Vælg en side
Del artiklen på:

Findes der et mere festligt tema end disko? Næppe. Disko er indbegrebet af dans, leg, fest og masser af farver. Og så kan både voksne og børn holde fest med diskotemaer. Musikken er sjov at danse til, og der er mange lege, som kan sættes i stand til sådan et festligt arrangement. Og så er der ikke mindst udklædningen: trompetbukser, glitter og neonfarver. Læs med her, hvis du skal finde den helt rigtige inspiration til den ultimative diskofest.

Disco back in the days

Hvordan var det nu, det hele startede? Diskobølgen slog for første gang rigtig igennem i 1970’ernes USA. Hurtigt bredte den sig til hele verden og med den fulgte en hel kultur, der var ret outreret. De såkaldte ’diskere’ elskede at feste, danse og skeje ud. Discoen var altså skabt for og til dansegulvet. Det var også i denne tid, at diskoteker skød op alle vegne med Studio 54 i New York som det nok mest kendte i verden. Her kom du kun ind, hvis du var kendt eller rig nok. Samtidig med premieren på kultfilmen Saturday Night Fever i 1977 med John Travolta eksploderede det hele i et festligt fyrværkeri, som skød sig helt ind i 80’erne.

Disco fandt også sin vej til Europa. Bands som det britiske Bee Gees og svenske ABBA fik udødelige hits skudt af, som vi alle sammen kan synge med på i dag.

Hjælp – har du en playliste?

Hvad er det nu lige, det nummer hedder? Hvor mange gange har man ikke siddet midt i en fest og ikke kunnet finde den rigtige musik? Vi foreslår altid at lave en playliste på forhånd, så du ikke spilder hverken tid eller kræfter på at sidde med mobilen eller computeren og lede efter hits. Især når dine gæster er godt i gang på dansegulvet, så er det et klart no-go at kage rundt i musikken.

Hvis du er i tvivl om, hvilke sange der er de allerstørste hits inden for diskogenren, så kig med her. Vi har samlet de første mange kultsange, som bare skal med på listen. Så kan du selv tilføje flere, når du er kommet ind i den rigtige stemning ved at lytte til disse hits:
.

 • Alt med ABBA – især klassikere som Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme! og Volez-Vous.
 • Alt med Bee Gees – især klassikere som Night Fever, Stayin’ Alive, You Should Be Dancing og Jive Talkin’.
 • Pointer Sisters – I’m So Excited
 • Sister Sledge – We Are Family
 • Gloria Gaynor – I Will Survive
 • Earth, Wind & Fire – Boogie Wonderland
 • Donna Summer – Love to Love You Baby

Herhjemme i Danmark har vi måske ikke så mange oplagte diskohits at tage af, men vi har alligevel fundet et par danske hits frem fra gemmerne. Du kan smide The Seebach Band på med Bubble Sex fra 1977. Den er både lidt lummer, men ganske danseegnet. Ellers kan du tage den videre med Tommy Seebach solo og sætte Disco Tango fra 1979 på. Så er der i hvert fald ingen, der er i tvivl om, hvilket tema festen har!

Tøj til discofest

Der findes næsten ikke noget vigtigere til en temafest end udklædningen. Det er det, som sætter stemningen allerede hjemmefra, når gæsterne klæder sig på. Læg gerne op til, at folk går all in og ikke er generte i forhold til deres udklædning. Jo mere dine gæster gør ud af sig selv, jo hurtigere starter festen rigtigt. Der findes tonsvis af tøj til diskofesten på Internettet. Du kan også selv være kreativ og kreere dit eget danseoutfit.

Som mand kan du smide et af dine mere løse jakkesæt på og en åbentstående skjorte. Sy eventuelt en ekstra stor krave, som skal stritte godt op af habitjakken. Som kvinde er trompetbukserne næsten et must, gerne i neonfarver eller i et blankt stof. Smid en fjerboa over skulderen og find dine gamle plateaustøvler frem. Det kan også sagtens være at den lokale genbrug har sådanne sko eller sjove solbriller, som sagtens kan bruges indenfor hele aftenen.

Som hovedbeklædning er der mange sjove udgaver at tage fat i. Parykker med mikrofonhår, lange lyse lokker som ABBAs Agnetha eller det halvlange garn, som Bee Gees rockede så flot. De farvestrålende hårbånd til at holde lokkerne på plads er nemme at lave selv. Alt, du skal gøre, er at finde et stykke stof, eventuelt en gammel trøje, som har de ønskede farver. Klip et langt lige stykke ud af stoffet og bind det om hovedet – gerne godt ned i panden.

Leg dig gennem festen

Danselege er de helt oplagte indslag til diskofesten. Heldigvis er der mange af sådanne lege, som kan underholde jer hele aftenen. Ellers er det bare med at tage nogle af de gode gamle selskabslege og lave en diskoudgave af dem:
.

 • Den klassiske stoledans – bare med diskomusik.
 • Den gode gamle ’tegn og gæt’-leg (nogle kalder den også for Margreteskålen), hvor I skal imitere en kendt diskokunstner.
 • Lej et karaokeanlæg og sæt de største diskohits på.
 • Har en af jer en hulahopring? Så tag den med og se, hvem der kan holde den oppe længst i takt til svedig musik fra højtalerne.
 • Selvfølgelig afsluttes aftenen med kåring af det bedste kostume.

Bordpynt, mad og andre gode idéer til diskofesten

Et dansegulv er et must have til disco parties. Køb en masse farvede stykker karton og tape dem fast til gulvet i tern – så ligner det et rigtigt lysende dansegulv fra diskotekerne. Et andet must have er diskokuglen. De findes heldigvis i både dyre og billige udgaver. Mange steder kan man faktisk nøjes med at købe en bestemt elpære, som blot sættes i en normal lampe. Ellers findes der både mindre bordudgaver, som kan sende fede lysstråler rundt i rummet og de store, som skal hænges op i loftet. Det bedste er, hvis du kan skaffe flere, som kan hænge forskellige steder rundt i lokalet – både over dansegulvet, men også som en del af bordpynten.

Ellers er masser af farvestrålende balloner, pomponer, konfetti og crepepapir en god måde at få farver ind i festsalen på. Tænd gerne nogle stjernekastere i løbet af aftenen. Det vigtigste er, at der er gang i farverne med masser af glitter og glamour. Der findes desuden utallige festartikler til diskofester, som kan købes i diverse webshops.

Men hvad med maden, tænker du måske? Findes der noget mad fra den periode, som er specielt kendetegnende? Måske finder du ikke nogen deciderede retter, som folk forbinder med diskofeberen. Men al mad og drikke kan laves med et tvist, så det skaber den rette feststemning. Hvad med en masse farvestrålende velkomstdrinks? Lav et stort fad med plastickopper med rød, blå, gul og grønne drinks eller sodavand i. Når det kommer til mad til en diskofest, så handler det hele igen om pangfarverne. Krymmel, M&M’s, farvede kyskager kan sagtens ligge rundt på fade som iøjnefaldende mad. Hvis du eller en af dine gæster er mester udi bagekunsten, kan du også prøve dig ad med en kage formet som en diskokugle eller en mikrofon.

Disko for børn

Faktisk er diskotemaet også et meget yndet tema blandt de yngre. Fordi disko lægger op til fest, farver og dans, appellerer det til mange børn. Flere danske børn går til sportsdansen disko, hvor vi som danskere ligger i toppen i verden blandt de bedste. Der er altså flere børn, som kender til dansen, der ellers ligger langt fra deres egen tid. Udnyt det, og inviter børnenes klasser til en sjov fødselsdagsfest.

Også til børnene kan de klassiske danselege bruges, såsom stoledans eller ballondans. Sæt noget sjovt musik på – måske noget de allerede kender, som har en disko vibe. Hæng en masse lyskæder op, gerne i flere farver og rul en rød løber ud. Køb en masse billige solbriller, så der er til alle og udlevér dem med det samme, de ankommer. En skattejagt kan også sagtens laves diskovenlig ved at fortælle en historie om nogle dansepiger, som leder efter en forsvunden diskokugle. Kun fantasien sætter grænser!

Get your groove on…

Den ultimative dansefest er altså diskofesten. Nu har du fået en masse inspiration til musikken, udklædningen, pynt, mad og lege, og så er det bare med at få sendt invitationerne afsted. Du kan eventuelt sætte filmen Saturday Night Fever på TV’et bare for at komme i den rette stemning. Vi lover dig, at det næsten er umuligt at sidde stille gennem hele filmen.

Del artiklen på: