Vælg en side
Del artiklen på:

Står du og skal til en festlighed eller begivenhed, hvor du er usikker på, hvad dresscoden er for lige netop dette arrangement? Det kan være en jungle at finde ud, hvad man skal have på, når festlighederne står for døren. Du når måske allerede at få tøjkrise, lige så snart invitationen dumper ind ad døren. Der kan være visse forholdsregler, man skal tage, når man skal til en bestemt begivenhed. Du kan ikke altid bare klare dig med et outfit, der dækker dem alle. Det kræver ofte, at man lige tager situationsfornemmelses-brillerne på for at vurdere, hvad der er mest passende at tage på i den pågældende situation.

Vi har samlet den ultimative dresscode-guide til, hvad der er bedst at tage på til forskellige begivenheder, festligheder og arrangementer, og hvad du skal gå en lang bue uden om.

Dresscode til barnedåb

En barnedåb er en hyggelig dag med venner og familie, hvor der fejres, at det nyeste familiemedlem officielt får sit navn. Det er en hyggelig dag, som oftest starter i kirken til selve barnedåben, hvor der efterfølgende fejres med mad og drikke. Men hvad skal man tage på til en barnedåb? Overordnet er en barnedåb ikke nødvendigvis det sted, hvor du skal hive det stiveste puds frem.

Det skal en mand have på til en barnedåb
Når du som mand skal til en barnedåb, kan du gå flere veje. Du kan sagtens hive det fine jakkesæt frem og gå med det. Kunsten her er, at du ikke skal ligne en, der er på vej til et bryllup. Der skal derfor gøres en ekstra indsats for at tone det fine look lidt ned, men selvfølgelig uden det ser sjusket ud. En løsning kan være at tage et jakkesæt på, hvor du har en skjorte indenunder, der har en eller flere farver. Det løsner lidt op for dit look, og det bliver ikke alt for fint.

Et alternativ kan være et par pæne bukser og en fin skjorte. Det er en enkel og smart måde at komme klædt på. Det behøver ikke at blive gjort mere avanceret end det. Vil man gerne peppe det en lille smule op, kan man tage en blazer på. Butterfly eller slips er på ingen måde et must. Synes du, at det er nødvendigt til dit outfit, kan du sagtens vælge at tage det på. Det må bare ikke blive for meget.

Det skal en kvinde have på til en barnedåb
Når det kommer til kvinderne, er der også flere forskellige muligheder at gå efter. Som ved mændene gælder dog også, at det ikke skal blive alt for voldsomt. Du kan derfor godt lade den store balkjole blive hængende i skabet. Dén får du ikke brug for her. Gå i stedet mere klassisk til værks. Det kan være en enkel kjole med nogle fine detaljer. Er det sommer, kan man sagtens bære en mere blomstret og farverig kjole. Det skal bare ikke være sådan, at det er dig, der løber med al opmærksomheden. Du er trods alt kun gæst. Gå efter enkle kjoler, der passer til årstiden i forhold til mønster og snit.

Et par flotte bukser med en smart top til, kan også sagtens være det ideelle valg, når det kommer til dresscoden til en barnedåb. Bliver det for enkelt, kan smykker og andre accessories gøre rigtig meget for at give lidt ekstra til dit outfit.

Hvad skal du give børnene på, når I skal til barnedåb?
Her tænkes der på de børn, der kommer til festen som gæster, og ikke barnet, der skal døbes. Børn, der kommer som gæster, skal selvfølgelig også have pænt tøj på. Med børnene er det dog vigtigt, du finder noget tøj, de kan holde ud at rende rundt i. En barnedåb holdes ofte om dagen, hvor der er allermest gang i børn. De vil selvfølgelig gerne ud at lege med de andre børn, der er til barnedåben, og det skal de selvfølgelig have lyst til. Vælg derfor noget tøj, de kan holde ud at lege og boltre sig i. Det skal være noget, der kan tåle, at der kommer en lille græsplet på, uden det er verdens undergang. Kunsten er at finde noget midtimellem hverdagstøj og det helt fine tøj til børnene.

Dresscode til bryllup

Nogle bryllupsinvitationer kommer med en specifik dresscode. Det er selvfølgelig nemmest at få at vide, hvad man ca. skal tage på, når man skal til det pågældende bryllup. Det er dog langt fra altid, at der er anført en dresscode i invitationen. I disse tilfælde må du gå med de generelle råd, der er for påklædning til et bryllup.

Dresscode for mænd til et bryllup
Det er ofte til et bryllup, hvor man skal gøre lidt mere ud af sin påklædning. Det skal være fint og elegant, og man må gerne kunne se, at du har gjort lidt ekstra ud af det i dagens anledning. For mænd ville det oplagte valg være et jakkesæt.

Der findes jakkesæt i alverdens designs. Til et bryllup er det en god idé at gå forholdsvis enkelt og klassisk til værks samtidig med, at du får inkorporeret din personlige stil på en smart og enkel måde. Jakkesæt i sort, grå og mørkeblå er en sikker vinder til et bryllup. Når du skal finde en skjorte, der passer til, er det klassiske valg en hvid skjorte. Vil du gerne have lidt personlighed over dit outfit, kan du gå med en farve, der passer mere til din personlighed. Der er mange forskellige muligheder. Sørg dog for at holde det simpelt og smart.

Når du skal til at bryllup, er det nærmest et must, at du har enten et slips eller en butterfly på. Det er med til at give det sidste, der får dit outfit til at stå knivskarpt. Vælg et slips eller en butterfly, der passer til resten af dit outfit i forhold til farver, mønstre og materiale. Der skal være harmoni gennem hele dit outfit. Sørg for at få pudset de fine sko, når du skal til bryllup. Du kommer ikke uden om det, hvis du kommer i et jakkesæt.

Dresscode for kvinder til et bryllup
Regel nr. 1, når du som kvinde skal til et bryllup, er, at du ikke må komme i en hvid kjole. Der er en uskreven regel, der siger, at den hvide farve er forbeholdt bruden. Skulle du trodse denne regel, vil du hurtigt opleve sure miner og hvisken i krogene til brylluppet. Hold dig derfor fra at have alt for meget hvidt på til et bryllup.

Selvom den hvide farve er ude af billedet, kan du sagtens bruge alle de andre farver, regnbuen har at byde på. Kunsten er at finde det, der passer til dig, samtidig med, at du er pænt og elegant klædt på. Til et bryllup må man gerne gøre lidt ekstra ud af det. Du kan derfor finde de lidt finere sager frem fra klædeskabet, når et bryllup nærmer sig. Kjoler er næsten et must, men er du ikke til kjole, kan du sagtens strikke et fint og elegant outfit sammen, hvor det er med bukser eller nederdel i stedet for. Det handler blot om, at du får gjort lidt ekstra ud dit outfit. Smykker er derfor også en rigtig god idé for at give det et ekstra pift.

Dresscode for børn til et bryllup
Det er meget forskelligt, om det er et bryllup med eller uden børn. Oftest vil man opleve, at et bryllup mere er en fest for voksne. Skulle brylluppet være en fest, hvor børn også er inviteret med, skal disse selvfølgelig også have et smart sæt tøj på. Drenge kan hoppe i et smart lille jakkesæt, hvorimod piger kan få en fin lille kjole eller nederdel på. Børn må gerne ligne små prinser og prinsesser, når de skal til et bryllup. Det er ofte en meget stor oplevelse både at komme til en stor fest med en masse mennesker samt få lov til at få noget rigtig pænt tøj på.

Dresscode til begravelse

For både kvinder og mænds vedkommende minder dresscoden til en begravelse på mange måder meget om hinanden. Det handler om mørke farver, hvor man viser, at man sørger over tabet af en nærtstående. Hvad end afdøde er af nær familie, en slægtning, en nær ven, kollega eller noget helt andet, gælder den samme dresscode, når du skal til en begravelse.

Sådan skal du gå klædt til en begravelse som mand
Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal tage på, når man skal til en begravelse. Det er ofte en sørgelig begivenhed, hvor fest og farver er lagt på hylden. Det er derfor også en god idé, at du lader dine smarte hawaiiskjorter blive hængende i skabet. Det gælder om at komme i meget afdæmpede farver, når du skal til en begravelse. Sort er kendt som sorgens farve. Der er derfor rigtig mange, der vælger at komme i sort fra top til tå, når de skal til en begravelse. Det kan fx være et sort jakkesæt.

Det behøver dog ikke være så elegant. Et jakkesæt kan være rigtig fint, men du kan sagtens gå mere enkelt til værks, når du skal til en begravelse. Et par mørke pæne bukser og en mørk skjorte kan sagtens være det perfekte outfit til en begravelse. Butterfly og slips er ikke en nødvendighed, men kan sagtens gå an, når du skal til begravelse. Gør det, der giver mening for dig, og hvad du synes passer til vedkommendes begravelse. Ens outfit kan nogle gange variere i forhold til, hvem afdøde er.

Sådan skal du gå klædt til en begravelse som kvinde
For kvinderne er det meget de samme generelle regler, der er for dresscoden til en begravelse som hos mændene. Hold dig til de sorte og mørke farver. Som kvinde er det også en god idé at tænke på sin påklædning i forhold til snit og udskæring. Prøv så vidt muligt at gå uden om tøj med en alt for nedringet udskæring. Det kan hurtigt give et forkert indtryk, og mange vil anse det som upassende til en begravelse.

Vil du have en kjole eller nederdel på, skal du også lade de helt korte modeller blive hængende i klædeskabet. Dette vil også blive anset som en anelse upassende. Gå efter et outfit, der er klassisk og måske har et konservativt look over sig. Dette er yderst klædeligt til en begravelse. Det behøver ikke være vildt og voldsomt. Her er det meget bedre at gå helt enkelt til værks.

Dresscode til galla

Er det snart blevet tid til galla for dit vedkommende, skal du til at have styr på, hvad du skal have på til gallafesten. En gallafest kan være mange forskellige ting, og der kan derfor være forskel på dresscoden. Overordnet set er gallaen dér, hvor man giver den fuld gas med outfittet. Det skal passe til festen, som typisk er meget fin og fornem. Festtøjet skal derfor selvfølgelig passe til festlighederne.

Mænds dresscode til galla
Når mænd skal til galla, er det ofte en begivenhed, hvor de får mulighed for at stå knivskarpt. Det er her, der skal gøres lidt ekstra ud af det hele. Her kan man simpelthen ikke komme uden om et jakkesæt. Det er et must-have, når du skal til galla. Er det en meget fin gallafest, er det bedst at gå efter det helt traditionelle, hvilket er et sort jakkesæt med en hvid skjorte til. Skal du rigtig flotte dig, skal der være en vest med til jakkesættet. Det er med til at fuldende looket. Noget af det vigtigste, du skal have på til dit jakkesæt, er en sort butterfly, der passer til jakkesættet. Find lakskoene frem, og sørg for at de er nypudsede. Det gør, at du ser brandgodt ud fra top til tå.

Skal du til en mere festlig gallafest, hvor der ikke er samme strenge krav til det sorte jakkesæt, kan man godt lege lidt med farverne på enten jakkesættet, skjorten eller butterflyen. Ønsker man at udskifte den traditionelle sorte butterfly med et slips, kan man også sagtens det.

Det vigtigste er, at du nøje udvælger det outfit, der passer til den enkelte gallafest. Der er stor forskel på, om du skal til gallafest ved dronningen, eller det er det afsluttende galla med din gymnasieklasse.

Kvinders dresscode til galla
Skal du til galla, har du endelig fået chancen for at finde de flotteste klæder frem i klædeskabet. Her må gerne gå efter det eksklusive, ekstravagante og elegante. Det kan både være store struttende balkjoler eller elegante kjoler, der smyger sig om kroppen. Hvad du går efter, afhænger mest af, hvad du personligt er til.

Gallakjoler må gerne være i flotte prangende farver. Oftest er de dog kun i en eller få farver. Det er typisk designet af kjolen, der er i fokus. Det elegante ligger i de flotte detaljer, den er designet med. Du har derfor mange forskellige muligheder, hvis du skal finde en ny gallakjole. Husk at finde et par sko, der passer til. Når du skal til galla i en fin gallakjole, kan du ikke komme uden om et par høje sko. Det er med til at give det sidste til hele dit outfit, da du får en rigtig flot holdning med høje sko.

Er der en dresscode i invitationen?

Når der skal holdes en eller anden form for fest, vælger arrangøren ofte at nævne, hvilken dresscode der er til den pågældende fest. Dette er for at sikre, at alle er nogenlunde med på, hvordan de skal komme klædt. Til et bryllup kan der fx være nævnt, at man skal komme i fint eller afslappet tøj eller efter et bestemt tema.

Flere og flere vælger et bestemt tema til deres bryllup, fødselsdag, jubilæum, eller hvad det måtte være. Dette afspejles ofte i dresscoden, der er anført i invitationen. Måske skal I komme udklædt i større eller mindre grad. Uanset hvad der måtte være anført i invitationen, er det vigtigste, at man følger disse anvisninger. Vedkommende, der har inviteret dig, har gjort meget ud af at arrangere en sjov og hyggelig fest. Det mindste, du kan gøre, er derfor at respektere den anførte dresscode, selvom det måske er svært.

Skulle du vælge at ignorere den anførte dresscode, vil du helt sikkert fortryde det med det samme, du ankommer til festen. Du vil hurtigt opleve, at du sikkert er den eneste, der har valgt at komme i noget andet, end det der stod i invitationen. Du kan komme til at føle dig uden for selskabet, da du ikke kan tage del i temaet på samme måder. Det er super ærgerligt. Vi anbefaler derfor på det strengeste, at man følger anvisningen i invitationen, uanset hvor finurlige de end måtte være. Man kan jo altid få inspiration fra andre, der skal til festen, i forhold til, hvordan de gør. Det behøver ikke at være farligt at komme i noget, man ikke plejer at have på. Hvis alle til festen kommer med tøj inden for den samme dresscode, vil det helt sikkert virke som en succes, selvom du måske føler dig lidt fjollet.

Del artiklen på: