Vælg en side
Del artiklen på:

Skal du snart holde din datters børnefødselsdag eller venter sølvbrylluppet forude? Mange vælger at holde en stor og skøn fest, når anledningerne er til det. Til disse fester er lejlighedssange et vigtigt punkt på dagsordenen, idet disse sange vil skabe den perfekte stemning og få gæsterne i det bedste festhumør. Derfor er det vigtigt, at du ved udvælgelsen af din festsang eller flere lejlighedssange finder gode melodier og sange, som hele selskabet kender til. Hermed får du engageret alle dine gæster til at skabe et mindeværdigt øjeblik fra festen. Men nu skal det påpeges, at du ikke nødvendigvis kan bruge den samme lejlighedssang til din fars 70-års fødselsdag og dit sølvbryllup. Enhver fest har noget specielt at fejre, så find en lejlighedssang eller flere festsange, som vil passe perfekt til den specifikke fest. Dog skal det samtidig nævnes, at nogle lejlighedssange sagtens kan bruges til en bestemt kategori af fester for eksempel fødselsdagssange. Herunder kommer 20 bud på de bedste lejlighedssange til fødselsdage, kobberbryllupper samt andre skønne fester.

I dag er det Oles fødselsdag

Hvis den næste begivenhed i kalenderen siger fødselsdag, kan du uden tvivl hive ”I dag er det Oles fødselsdag” op af lommen til fødselsdagsfesten. Alle kender uden tvivl denne sang, der gennem generationer har været den mest populære fødselsdagssang i det danske land. Både store og små vil skråle med på denne sang til enten den hippe 18-års fødselsdag eller farmors 80-års fest. Denne lejlighedssang er desuden skrevet af sanglæreren Ole Mikkelsen og blev første gang udgivet i 1913 – dermed har din familie med garanti sunget den hyggelige sang i flere generationer og er klar til at synge med til den næste fødselsdagsfest!

Ole har fødselsdag

For at dvæle lidt endnu ved fødselsdagstemaet, og ikke mindst navnet Ole, er sangen Ole har fødselsdag absolut perfekt til de mindste børns fødselsdage. Festsangen er et hit blandt børnefødselsdagene, hvor barnet skal vælge tre forskellige instrumenter, som gæsterne skal ”spille” på ind imellem versene. Så næste gang din lille søn eller datter har hele klassen med hjemme, er det med at få denne lejlighedssang sunget, så alle børnene kan komme i en sjov feststemning.

Fødselsdagssang for voksne

I 2013 udgav Benny Andersen i samarbejde med sin kone Elisabeth Elmer en fødselsdagssang til de voksne, som ønsker en sang på deres fødselsdag, selvom tallet ikke er til en så stor glæde som for de 8-årige. Denne forholdsvis nye fødselsdagssang for de voksne er perfekt at sætte frem på bordet til enten 50-års eller 80-års fødselsdagen, hvor man ikke behøver at synge delen: ”og når hun/han hjem fra skole går”. Festsangens melodi er ”Svantes Vise”, som ifølge Benny Andersen er et godt valg, da mange kender til denne melodi.

I østen stiger solen op

Måske har du allerede sunget denne sang til morgenvækning ved dit vennepars kobber- eller sølvbryllupsdag, eller også skal du foreslå sangen til den næste morgenvækning i familien. I østen stiger solen op er som regel den første sang, der synges for brudeparret, så de kan få en stille og rolig start på den dejlige festdag. Denne danske salme stammer helt tilbage fra 1837, hvor den blev skrevet af salmedigteren og forfatteren B.S. Ingemann.

Det er så yndigt at følges ad

Efter I østen stiger solen op er sunget for brudeparret ved bryllupsdagens morgenstund, er det tid til at kaste sig over Det er så yndigt at følges ad, som Grundtvig passende skrev som en lejlighedssang til et sølvbryllup. Sangen fejrer også bryllupsparret på bedste vis og er en smuk salme, som dine venner eller familiemedlemmer vil sætte stor pris på at høre på den dejlige kobber-, sølv- eller guldbryllupsdag. Syng også lejlighedssangen til det nygifte par i kirken for at fejre deres kærlighed til hinanden!

”Kaffesang”

Som afslutning på den fornemme morgensang til bryllupsparret kan dig og resten af familien og vennerne synge en kaffesang på melodien Katinka, Katinka, så parret også kan få en dejlig sang, imens de nyder morgenkaffen. Til selve festen kan sangen også anvendes, så du kan sætte tonen an med en munter sang.

Fastelavn er mit navn

Fastelavn er en sjov og hyggelig fest, hvor især børnene får nogle gode minder med sig. Hvis du har besluttet dig for at holde en underholdende fastelavnsfest for dit barn og hans/hendes kammerater, skal du da også huske at få alle børnene til at synge fastelavnssange. Her kan I starte med Fastelavn er mit navn, så de små kan få øvet sig, inden de skal videre ud og banke på døre efter søde sager.

Kan du gætte, hvem jeg er?

En anden sang, som ofte synges til fastelavn, men også til de sjove børnefødselsdage, er sangen Kan du gætte, hvem jeg er? Sangen er perfekt til fastelavnsfesten eller til at synge foran de mange døre, da den handler om børnenes udklædning. Gør fastelavn til en endnu sjovere fest og hop i kostumerne sammen med børnene, så kan alle være med til at synge de dejlige fastelavnssange.

Sejle op ad åen

Folkevisen Sejle op ad åen blev sunget for første gang på Odense folketeater i 1895, og siden da er visen blevet sunget utallige gange til alverdens fester og har opnået en betydelig schlager-status. Du har formentlig ligeledes hørt sangen under diverse fodbold- eller håndboldkampe. Folkevisen er perfekt til julefrokosten, hvor stemningen skal emme af fællesskab. Tag hinanden under armen og skrål i vilden sky – så er der med garanti skabt en herlig julefrokost!

Vi skåler for vore venner

Til julefrokosten eller til andre fester, hvor der bliver skålet en håndfuld gange eller mere, er det oplagt at synge en skålesang i ny og næ. Vi skåler for vore venner er en utrolig simpel skålesang, der blot består af et vers, og som derfor nemt kan blive sunget af alle festens gæster. Sangen kan benyttes til både fødselsdag, bryllupsfesten eller endda til konfirmationen. Så hvis tonen skal sættes an til en sjov og underholdende fest, er det med at synge denne skålesang sammen med familien og vennerne.

 

Skal melodien til din festsang spilles af en musiker? Hos Eventzonen finder du et stort udvalg af festmusikere – Se mere her >>

Del artiklen på: