Vælg en side
Del artiklen på:

Har du overvejet at tage til en høstfest, men er du i tvivl, om det er noget for dig. En høstfest kan være noget så hyggelig, og det vil sikkert være noget, du vil huske tilbage på med stor glæde. Til en høstfest er der en helt speciel stemning, der er svær at sammenligne med noget andet. Er du lidt i tvivl om, hvad det egentlig er, giver vi dig en god forklaring på, hvad det er, og hvorfor du helt sikkert skal overveje at tage til en høstfest. Overvejer du at arrangere din egen høstfest, har vi samlet en masse inspiration til, hvordan du skal gøre.

Hvorfor holder vi høstfest?

Du spørger måske dig selv, hvorfor vi egentlig holder høstfest. Høstfest er en meget gammel tradition, der stammer helt tilbage fra 1800-tallet. Man holder høstfest for at fejre, at man er færdig med høsten. I gamle dage krævede det ofte mange mennesker, kræfter og tid at få høsten i hus. Det var derfor en stor sejr, når man endelig var færdig med høsten.

For at takke alle dem, der havde hjulpet til med høsten, arrangerede man en høstfest. Her var der sørget for, at der var rigeligt med mad og drikke. Derudover blev der spillet op til dans senere på aftenen. Der blev gjort meget ud af, at der ikke skulle mangle noget. Samtidig skulle omgivelserne være lidt primitive og have hele høststemningen med sig.

Sådan foregik høstfest i gamle dage

I gamle dage havde man ikke mejetærskere og maskiner til at hjælpe med høsten. Det hele foregik med håndkraft. Det foregik typisk med le, hvor man efterfølgende manuelt bandt negene. Det krævede hårdt arbejde over hele sommeren for at være sikker på, at høsten kom i hus.

I gamle dage var høsten yderst vigtig. Det var en del af dit levebrød, da det var det, mange landmænd tjente penge på. Høsten var derfor yderst vigtig, hvor det typisk var hele gården, der hjalp til. Der kunne også være behov for hjælp udefra. Høsten skulle være færdig inden Mikkelsdag, som ligger d. 29. september. Nåede man det inden, og havde der været stor succes med høsten, skulle dette ofte fejres med en høstfest. Man havde mange forskellige traditioner for mad, pynt og meget mere. Den dag i dag er der stadig nogle af traditionerne fra en høstfest, der har holdt ved, men der er også kommet nye til.

Det består menuen typisk af til en høstfest

Menuen til en høstfest har ændret sig meget gennem tiden. I gamle dage var maden typisk det, man fik til andre former for fester. Det var derfor lidt finere mad, men det kunne derfor også variere meget, hvad der blev serveret til en høstfest. Eksempler på retter, der kunne være på en høstfest-menu, var klipfisk, der var blevet kogt, hvor der var en sennepsdyppelse til, oksekødssuppe med boller i, oksekød, der var kogt, med en peberrodssauce til, en form for grød fx sød- eller risengrød eller æbleskiver. Muligheder var der nok af.

Drikkevarer skulle der selvfølgelig også til dengang. Her fik man typisk serveret brændevin, øl, punch og æblemost. Meget af det var selvfølgelig lavet fra bunden på gården.

I dag er menuen typisk helt anderledes sammenlignet med i gamle dage. Mange vælger at servere en stor buffet, hvor gæsterne selv kan gå op at tage lige det, de vil. Buffeten er en form for symbol på, at der skulle være rigelige mængder af mad, for nu var der noget at fejre. Eksempler på en høstfest-menu, man kunne blive præsenteret for i dag, kunne være helstegt pattegris med en masse forskelligt tilbehør at vælge mellem. Det kan være kartoffelsalat, flødekartofler, rodfrugter, majskolber eller forskellige blandede salater. Desserterne er meget traditionelle danske desserter. Her kan man fx møde rødgrød med fløde, glaserede æbler, bærtrifli eller æblekage.

Når du får drikkevarer til en høstfest i dag, er det nogle af de samme ting, som man fik i gamle dage. Øl er stadig meget populært at drikke til en høstfest. Derudover bliver der ofte serveret æblecider. De fleste steder vil der også blive serveret vin, da det efterhånden er blevet kutyme at få serveret til mad nu til dags.

Sådan pynter du op til en høstfest

Pynten til en høstfest bærer ofte præg af, hvad der er blevet høstet. Man pynter ofte med noget af det, der er blevet høstet for at få den hyggelige høststemning. Har man høstet korn, vil man ofte pynte op med en masse neg. Har du høstet majs, kan der være rigtig fint at pynte med majskolber, der enten er helt eller halvt åbne. Man kan også være kreativ og lave figurer eller skulpturer af det, man har høstet.

I gamle dage lavede man ofte en mand eller kvinde ud af neg. Den blev ofte klædt på med noget tøj og fik en æresplads i laden, hvor høstfesten blev afholdt. I dag går man mere op i bordpynten, hvorfor der ofte kommer en blomst eller to på bordene. Vil du gerne have den helt rette høstfeststemning, er det bare med at være kreativ med de afgrøder, du har fået høstet.

Aktiviteter til en høstfest

Skal du holde en høstfest, kan du sørge for forskellige aktiviteter for at gøre det lidt ekstra hyggeligt. Det var ikke lige så populært i gamle dage, som det mere er blevet nu. I dag er der gjort mere ud af, at høstfesten bliver en dag for hele familien, hvor der er noget til både børn og voksne. Eksempler på aktiviteter, man kan lave til en høstfest, er fx bowling med græskar, fange æbler i vand, spise et æble, mens det hænger fra en snor, folkedans og rodeotyr.

Om aftenen er det ofte de voksne, der nyder godt af sjove aktiviteter. På traditionel vis bliver der ofte spillet op til dans med levende musik. Vil man have den helt traditionelle høststemning, kan en harmonika og violin skabe den helt rette stemning.

Skal der være udklædning til en høstfest?

Det er meget forskelligt, om der er et tema til en høstfest eller ej. Nogle kører med et tema, hvor man fx prøver at fange den helt traditionelle stemning i festen. Det kan bl.a. være med at indføre, at alle skal komme i udklædning, hvor man forsøger at komme i helt gammeldags tøj. Her kan man vælge, om man vil være en af tjenestefolkene eller fx en godsejer eller godsejerinde.

Det er efterhånden meget sjældent, man falder over en høstfest, hvor der er et tema med udklædning. Høstfesten er jo et tema i sig selv. De fleste steder vil man derfor opleve, at langt de fleste kommer i deres eget normale tøj. Man kan gøre lidt ekstra ud af sig selv, da det jo er en fest. Dresscoden afhænger derfor meget af, hvem der afholder festen.

Høstfester over hele landet

Man kunne måske fristes til at tro, at høstfester kun holdes ude på landet. Det er jo som oftest her, landmændene befinder sig. Selvom ny teknologi og maskiner har gjort det lettere for landmænd at få høsten hurtigere i hus, er det mange steder stadig en tradition at holde en høstfest. Den arrangeres ofte som en fest i det lokale forsamlingshus i mindre samfund rundt om i landet.

Der kan dog også sagtens forekomme høstfester inde i de større byer, hvor man forsøger at forene byboerne og landmændene. Der bliver fx arrangeret høstfest på Frederiksberg i København og i Aarhus. Høstfester er derfor meget normale over hele landet og i små som store byer.

Tag til høstfest i en storby

Der vil ofte være stor forskel på, hvilken høstfest man tager til. En høstfest i de større byer, som på Frederiksberg eller i Aarhus, prøver ofte at skabe en mindre distance mellem landmænd og byboere. Vi er jo alle afhængige af, hvordan det går med høsten på den ene eller den anden måde. Det er derfor en god måde at få en bedre forståelse for, hvor afhængige både landmænd og alle andre er af en god høst. Maden til en høstfest i en større by vil ofte bære præg af at være lidt mere gennemtænkt. Det er ofte større restauranter eller cateringfirmaer, der står for det, hvor der er kælet lidt mere for menuen. Her vil du dog opleve at sidde til en høstfest, hvor du ikke kender størstedelen af selskabet, da der kommer rigtig mange forskellige mennesker til disse mere offentlige arrangementer.

Oplev den traditionelle stemning i de små lokalsamfund

Til en mere lokal høstfest ude på landet er der mere fokus på, at man mødes med en masse fra lokalsamfundet, som man kender. Maden skal selvfølgelig være god, men der er gjort mere ud af, at der er lavet noget mad, hvor de fleste kan være med. Til disse fester kan man ofte have en fornemmelse af, at det er hele stemningen og fællesskabet, der er det vigtigste. Samværet og hyggen har meget at sige, når man er til en høstfest i de mindre byer eller ude på landet.

Del artiklen på: