Vælg en side
Del artiklen på:

Har man sagt A, må man også sige B, og i denne forbindelse menes der, at har du børn, skal du også holde børnefødselsdage. Måske ligger det naturligt for dig eller din partner at performe og finde på, og måske har I allerede massevis af idéer til jeres barns første rigtige børnefødselsdag. Måske gruer I lidt ved tanken om at skulle underholde hele jeres barns børnehave eller skoleklasse i flere timer i streg, og i dette tilfælde især er et par gode idéer sandsynligvis kærkomne. Der er heldigvis hjælp at hente rundt omkring, når det kommer til at udtænke lige præcis den underholdningsform, som passer til forskellige målgrupper, aldersgrupper og omgivelser, og her er de allerbedste råd og idéer samlet og overskueliggjort, så der er noget for enhver smag og til enhver anledning. For at gøre det endnu mere overskueligt kommer der endvidere en række gode råd til, hvordan man opbygger en rigtig god børnefødselsdag generelt, og hvilke retningslinjer I med fordel kan have i baghovedet.

Hvad er rammerne?

Børnenes alder, fødselarens interesser, antal gæster, tid på året samt de fysiske omgivelser er nogle af de faktorer, som i høj grad kan påvirke børnefødselsdagens karakter. I sidste ende kender I naturligvis jeres barn bedst, men derfor kan en række gode råd og tommelfingerregler alligevel lande på et tørt sted. Har I de følgende punkter i baghovedet, er I allerede kommet et godt stykke af vejen mod en rigtig hyggelig og vellykket fødselsdag.

Fødselsdagsgæsternes alder
Typisk begynder man først at invitere hinanden hjem til fødselsdag, når man går i børnehave, og her vil de yngste gæster måske ikke være mere end 3 år. Har I med så små fødselsdagsgæster at gøre, vil I i mange tilfælde få det mest succesfulde arrangement ved at holde mængden af rammesatte aktiviteter på et minimum. Ofte kan alene skiftet fra børnehaven og til en børnehavekammerats hjem – hvis det er der, I holder fødselsdagen – være spænding nok, og de nye omgivelser og legetøj vil sandsynligvis kunne beskæftige en stor del af flokken i et stykke tid.
Går jeres barn i skole, og er fødselsdagsgæsterne derfor ældre, vil det med stor sandsynlighed skabe glæde, hvis I har forberedt nogle aktiviteter, som I står for at afvikle. Læs med videre for konkrete idéer til aktiviteter til forskellige aldersgrupper og temperamenter.

Fødselarens interesser
En børnefødselsdag er den helt oplagte mulighed for at bakke godt og grundigt op om jeres barns interesser med et gennemgående tema, både i forhold til pynt og aktiviteter. Er fødselaren vild med pirater, fodbold, dyr eller prinsesser, kan I lade det skinne igennem i alt fra pynt, paptallerkner og krus til arrangerede aktiviteter.

Antal gæster
Afhængig af egne ønsker og institutionens traditioner er det forskelligt, om man inviterer hele klassen/stuen, eller om man eksempelvis kun inviterer henholdsvis pigerne eller drengene. Uanset præmissen kan antallet af gæster have stor indflydelse på, hvad man kan og bør arrangere. Kommer der eksempelvis ikke så mange gæster, er det hyggeligt at arrangere mindre aktiviteter uden de store opdelinger, mens det i en situation med mange gæster kan være en fordel at lave aktiviteter med holdopdeling.

Vind og vejr
I Danmark kan man aldrig vide sig sikker på noget som helst, når det kommer til vejret, uanset om kalenderen viser november eller juni. Derfor kan man alligevel godt skænke årstiden en tanke og tænke vejret ind i planlægningen af fødselsdagen. Holder I fødselsdag i sommerhalvåret, kan det – med mindre I har rigtig meget indeplads til rådighed – sikkert være rigtig rart at holde en del af fødselsdagen udenfor. Der er bare mere plads og rum, og den friske luft gør alle godt. Holder I fødselsdag i vinterhalvåret, er det heldigvis slet ikke udelukket at være udenfor. Danske børn er vant til at være ude i al slags vejr, og har man bare det rigtige tøj klar, kan alle have det sjovt udenfor under fødselsdagsfesten.

Fysiske omgivelser
Dette punkt læner sig lidt op ad det forrige. Bor I i et mindre rækkehus eller en lejlighed, kan det hurtigt blive rigtig tæt at have en børneflok på besøg, og i de tilfælde kan det være en rigtig god idé at holde noget af – eller hele – festen udenfor.

Idéer til aktiviteter

Der er rigtig mange gamle travere, når det kommer til børnefødselsdagsaktiviteter, og I behøver ikke at gennemsøge det store internet for de bedste forslag – de er nemlig samlet her. Tag hvad I kan bruge og hav hele tiden jeres egen situation i baghovedet. Der er både idéer til selv-arrangerede aktiviteter og til kærkommen hjælp udefra.

Tematiseret skattejagt
En god, gammeldags skattejagt er en rigtig god idé til børn i flere forskellige aldre. Er jeres barn optaget af pirater, trolde eller hekse, kan I med fordel tænke det ind i skattejagten. Ved de forskellige poster kan I enten have spørgsmål eller samarbejdsøvelser, hvis gæsterne er lidt ældre børn, eller simple aktiviteter for de mindre børn, som skal gennemføres, inden børnene sendes videre til næste post. Er I selv klar på det – eller har I en bedstefar eller bedstemor, som gerne vil deltage – kan I overveje at klæde jer ud for at give skattejagten et ekstra eventyrligt twist. I skattekisten kan I gemme chokolade-guldmønter, slikposer, små chipsposer, tørret frugt, kinderæg, eller hvad I og jeres barn nu engang er mest til.

Konkurrencer
Afhængig af børnenes alder kan det også give en rigtig god stemning til fødselsdagen med nogle simple konkurrencer, enten individuelle eller i hold. Ballondans, stoleleg, smagstest, føletest, æggeløb, spis et æble uden hænder, stafetløb, spis et karamelbånd hurtigst, limbo, dåseskjul eller fangeleg er nogle af de helt klassiske lege og konkurrencer, som med garanti skaber en rigtig god stemning blandt gæsterne. Samtidig kræver det heller ikke uendelig meget af arrangørerne, hvilket man også skal tage med i overvejelserne.
Blandt de rigtig gode aktiviteter, som alle kender reglerne på, er også rundbold og fodbold, og er man nok til at stille to hold på en fornuftig størrelse, er det også en god idé. Helt generelt skal man huske på, at børn er simple og som regel ikke kræver ret meget. Orker du ikke at bruge uger på at forberede fødselsdagen, så lad være. Hav et par idéer i ærmet og tag det, som det kommer. Det skal nok blive en succes alligevel.

Kreativt værksted
Står man i den situation, hvor man får en mindre flok på besøg til fødselsdag, og ved man, at børnene er glade for at bruge deres hænder i mindre, kreative projekter, kan man lave et kreativt værksted eller et krea-bord. Køb en masse forskelligt pap, silkepapir, glimmertusser, klistermærker eller malebøger og lad børnene fordybe sig i sjove projekter. Sørg for at have rigeligt med tusser, blyanter, limstifter og sakse, så børnene ikke mister tålmodigheden, mens de venter på deres tur.

Balloner og trylleri
Har I plads i budgettet til at kalde på hjælp udefra, er der rigtig mange gode forslag hertil. Eksempelvis kan I få en ballonmand eller en tryllekunstner til at komme på besøg og lave ballondyr til børnene eller vise dem simple korttricks eller andet. Det kræver naturligvis, at fødselsdagsgæsterne har en alder, hvor de kan holde fokus og være optagede af den slags, men er de det, kan det være et friskt pust til festen. Endnu bedre er det, hvis I har slået jeres barns fødselsdag sammen med en kammerats, så I kan splitte regningen.

Musik og sanglege
Uanset hvor i landet I bor, findes der mange talentfulde musikere, som har speciale i at spille for børn. Langt de fleste er meget åbne for forslag til sangvalg, og nogle er endda rigtig gode til at inkorporere sanglege, som får børnene med. Musik er i høj grad noget, som samler og engagerer, og det gælder altså også for børn. Igen – har I plads i budgettet, kan dette være en rigtig god aktivitet, som med garanti skaber glæde blandt børnene. I kan også vælge den lettere udgave af musikunderholdningen: Kender I en, som kan spille et par sange på sin guitar, og som er tryg ved at synge et par børnesange for et yderst taknemmeligt publikum, kan I også lede i interne rækker efter musikeren til jeres fest.

Maden

Endnu et punkt, som man både kan komme let igennem, hvis det er det, man vil, eller som man kan bruge rigtig meget tid og krudt på, hvis man er til det – det handler om maden. Er I kreative, og har I mulighed for at tænke jeres barns interesser eller præferencer ind i menuen, kan det i mange tilfælde være en stor succes. Har I et barn, som er Rasmus Klump-fan, kan menuen meget vel stå på pandekager. Elsker jeres barn tacos, er det også nemt at forberede og tilbyde gæsterne. Er lasagne barnets favorit, er det også noget, som smager de fleste, og som er nemt at have med at gøre på dagen. Der er rigtig mange veje at gå, og det er altså ikke nogen skam at gøre det nemt for sig selv. I det hele taget kan det være gavnligt at tænke i retter, som kan forberedes aftenen før, så I ikke får unødigt travlt på dagen. Kan jeres barn godt lide at være med i køkkenet, kan I også indtænke det i menuen. Lad børnene sammensætte deres egen pitapizza eller lad dem lave deres egen lagkage i mindre hold. Der behøver ikke at være mange smagskombinationer eller forskellige råvarer. Igen – børn er simple og kræver ikke ret meget. Alternativer kan også være pølsehorn, pizzasnegle, pitabrød, boller, cupcakes, smoothies, frugt, kagekone eller kagemand.

Slå jer sammen

Som nævnt op til flere gange er det ikke en skam at gøre det nemt for sig selv, når det kommer til børnefødselsdage. Både når det kommer til aktiviteter, mad og pynt, men også selve formen på festen. Har jeres barn en ven, som har fødselsdag tæt på, så kan det i høj grad anbefales at slå sig sammen og holde to fødselsdage i én. Det letter forberedelsen for begge parter, ligesom der også er flere hænder på selve dagen. Slår I jer sammen, skal I huske, at der jo ikke behøver at være dobbelt så mange aktiviteter, retter eller stykker i slikposen.

De sidste gode råd

En børnefødselsdag er en særlig situation både for jeres barn og for jer, og derfor kan I lige så godt sørge for de bedst mulige forudsætninger for, at det bliver en succes. Tænker I over de følgende punkter, er chancen, for at I får en ekstra god dag, stor.

Forbered jeres barn
Tal med jeres barn om, at børnehave- eller skolevennerne kommer på besøg, og husk at forberede jeres barn på, at han/hun skal dele sit legetøj med de andre. Har I et mindre barn, kan særligt dette være svært og overvældende. Barnet er vant til at have sine egne ting mere eller mindre for sig selv, når det er hjemme, så derfor kan det være en underlig situation, at alle vennerne nu skal låne og prøve ens ting. For at gøre det så overskueligt som muligt for alle kan man med fordel stille yndlingslegetøjet helt væk eller i hvert fald gøre det tydeligt, hvad der må leges med, og hvad der ikke må.

Forbered maden aftenen før
Som det også blev nævnt tidligere, kan det være rigtig smart at vælge en menu, som kan forberedes dagen eller aftenen før fødselsdagen. Der er ikke noget værre end at have alt for travlt lige op til, at ens gæster ankommer – især ikke når gæsterne er børn, der som bekendt kan gøre selv det mest rolige menneske en lille smule stresset.

Spis på gulvet
Med mindre I har et ualmindeligt veludstyret hjem, har I garanteret ikke børnestole nok til alle, og af den grund kan du lige så godt flytte bordet og stolene væk og dække op på gulvet. Dækker du tilmed op med papirdug og papservice, gør du oprydningen rigtig nem for dig selv, idet du blot kan samle det hele i dugen efter måltidet og smide det direkte i skraldespanden. En anden fordel er, at I har så meget gulvplads som muligt, og at der derfor er plads til leg.

Ryd hjemmet
Det er ikke blot en fordel at rydde bordet væk. Flyt Kählervasen, de antikke lysestager og gulvlampen, så I ikke skal bekymre jer om, at jeres ting går i stykker midt i børnenes leg. Der kommer unægteligt en bedre stemning, hvis I ikke skal bruge ret meget tid på at opridse regler og bede børnene om at passe på.

Nyd festen

Nu er vi ved at være igennem samlingen af gode råd til børnefødselsdagen, og alt det ovenstående kan helt grundlæggende opsummeres til følgende 3 råd: Gør det nemt for jer selv. Sænk ambitionerne. Hyg jer med børnene.
Husk, at det er en børnefødselsdag, og at børn er nemme at gøre tilfredse. De sætter sjældent krav til hverken mad, længde på arrangementet, eller hvorvidt der er støvsuget under sofaen eller ej. Husk at hygge jer med jeres barn og hans/hendes venner, og hvis det virker som et hårdt arrangement at komme igennem, skal I huske på, at jeres barn kun har fødselsdag én gang om året.

Rigtig god fest.

Del artiklen på: