Vælg en side
Del artiklen på:

Når man fylder rundt, skal der naturligvis holdes en fest, og især en 50 års fødselsdag er værd at fejre med venner og familie. Der er selvfølgelig tonsvis af forskellige måder at gøre det på, og måske har I i familien en fast tradition for, hvordan I fejrer jeres fødselsdage. Det kan også være, fødselaren selv har planlagt det helt store, eller at han eller hun netop ikke har, og derfor skal venner og familiemedlemmer i gang med at planlægge en surpriseparty, så det halve århundrede alligevel kan blive fejret. Måske skal du selv holde fødselsdag, men mangler blot nogle idéer til 50 års fødselsdag, eller måske er du inviteret med som gæst til en fest og har brug for nogle forslag til festlige indslag til 50 års fødselsdag. Uanset hvad, får du her en kæmpeguide til, hvordan man holder den perfekte 50 års fødselsdag, hvad end du selv er hovedpersonen, eller du blot er inviteret med til gildet.

Invitationer til 50 års fødselsdag

Hvis du selv skal fejre din 50 års fødselsdag, skal der naturligvis inviteres nogle gæster. Som altid gælder det om at få inviteret folk i god tid, så de hurtigt kan få skrevet din begivenhed i kalenderen. Der er langt større sandsynlighed for, at dine venner og familiemedlemmer kan komme, hvis de har en dato at forholde sig til god tid i forvejen, så sørg for at få dem inviteret så snart, du har rammerne for festen på plads. Så kan resten af planlægningen altid vente, til du kommer lidt tættere på.

Når du så skal invitere folk, kan du med det samme lægge lidt en dagsorden for festen. Laver du for eksempel sjove indbydelser til 50 års fødselsdag, vil folk med det samme forstå, at det er meningen, det skal være en sjov, uhøjtidelig og festlig dag eller aften, hvorimod nogle meget fine invitationer nærmere viser, at det er en aften, hvor man skal møde op i sit stiveste puds og gøre sig klar til en lækker og fin middag. Du kan på den måde vise dine gæster, hvad de skal forberede sig på allerede med invitationerne.

Idéer til borddækning

Når dagen for festen oprinder, skal der naturligvis dækkes bord og pyntes op. Til enhver god fest hører gennemført pyntning, og derfor skal du lægge hovedet i blød. Borddækning 50 års fødselsdag kan selvfølgelig se ud på mange forskellige måder, men her er du igen med til at sætte dagsordenen for festen. Vælger du meget fin og stilren pynt til 50 års fødselsdag, sender du det signal, at det skal være en stille og rolig aften uden de store udskejelser, hvorimod du med en sjov bordpynt kan signalere, at der skal festes og laves masser af sjov og spas.

Nogle idéer til borddækning til 50 års fødselsdag er for eksempel at pynte op med årstidens blomster og planter. Det er altid en sikker vinder at sætte fine dekorationer på bordene, så dét går du i hvert fald ikke galt i byen med. Ellers kan man også dekorere med glimmer, folieballoner og serpentiner, hvis der skal lægges op til den helt store fest med dans på bordene og hele baduljen. Der er altså lidt forskellige forslag til bordpynt 50 års fødselsdag, og hvordan du vælger at pynte op, kommer i høj grad til at spille en rolle i forhold til, hvordan festen udvikler sig. Du kan altså med fordel på forhånd overveje, hvilken slags fest du gerne vil have og så ud fra dette lave borddækningen – og invitationerne – så det hele kommer til at pege i samme retning rent stilmæssigt.

Mad til 50 års fødselsdag

Til en sådan fest skal der nok også gerne serveres noget mad. Er det dig selv, der holder fest, kan det være en fordel at få nogle andre til at stå for maden. Kommer der mange gæster, bliver det hurtigt noget af et projekt at skulle lave mad til dem alle sammen selv, og skal du dét, kommer du derfor til at bruge meget af tiden på blot at gå til og fra køkkenet eller lige lægge de sidste detaljer på forretten. Vil du kunne nyde din aften til fulde, er det derfor værd at overveje enten at få nogle andre til at komme og lave maden, eller simpelthen bestille den udefra. Så har du mere tid til at nyde aftenen sammen med dine gæster, og det er jo dét, det hele handler om.

Der er masser af forskellige idéer til mad til 50 års fødselsdag, og der er stort set frit valg på alle hylder. Det er din aften, så der er naturligvis god mening i at vælge noget, som du selv synes er virkelig lækkert. Vil du gøre det dejligt nemt, er buffet altid en god vej at gå. Det kræver nemlig væsentligt mindre forberedelse, end det gør at skulle stå og portionsanrette både forretten, hovedretten og desserten. Desuden er det smart, fordi man så er sikker på, der er lidt for enhver smag. Er der så noget på buffeten, man ikke bryder sig om, kan man nemlig bare lade være med at tage det. Det er især en fordel, hvis der kommer mange børn til festen, da de har det med at være lidt mere kræsne, end voksne er.

Underholdning til festen

Det tager typisk et godt stykke tid at komme over maden – i hvert fald hvis der er 3 retter, og folk også gerne vil slå lidt mave i mellem de forskellige retter. Bagefter er der god mening i at have planlagt noget underholdning, som kan være med til at gøre en 50 års fødselsdag sjov, og som kan få folk lidt i gang igen ovenpå en stor middag. Som hovedperson er det naturligvis ikke dit bord at sørge for taler og sange – det skal der nok komme rigeligt af alligevel – men til gengæld kan det være, du vil have noget andet underholdning til 50 års fødselsdag. For eksempel kan det være, du gerne vil have et dansegulv om aftenen, og så skal der enten hyres en DJ, eller der skal stilles et godt anlæg op og laves nogle playlister, så I nemt og hurtigt kan komme i gang med at svinge træbenene.

Der er også andre idéer til sjov underholdning til 50 års fødselsdag. For eksempel kan man planlægge nogle lege eller konkurrencer. Både børn og voksne vil helt sikkert synes om det, og efter maden kan det være en god måde at få lidt gang i dine gæster på. Underholdning til 50 års fødselsdag kvinde kan naturligvis afvige lidt fra, hvis det var en mand, der var hovedpersonen, og igen er underholdningen med til at sætte dagsordenen for festen – spiller du op til dans, er der stor sandsynlighed for, at det bliver en rigtig fest, og laver du i stedet sjove lege, bliver det en hyggelig og børnevenlig fødselsdag. Der er i hvert fald rigeligt af idéer til underholdning til 50 års fødselsdag, og det vigtigste er naturligvis, at det er noget, du selv vil finde sjovt og underholdende på aftenen. Nyder du din fest, vil dine gæster helt sikkert også nyde den.

Skriv en tale til 50 års fødselsdag

Indtil videre har vi været inde på, hvordan du planlægger din egen 50 års fødselsdag. Er det ikke dig, der skal fejres, går vi nu i stedet over til, hvad man kan gøre som gæst for at gøre en fødselsdag helt perfekt.

For eksempel er en rund fødselsdag en oplagt mulighed for at holde en tale og få sat ord på nogle af de tanker og følelser, man har om den pågældende fødselar. Det er derfor ikke nogen tosset idé at skrive en tale til 50 års fødselsdag ved én, der står dig nær, da du dermed kan få sagt noget af det, man måske ikke lige siger til hverdag. En tale skal imidlertid ikke blot være rosende og fuld af følelser, men skal derimod gerne være en kombination af noget sødt og noget sjovt, så gæsterne også gerne kommer til at grine lidt. Sjove taler til 50 års fødselsdag er altid et hit, og det er ofte de sjove og gennemførte taler, der bliver husket af både hovedpersonen og af de andre gæster efterfølgende.

Når du skriver din tale, skal du desuden sørge for at have din egen relation til fødselaren for øje. Der er nemlig meget stor forskel på, hvad der er sjovt og passende at komme ind på i en tale alt efter, hvilket forhold du har til dagens hovedperson. Eksempelvis kan man nævne andre ting i en tale til sin mor, end man kan i en tale til sin niece. Dette burde dog gerne komme helt naturligt, når du går i gang med at skrive din tale, og hvis du er lidt i tvivl om, hvad du skal have med, kan du altid vise den til nogle andre, som så kan komme med deres mening om det, du har fået skriblet sammen.

Du skal imidlertid huske på, at det er virkelig svært at skrive en god tale, og at det er fuldt ud forståeligt, hvis ikke den bliver fuldkommen perfekt i første forsøg – eller overhovedet. Det vigtigste er, at du har gjort forsøget og gør dit for at give dagens fødselsdag en helt perfekt dag. En sjov tale til 50 års fødselsdag er altid kærkommen, så hvad end du har en sand poet gemt indeni eller ej, vil fødselaren helt sikkert sætte pris på, at du har givet dig tid til at skrive en tale til vedkommende.

Se også: Sådan holder du den perfekte tale

Skriv en personlig sang

Synes du, det er for stor en opgave at skulle skrive en tale? Eller finder du det måske angstprovokerende at skulle stå foran en større forsamling og holde en tale? Så kan du også overveje at skrive en personlig sang til festligheden. Det kan desuden i visse tilfælde være at foretrække fremfor en tale, da du derved får inddraget alle gæsterne, fremfor at det bare er dig, der er i spotlightet.

En sjov sang til 50 års fødselsdag kan være mindst lige så underholdende som en god tale, så det er bestemt en overvejelse værd at gå denne vej i stedet. Generelt er det altid godt med festlige indslag, og sjove sange til 50 års fødselsdag er derfor naturligvis også altid et hit. Er du lidt i tvivl om, hvordan du griber sangskrivningen an? Så får du her en guide til at forfatte den perfekte sang til 50 års fødselsdag.

Først og fremmest skal du vælge dig en melodi. Her er det vigtigt, at du går efter én, som folk kender, og som du derfor er sikker på, de andre gæster kan synge med på. Det er tilmed en god idé at vælge én, som er relativt simpel, så også de mindre musikalske kan følge med. Det vigtigste er ikke, at det rent musikalsk set er en fremragende sang, men derimod at den er personlig, sjov og underholdende. Du kan derfor med fordel vælge en simpel melodi som ”Mariehønen Evigglad” eller ”Jeg en gård mig bygge vil”. Begge disse melodier bruges flittigt til sange til alverdens begivenheder, og det er netop, fordi de er velkendte og temmelig simple. Derudover kan det være en fordel at vælge en sang med korte vers, da hvert af de emner, du kommer ind på, gerne skal både startes og afsluttes inden for ét vers. På den måde kommer det til at give bedst mening, og derfor kan man med fordel vælge en sang med kortere vers og så blot lave mange af dem, hvis man har meget på hjerte.

Når du har fundet dig en melodi, skal du i gang med at skrive en tekst. Her skal du sørge for at glemme den oprindelige tekst, for at du kan forfatte fuldkommen din egen. Det kan godt være temmelig svært, hvis det er en melodi, man kender meget godt, man har valgt, men det er alligevel nødvendigt. Derudover skal du helt fra starten af beslutte dig for, om du vil rime i din sangtekst eller ej. Hvis du vil dét, skal du nemlig sørge for, at du følger det samme rimmønster hele vejen igennem din sang til 50 års fødselsdag. Det nytter altså ikke noget, at du først går i gang med at rime, og så derefter dropper det, fordi det blev for svært, så beslut dig på forhånd for, om der skal være rim i teksten eller ej.

Når de tekniske overvejelser er på plads, skal du så i gang med det indholdsmæssige. Ligesom i en tale, er det væsentligste, at du gør sangen personlig og unik. Sange til 50 års fødselsdag skal gerne have masser af karakter, og du skal derfor i gang med at fiske gode minder og sjove anekdoter frem. De bedste sange er dem, hvor man slet ikke er i tvivl om, hverken hvem de handler om, eller hvem der har skrevet dem. Der skal altså i høj grad lægges vægt på dit personlige forhold til fødselaren. Desuden er nogle af de sjove indslag til 50 års fødselsdag dem, hvor man er lidt efter hovedpersonen. I en sang eller en tale må man nemlig gerne stikke lidt til fødselaren og måske også nævne nogle mindre heldige episoder. Så længe man er sikker på, at hovedpersonen selv også vil finde det sjovt, må man gerne lave godmodige drillerier i de festlige indslag, og det vil helt sikkert få både fødselaren og de andre gæster til at grine, så længe du gør det med et glimt i øjet.

Når du har fundet frem til de indholdsmæssige ting, skal du i gang med at sætte det sammen til en reel tekst. Her skal du være opmærksom på at få alting skrevet lige akkurat, som det skal udtales. For eksempel kan det være, et ord som ”fødselsdag” skal udtales ”fø’sdag” i din tekst, for at det kommer til at passe med stavelserne, og så er det naturligvis vigtigt, at dette bliver noteret korrekt, så der ikke er nogen tvivl blandt gæsterne. Når du har skrevet et udkast til din tekst, er det derfor en god idé at få nogle andre til at prøve at synge den. Man kommer nemt til at stirre sig blind på det, man selv har skrevet, og derfor er det langt nemmere for andre at finde fejl og mangler. Når nogle andre synger din sang, skal de gerne kunne gøre det uden hjælp fra dig, og hvis de kan dét, står alting sandsynligvis lige som det skal, og så er der ingen ko på isen.

Når sangen er skrevet, skal du overveje, hvordan den skal præsenteres. Man kan med fordel lave en fin sangskjuler for at sætte prikken over i’et på ens værk. Det kan gøres på forskellige måder – måske kan du finde på noget, som følger samme tema som sangen, eller måske er der noget, som fødselaren bare vil sætte vildt meget pris på. Der er mange forskellige muligheder, og med en særlig sangskjuler kan du gøre din sang endnu mere sjov og personlig.

Andre festlige indslag 50 års fødselsdag

Indslag til 50 års fødselsdag behøver ikke nødvendigvis at være hverken taler eller sange. Du kan også finde på alt muligt andet sjov til 50 års fødselsdag. For eksempel kan du komme med en selskabsleg eller en udfordring til fødselaren. Du kan for eksempel lave en quiz, hvor det enten er de andre gæster, der skal gætte på ting om hovedpersonen eller hovedpersonen, der skal gætte ting om hans eller hendes gæster. Det kan være meget morsomt, og desuden er det en god måde at komme lidt tættere på hinanden på.

Er der mange gæster til fødselsdagen, som ikke nødvendigvis kender hinanden, kan man også gøre det til en holdaktivitet for at bryde isen først på aftenen. Hvis man eksempelvis sidder ved mindre borde, kan man lave en ”Tip en 13’er” om fødselaren, hvor hvert bord så er et hold, der skal snakke sammen om svarene. På den måde kan man ryste gæsterne lidt sammen helt fra starten af, og det er der selvfølgelig god mening i.

Man kan også lege legen ”Gæt hvem”, hvor det er fødselaren, der skal lægge hovedet i blød. Det går ud på, at man laver en række skilte med udsagn som ”jeg har været på ferie med fødselaren”, ”jeg er i familie med fødselaren” eller ”jeg har arbejdet med fødselaren”. Så beder man dagens hovedperson om at lukke øjnene, imens man viser et af skiltene frem til resten af gæsterne. Alle de gæster, som udsagnet passer på, stiller sig så samlet, og fødselaren åbner øjnene og skal nu gætte, hvad denne gruppe mennesker har til fælles.

Ud over aktiviteter som disse er der måske også nogle sange, du finder passende at synge. Måske er der en sang, som alle ved, at fødselaren er helt vild med, og så er det naturligvis oplagt at opfordre til, at den bliver sunget. Du behøver altså ikke nødvendigvis at skrive din egen sang for at komme med en festlig sang til fødselsdagen, men kan også blot vælge én, du synes, man skal synge til festen. Ellers kan du naturligvis også snyde lidt og finde frem til nogle sange til 50 års fødselsdag mand, hvis du eksempelvis skal fejre din far, og så kan du blot ændre lidt i det, så det kommer til at passe helt perfekt. Der findes masser af 50 års fødselsdag sange derude, så der er rig mulighed for at finde én, som også kan bruges til netop den fødselsdag, du skal til.

Den perfekte fødselsdag

Nu er du forhåbentlig blevet lidt bedre rustet til at holde din egen fødselsdag eller til at komme med noget personlig underholdning til 50 års fødselsdag, du er inviteret til.

Hvis du selv skal holde gilde, skal du sørge for at få inviteret folk i god tid, at overveje hvilken fest du vil have og at få styr på mad og drikke. Det er din aften, så den skal være lige akkurat, som du gerne vil have den, hvad end det betyder en stille og rolig middag med familie og venner, eller det betyder sjov og dans hele natten lang. Der er masser af 50 års fødselsdag ideer på nettet, hvis du vil holde en helt igennem gennemført fest, og ellers skal du blot sammensætte en fest, som du selv vil elske. Er du glad og tilfreds, vil dine gæster også nyde aftenen, så dét er altså det vigtigste.

Når det kommer til maden, kan det være en god idé at få hjælp udefra, så du ikke skal stå med det hele selv på din store dag. På den måde kan du bruge mere af tiden sammen med dine venner og din familie, og det er jo det vigtigste. Vil du gerne selv lave maden, kan du med fordel vælge noget, der kan forberedes på forhånd, så det kun er de sidste detaljer, der skal ordnes, når gæsterne kommer. Hvis du er en haj i et køkken og er vild med selv at kokkerere, er det naturligvis hyggeligt, at du selv står for det hele, men kommer der mange mennesker, er det noget af et projekt, og så skal du altså gerne sørge for at forberede dig godt og grundigt på forhånd.

Skal du ikke selv holde fødselsdag, men er blot inviteret med som gæst, kan det være, du skal have noget underholdning med, hvis fødselaren står dig nær. Du kan for eksempel skrive en fin tale, som både får hovedpersonen til at le og til at fælde en lille tåre. Ellers kan du skrive en sang, hvor du kommer ind på nogle af de gode minder, I har sammen og måske også prikker lidt til fødselaren.

Har du ikke lyst til at skulle skrive hverken sang eller tale, kan du også vælge at komme med en sjov leg eller måske finde en sang, du synes, I skal synge. Der findes tonsvis af festsange til 50 års fødselsdag, så du kan snildt finde én, som passer til lige netop den fødselsdag, du skal til.

Det vigtigste er, at du gør noget ud af at vise personen, at du sætter pris på ham eller hende. Det kan man gøre på mange forskellige måder, og der er ikke noget, der er mere rigtigt end andet. Er du god til at holde taler, er det et oplagt valg, men er du ikke vild med at være i spotlightet, kan en sjov quiz eller en leg være mindst lige så fint. Det handler altså bare om, hvad du har det godt med, og hvad du finder passende til lige netop denne begivenhed, og uanset hvad du finder på, vil fødselaren helt sikkert sætte pris på, at du har gjort dig umage for at gøre fødselsdagsfesten til noget helt særligt.

Del artiklen på: