Vi elsker temafester, og derfor har vi dedikeret denne artikel til én af de gamle travere, når det kommer til temafester, nemlig 80’er-festen. Vi ser nærmere på alle aspekter omkring 80’er-temafesten; lige fra selve temaet – hvorfor er det egentlig, at 80’erne er så fascinerende for os? – til idéer til pynt, musik, udklædning, indbydelse, menuen, de våde varer og meget mere. Uanset om du skal være vært ved en 80’er-temafest, eller om du er inviteret til én, kan du få inspiration og gode idéer ved at læse med her. Og ikke mindst kan du bruge alle vores idéer til at komme i den helt rette 80’er-stemning allerede nu.
Hvorfor lige 80’er tema?
Når man snakker om temafester, kan man ikke komme udenom 80’er-temaet, men hvordan kan det være? Hvad er der med de 80’ere? Hvorfor fascinerer de os så meget? Hvorfor er det gang på gang det tema, som bliver valgt?
Først og fremmest er 80’erne en meget anderledes periode på rigtig mange punkter, men samtidig levede mange af os i 80’erne, hvilket vil sige, at der er en vis form for genkendelighed og nostalgi. Særligt moden i den periode er nærmest ikonisk for os i dag, og af den grund er det for mange sjovt at klæde sig ud efter det tema; det er tydeligt, at man er klædt ud, men samtidig er det ikke hverken uklædeligt eller grimt. Det er en unik blanding af coolness, retro og en lille smule kiksethed.
Dertil kommer 80’er-musikken, som altså ér noget helt særligt. Numre som It’s Raining Men, Africa, Karma Chemeleon og I Wanna Dance With Somebody så alle dagens lys i 80’erne, og vi tror ikke på, at du ikke har danset til mindst én af de sange.
Og nu til det vigtige; hvordan arrangerer man den bedst mulige 80’er-fest? I det følgende finder du en lang række tips og tricks til værten og til gæsten.
Til værten
Først og fremmest – kudos til dig der som vært har besluttet, at din næste fest skal have et 80’er-tema. Godt valg. Måske har du allerede tusind idéer selv, og måske har du slet ikke brug for vores hjælp. Hvis du kunne tænke dig lidt vejledning, kan du blot lade øjnene vandre.
Invitationen
Når man holder en fest, som man har lagt meget tid og energi i at planlægge, kan man lige så godt gøre lidt ud af invitationen også. Afhængig hvem man er, og hvor meget man vil gøre ud af det, er der mange forskellige veje at gå.
Facebook-vejen er én af dem. Langt de fleste mennesker er på Facebook i dag – vil du lave en invitation herigennem, kræver det naturligvis, at du ved, at alle dine gæster er på Facebook. Ellers kan det virke meget ekskluderende for dem, som ikke har en Facebookbruger. Med Facebook kan du både lave grupper og begivenheder, og begge dele fungerer rigtig godt til formålet. Ikke blot kan du hurtigt og nemt finde ud af, hvem der kommer, og hvem der ikke gør, men I har også en kommunikationsplatform dig og gæsterne imellem. På den måde kan dine gæster stille spørgsmål, I kan koordinere jeres indsats, jeres udklædning og meget mere. Efterfølgende kan I også dele billeder og anekdoter fra festen.
Den digitale invitation er en anden vej at gå. Har du blot en lille smule teknisk og designmæssig snilde, er der mange programmer på internettet, som kan hjælpe dig med at lave cool invitationer med det helt rette tema. På flere forskellige sites er der talrige skabeloner til rigtig mange forskellige formål, blandt andet invitationer. Her kan du vælge og vrage og finde lige præcis det layout, du bedst kan lide. Når du har valgt, kan du ændre teksten, som det passer dig, og du kan endda også skabe dit eget farveskema, så det passer lige i øjet til 80’er-temaet. Bruger du programmer som disse, skal du være opmærksom på, at enkelte af skabelonerne koster penge – mange af dem er dog gratis og ligger til fri afbenyttelse. Når du er færdig med dit design, kan du gemme det ned på din computer og sende det til dine gæster over mail, facebook, SMS eller hvordan du foretrækker.
Den fysiske invitation er den sidste mulighed, vi skal nævne her. Breve er desværre en uddøende race, men når der en sjælden gang imellem ligger et ægte brev i postkassen, kan man altså ikke undgå at blive glad. Når det nu ér en 80’er-temafest, du holder, kunne du meget vel benytte muligheden for at sætte dine gæster i feststemning, allerede når de modtager invitationen. Læg selve invitationen – skriv den i hånden, lav den i et program som beskrevet ovenfor eller noget helt tredje – i konvolutten og krydr med en håndfuld glimmer, pailletter eller lignende. Det vil garanteret sende modtagerne direkte tilbage til 80’ernes evige feststemning.
Pynten
Med et tema som 80’erne, som skriger fest, farver, glitter og glimmer, så skal pynten næsten have fuld spade; lige fra loft- og vægdekorationer til bordpynten. Idet du har valgt et tema som 80’erne, har du på mange måder gjort det rigtig nemt for dig selv – der er nemlig rigtig, rigtig mange muligheder for pynt, og det er meget let tilgængeligt. Der findes både helt oplagte duge, paptallerkner og kopper til bordet, og for at give det et ekstra 80’er-pift kan du altid drysse bordet med glimmer til sidst.
Når bordet er klaret, er turen kommet til resten af hjemmet. En af de mere populære tendenser, når det kommer til 80’er-fester, er et såkaldt dørgardin i sølvglimmer. Det fås mange steder på internettet, og det er nemt at hænge op på en dør eller en væg; meget nemt har du en meget 80’er-agtig dekoration, som også fungerer rigtig godt som selfievæg – og sådan én skal man jo have.
Er du en pynteglad vært, passer det dig måske glimrende at stå for pynten selv. Vil du hellere lægge din energi andetsteds, kan man sagtens bede sine gæster om at medbringe ét stykke pynt hver, som de hænger op ved ankomst.
Udklædning
Som vært har man lov til at diktere temaet for udklædningen. Er du eksempelvis helt vild med Grease, kan du bede dine gæster centrere deres udklædning om det, er du mere til neon-farver, kan det også være omdrejningspunktet – du kan også sagtens lade 80’erne være eneste tema. På den måde giver du dine gæster stor valgfrihed, hvilket nogle gange kan være det allersjoveste. Vi har samlet et udvalg af de mest populære 80’er-udklædningen, som du og dine gæster kan blive inspireret af:
.
- Grease: Læderjakker og -bukser, tætsiddende toppe, feminine kjoler, højt hår, lædersko, silkebånd i håret.
- 80’er-sporty: Neonfarver, svedbånd om håndled og hoved, benvarmere, plastiksmykker, farverige joggingsæt, crepet hår, netundertrøjer, gamacher, høj hestehale.
- Hippiedisco: Trompetbukser, stramme heldragter, mikrofonhår, chunky hæle, plateausko, store briller.
Musik
Når man vælger et 80’er-tema til sin fest, er musikken ofte én af de største årsager hertil. Så stor en del af den ikoniske og kulte musik stammer fra 80’erne, og der er et rigt udvalg på genrer, stemninger, kunstnere og lignende. Vi har først og fremmest samlet en liste med de bedste og mest festlige 80’er-numre, som vi alle kender og elsker (jo, vi gør!), og hvis du ikke allerede sidder og rokker lidt på stolen bare af at læse sangtitlerne, formoder vi, at du er lavet af sten:
– I Wanna Dance With Somebody, Whitney Houston
– Fame, Irene Cara
– What A Feeling, Irene Cara
– 99 Luftballons, Nena
– Beat It, Michael Jackson
– Sweet Dreams (Are Made Of This), Eurythmics
– I’m So Excited, The Pointer Sisters
– It’s Raining Men, The Weather Girls
– Africa, Toto
– Karma Chameleon, Culture Club
En rigtig god idé, når det kommer til musikken, kan være at lave en komplet liste på YouTube eller Spotify forud for festen. Start eventuelt med de lidt stille numre, og som listen bliver længere, og aftenen skrider frem, kan du supplere med dansenumrene. Hvis du gerne vil være fri for, at festens centrum bliver computerskærmen, fordi alle gerne lige vil have deres yndlingssang med på listen også, kan du bede dine gæster om musikønsker inden festen. På den måde bliver alle hørt, du uddelegerer lidt af dit arbejde, og I bruger ikke festen foran computeren. Eventuelt kan du uddelegere hele musikopgaven til én af dine gæster, som har særlig god musiksmag, eller som går særligt op i musik.
Se evt. Eventzonens udvalg af DJs til temafester her
Menuen
Bare fordi du har besluttet dig for at holde en 80’er-temafest, betyder det ikke, at du skal diske op med hverken én, to eller tre retter – ikke nødvendigvis i hvert fald. Man kan sagtens invitere til fest og byde snacks som chips, saltstænger og lignende.
Ér det nu engang med fest med mad, kan du få lidt inspiration her. Måske trækker du ikke temaet så langt, at du også inkorporerer det i din mad, men måske gør du. Derfor har vi samlet en række ikoniske 80’er-retter samt tilbehør, som er lækre, og som skriger 80’erne:
.
- Rejecocktail: En klassisk forret, som meget vel kan serveres med dressing, kaviar, citron, lidt pynt og brød. Det er en ikonisk 80’er-ret, som er nem at lave – også til et større selskab.
- Tunmousse: Endnu en forret, der også helt tydeligt stammer fra 80’erne. Også denne kommer i flere forskellige varianter, men typisk serveres retten med dressing og brød. Den er, ligesom rejecocktailen, nem at forberede, og du kan sagtens lave den aftenen før og dermed undgå at få for travlt på selve festdagen.
- Stegt cuvettesteg med bearnaisesauce: Denne ret behøver ikke megen introduktion; den er klassisk og lækker, og der bliver nemt til en del mennesker.
- Bagt kartoffel med hvidløgs- eller anden form for kryddersmør: Nem at lave, kræver ikke megen indsats, og der bliver nemt til mange mennesker.
- Chokolademousse: Anret i høje portionsglas og top af med flødeskum.
- Citronfromage: Anrettes ligesom chokolademoussen, og der kan også med fordel toppes af med flødeskum. Det bliver ikke mere 80’er end det.
Når det kommer til maden, er der flere forskellige måder at gøre det på. Er du enormt overskudsagtig, og elsker du at lave mad, kan du naturligvis stå for al maden selv. En anden måde, som tit benyttes til lignende fester, er sammenskudsgildet. Del menuen og dens komponenter op og fordel dem mellem gæsterne. Det kræver lidt koordinering, men når det er overstået, er meget af maden ude af dine hænder.
En tredje mulighed er at bestille mad udefra – jo flere gæster I er, des flere er I også til at splejse, og det behøver altså ikke at være en meget stor udgiftspost.
Festlige indslag
Hvad er en fest uden festlige indslag? God, mener nogen, og mangelfuld, mener andre. Tilhører du gruppe nummer to, kan du overveje at arrangere et indslag eller to. Læs med her for en række gode forslag:
.
- Musikquiz: Nu hvor 80’erne som bekendt emmer af god, genkendelig musik, kan man lige så godt udnytte det og lave en musikquiz. Quizzer og konkurrencer bringer gerne det bedste (og nogle gange det værste) frem i folk, og med en musikquiz er man i hvert fald sikret en rigtig god stemning.
- Hvornår var det nu, det var-quiz: Er I mere de faktuelle og historiske typer, kan I også lave en quiz, som handler om at gætte sig frem til de rigtige 80’er-begivenheder. Temaet kan være alt fra sport, musik, kendisser og til de mere historiske begivenheder – det er kun fantasien, der sætter grænser.
- Limbo: En klassiker! Hvis man alligvel er hoppet i gamacherne og bodystockingen, kan man lige så godt udnytte det i en god omgang limbo.
- Polaroidbilleder: Blev du inspireret af sølvglimmer-dørpynten tidligere i artiklen, kan du tage skridtet videre og kræve, at alle dine gæster ved ankomst tager en selfie foran sølvglimmeret. Har du et polaroid-kamera, er dette helt oplagt at bruge, og ellers fungerer et telefonkamera lige så godt – så skal man bare huske at få printet billederne efterfølgende.
Til gæsten
Først og fremmest; tillykke med at du er blevet inviteret til en 80’er-fest. Du glæder dig sikkert, og det kan vi godt forstå – det ville vi også gøre. Du er sikkert en helt fremragende og eksemplarisk gæst i forvejen, men mangler du lige lidt, inden du kan kalde dig ekspert på pli og Emma Gad, kan du med fordel læse med her. Vi har samlet en række råd til, hvordan man er den bedste gæst, og hvordan man er medvirkende til, at festen bliver en lige så stor succes, som den fortjener at være:
.
- RSVP: På side 1 i Sådan Er Man En God Gæst-håndbogen står der, at man naturligvis melder tilbage til tiden. Det er ren og skær høflighed at respektere værten ved at lade ham/hende vide, om man kommer til festen eller ej.
- Udklædning: Er det en temafest, du er inviteret til, og er der ”krav” om udklædning, så overholder du det selvfølgelig. Ét af de mest irriterende mood kills, man kan opleve som vært, er, hvis halvdelen af gæsterne møder op i deres almindelige tøj, fordi de gerne vil se lækre ud, eller med et enkelt plastikarmbånd om håndleddet, fordi de ikke vil gå hele vejen. Der kan selvfølgelig være personlige årsager til, at man ikke vil klædes ud, men som udgangspunkt gør man det, hvis værten har foreskrevet det. Alle har godt af at lave lidt sjov og tage sig selv lidt mindre seriøst ind imellem – og hvorfor ikke gøre det med pink benvarmere eller netundertrøje?
- Tilbyd din hjælp: Er du inviteret til fest, er du per definition gæsten, men derfor kan du stadig godt hjælpe lidt til – tilbyde din hjælp om ikke andet. Spørg værten, om du kan hjælpe med noget inden festen, under festen – hjælp med at tage ud af bordet, ryd op, vask op – og efter festen med oprydning. Det kræver så lidt, og værten bliver glad. Og så får man sig altså også nogle gode snakke derude i køkkenet, mens man tager opvasken.
- Værtindegave: Dette punkt giver sig selv – det er rigtig god stil at have en lille værtindegave eller -blomst med, når man kommer som gæst. Det kan enten være en lille buket, en flaske vin, lidt chokolade eller et eller andet særligt, som du ved, værten sætter pris på. Tag med individuelt eller slå jer sammen, så I kan give en lidt større ting.
Efter festen
Festbilleder er altid sjove – medmindre de fungerer som pinlige minder om situationer, du helst havde efterladt i glemmebogen, selvfølgelig – og særligt når der er udklædning involveret, kan det være rigtig sjovt at dele sine billeder fra festen efterfølgende. Opret en facebookgruppe – hvis det ikke allerede er en del af invitationen – eller en messengergruppe og send hinanden de bedste billeder. Er du en rigtig, rigtig god gæst, kan det være, at du fremkalder et udvalg af de allerbedste billeder, sætter det ind i et lille album og giver det til værten i en tak for festen-gave.
God fest
Nu er vi ved vejs ende, og vi håber, at du har kunnet bruge idéerne til noget, hvad enten du er kommende vært eller gæst. Vi håber, I får en rigtig god fest – vi ville lyve, hvis vi sagde, vi ikke er lidt misundelige.