, at det er en tale til modtageren. Men det er også en tale, der skal være underholdende for de andre gæster. Det skal give mening for modtageren, at du fortæller den pågældende historie, men det skal også give mening for gæsterne. Det kan derfor være en god idé at huske at inkludere en masse detaljer, som modtageren af talen måske er klar over i forvejen, men som de andre gæster måske ikke kender til.
Tredje fase: Sørg for den røde tråd gennem hele bryllupstalen
Når du skal skrive din bryllupstale, er det vigtigt, at du husker på at have en rød tråd gennem hele talen. Der skal være en mening med det, du siger. Både modtageren og gæsterne skal forstå, hvorfor du fortæller de historier, du gør i din tale. Nogle gange forstår gæsterne eller modtageren det først, når du når til slutningen af talen. Denne strategi kan du sagtens gøre brug af. Du skal bare have helt styr på, hvad målet for din tale er, og hvordan du når hen til målet.
Med denne strategi kan det være en fordel at starte bagfra. Hvor er det, du egentlig gerne vil hen med talen? Når du har gjort det helt klart, hvad det er, du gerne vil have ud af talen, kan du mere præcist finde ud af, hvordan du egentlig kommer derhen. Hvad skal du komme ind på undervejs, der retfærdiggør, at du slutter af, som du gør. Det skal være noget, der understøtter din hovedpointe med talen, og som du løfter sløret for til sidst. Det kan fx være et godt råd til fremtiden eller en beskrivelse af modtagerens fantastiske egenskaber som menneske.
Fjerde fase: Øv dig, og juster undervejs
Når du tror, du har skrevet din bryllupstale færdig, er den ikke nødvendigvis helt færdig. Du er nødt til at øve dig flere gange. Når du øver dig, kan du bedre få en fornemmelse af, om talen mangler noget, eller der er noget, der skal rettes til. Det kan være nemmere at opdage, når du siger talen højt for dig selv, end hvis du blot læser den igennem. Opdager du noget, der ikke helt fungerer, er det med at få det rettet til. Hvis det ikke fungerer nu, kommer det heller ikke til at gøre det, når den store dag er kommet, og du skal til at klinke på glasset
Du har helt sikkert korrekturlæst talen, inden du øver den. Når du læser den højt, vil du helt sikkert opdage fejl. Det er derfor også en rigtig god metode til at få den rettet den igennem for stavefejl, eller hvis der mangler et ord hist og her. Opdager du det først, når du skal holde talen, kan det gøre dig en smule forvirret, når du står i et nervøst øjeblik foran en masse spændte bryllupsgæster.
Start med at øve for dig selv. Det gør dig mere komfortabel med at skulle holde en tale. Når du føler dig godt tilpas, kan det være en god idé at holde talen foran en anden. Det kan fx være en god kollega eller ven, der kan give dig feedback. Derudover får du øvet at skulle holde tale foran andre. Har du ikke prøvet det, inden du står til brylluppet, kan du blive endnu mere nervøs for at skulle tale foran en masse mennesker. Du gør oplevelsen bedre for gæsterne og dig selv, hvis du kommer velforberedt.
Idéer og inspiration til bryllupstalens opbygning
Som med så mange andre taler, er det en god idé at bygge talen op med en start, midte og en afslutning. Planlæg ned til mindste detalje, hvad de forskellige dele skal indeholde. Det er en god idé at starte med at præsentere dig selv for gæsterne – medmindre du er brud eller brudgom. Det skulle gæsterne helst ikke være i tvivl om.
Er du i stedet en ven, kollega, søster eller noget helt andet kan det være en god idé at præsentere dig selv. Det kan gøres ganske kort ved at fortælle, hvilken relation du har til modtageren af talen. Dette gælder også, hvis du er far eller mor til bruden eller brudgommen. Det er nemlig ikke nødvendigvis alle gæster, der er klar over det. Det kan fx være, at brudens familie ikke kender alle fra brudgommens familie og omvendt. En præsentation af sig selv er derfor altid en god begyndelse.
Midten af talen er typisk her, hvor du kommer med de sjove historier eller anekdoter, der har med brudeparret at gøre eller blot en af dem. Skal du som brudgom holde en bryllupstale til din brud eller omvendt, kan midten af talen handle om, hvordan I mødte hinanden første gang. Dernæst kan du snakke om, hvordan I er nået hertil, og hvorfor du har valgt at ville leve resten af livet med din udkårne.
Kunsten er at lave en glidende overgang til en naturlig slutning. Det må ikke være en for brat slutning, da det kan være forvirrende både for modtageren og gæsterne. Du vil helst ikke efterlade et indtryk af, at der mangler noget i din tale. Når du skal slutte bryllupstalen af, er det vigtigt, at den ender godt. Det kan være i form af gode råd til fremtiden eller ved at præcisere nogle af dine pointer i talen. En tale skal typisk slutte af med en skål for brudeparret eller sin bedre halvdel.
Gode råd når du holder tale
Du tænker måske, at det sværeste er overstået, når du har fået skrevet talen. Du er dog på ingen måde færdig. Selve det at holde talen kræver nemlig også en hel del forberedelse. Det er grunden til, at det er en rigtig god idé at øve sig flere gange, inden du for alvor står foran en masse gæster, hvor alles øjne hviler på dig.
Når du skal holde din tale, er det vigtigt at tænke på, hvordan du leverer din tale. Hvis du har en sjov historie med en god joke til sidst, skal du have helt styr på, hvordan du leverer den bedst muligt, så den går rent ind ved gæsterne. Det ville være rigtig ærgerligt, hvis du får fejlleveret dine sjove historier, og du ikke får den reaktion, du ønsker. Det kræver derfor lidt øvelse. Det betyder også, at du ikke må læse alt for meget op fra din tale. Både modtageren og gæsterne vil kunne mærke med det samme, at du læser din tale op.
Når du læser en tale op, vil den gode historie miste sin sjæl. Det skal være helt klart for gæsterne, at du lever dig ind i talen og tager det seriøst. Det opnår du på ingen måde, hvis du læser for meget op. Selvom det er en god idé at have skrevet din tale ned, så du har noget at støtte dig til, skal du undgå at læne dig for meget op ad den. Du kan gøre det mere overskueligt for dig selv ved at highlighte nogle af nøgleordene i din tale. Små overskrifter kan også gøre det nemmere for dig at huske, hvad du er kommet til, uden du behøver at læse talen op.
Det er vigtigt, du taler højt og tydeligt, så alle kan høre, hvad du siger. Derudover er det en god idé at kigge rundt i lokalet. Det er især væsentligt at kigge på modtageren af talen, når du siger noget, der er specielt rettet til vedkommende. Prøv at kontrollere nervøsiteten og nyd øjeblikket.