Vælg en side
Del artiklen på:

Nonfirmationer er i dagens Danmark efterhånden blevet et meget udbredt og populært valg blandt de unge og deres forældre som alternativ til den mere traditionelle konfirmation. Dette skyldes ikke mindst en anerkendelse af, at overgangen fra barn til voksen ikke nødvendigvis indbefatter en religiøs dimension, og at man sagtens kan fejre, at et barn træder ind i de voksnes rækker, uden at det behøver at handle om at skulle sige ja til den kristne tro – over for Gud og menigmand.

Nonfirmationen er på alle måder en meget glædelig og stor begivenhed i den unges liv, og det er en kærkommen lejlighed til at holde en nonfirmationsfest for nonfirmanten. Men ikke bare hvilken som helst fest – det gælder nemlig om at skabe den absolut bedst tænkelige fest, der hylder hovedpersonen og giver ham eller hende den ultimative oplevelse på den store dag. En oplevelse, som vil blive husket for altid og blive set tilbage på med stor glæde.

Men denne opgave er lettere sagt end gjort. Selvom nonfirmationen er forbundet med stor glæde, implicerer festen også et stort logistisk planlægningsarbejde, og der skal træffes en masse vigtige valg og beslutninger samt eksekveres på det hele, inden festen kan løbe af stablen. Hvor skal du starte og slutte?

Vi giver dig inspiration og gode råd til nonfirmationens indbydelse/invitation, gaven til nonfirmationen og tekst til nonfirmationskortet – det vil sige, hvad man skriver i nonfirmationskortet. Vi klæder dig med andre ord perfekt på til den kommende nonfirmationsfest, så du er 100 % festklædt.

Så læn dig godt tilbage, og find notesbogen frem, så du er klar til at notere de gode idéer ned. Og det gælder, uanset om du er arrangør, gæst eller hovedperson til nonfirmationen.

Rigtig god læselyst.

Kreativ og personlig nonfirmationsindbydelse

Som bekendt er godt begyndt halvt fuldendt – og det gælder såmænd også i nonfirmationens tilfælde. Men spørgsmålet er, hvornår nonfirmationsfesten egentlig begynder?

Mange ville nok mene, at den store dag for alvor tager sin begyndelse, når gæsterne begynder at ankomme til festlokationen. Andre mener, at den allerede starter lige fra morgenstunden af, når nonfirmanten vækkes og står op til morgenbordet. Men faktisk kan man sige, at nonfirmationsfesten på sin vis starter endnu tidligere – nemlig ved selve nonfirmationsindbydelsen.

Invitation til nonfirmationen er nemlig en ekstrem vigtig del af hele begivenheden, som ofte bliver overset eller nedprioriteret lidt i farten på grund af vigtigere hensyn i planlægningen længere fremme. Men her gør du klogt i lige at træde et skridt tilbage og give dig tid til at udtænke og udforme en nonfirmationsindbydelse, der lever op til dine krav og passer nøjagtig til nonfirmantens smag.

En invitation til nonfirmation kan have stor betydning for, hvilke forventninger gæsterne sætter til selve festen, og hvordan de senere hen oplever dagens forløb. Nonfirmationsindbydelsens udformning sætter de allerførste rammer for nonfirmationen, og derfor er det vigtigt, at du for det første overvejer, hvilke informationer du giver dine gæster – det vil sige, hvad du rent faktisk lover dem – men også hvordan du rent visuelt-æstetisk præsenterer disse oplysninger i indbydelsen.

Det handler altså både om tekst og om det grafiske setup og layout, der tilsammen danner et helhedsindtryk. Her kommer en kort tjekliste over, hvad nonfirmationsindbydelsen som minimum bør indeholde:
.

  • en personlig henvendelse med navn på gæsten/gæsterne
  • nonfirmantens korte introduktion til den festlige begivenhed
  • eksakte tidspunkter for dagens start og forløb
  • informationer om festlokationens adresse
  • andre praktiske informationer – foregår festen indendørs eller udendørs, i telt eller i haven? Skal gæsterne have praktisk tøj med? Har festen et bestemt tema, der skal tages højde for?
  • information om ønsker eller henvisning til ønskeliste
  • en dato for S.U.
  • eventuelt et billede af nonfirmanten eller et andet relateret og festligt motiv
  • en kærlig hilsen – eventuelt med markering af nonfirmantens store forventningsglæde

Men én ting er det skrevne ord. Noget andet er opsætningen og den visuelle ”indpakning”. De fleste vil gerne lave en unik, kreativ og personlig nonfirmationsindbydelse, hvilket kræver, at man måske tænker i lidt mere alternative baner. Eksempler på sjove og anderledes invitationer kunne eksempelvis være:
.

  • en invitation med plastikballon klistret fast inde i invitationen, hvorpå der er skrevet et festligt budskab, der dukker frem, når man puster ballonen op
  • en invitation med billede af nonfirmanten, hvor der er klippet to huller ved lårene, som man kan stikke fingrene ind i som ben
  • en invitation, der er rullet sammen og udformet som en festsang – både med hensyn til layoutet og teksten på versefødder
  • en invitation, der er er foldet som en ”flipflapper”, som gæsterne selv skal aktivere og lege med for at finde frem til informationerne
  • en invitation, der er tegnet og udformet som selve festlokationen
  • en invitation, der visuelt markerer og harmonerer med festens eventuelle tema eller nonfirmantens egne fritidsinteresser og hobbyer

Listen er langt fra udtømmende, og det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser. Vigtigst af alt er sådan set, at nonfirmanten laver en invitation, der afspejler netop ham eller hende – altså en indbydelse med personlighed. Med en god portion personlighed, kan det nemlig aldrig gå helt galt.

Kort til nonfirmationen – hvad skal jeg sige?

En anden vigtig overvejelse, hvis du bliver inviteret til en nonfirmation – eller endnu vigtigere er mor, far eller søskende til nonfirmanten – er selve nonfirmationskortet. De fleste tilskriver måske ikke lige umiddelbart kortet den helt store betydning, da det jo er den medfølgende gave, der er mest spændende og i centrum.

Men ikke desto mindre er kortet til nonfirmationen en meget vigtig ting, der bør prioriteres og investeres tid i. Et kort, der emmer af, at der er lagt tid og kræfter i, og som der tydeligvis er masser af tanker bag, giver som regel en langt bedre og mere mindeværdig modtagelse og oplevelse hos hovedpersonen. Derfor er det heller ikke bare ligegyldigt, hvad der står i kortet til nonfirmationen, hvordan det er formuleret og ikke mindst, hvordan kortet tager sig ud rent visuelt.

Hvis vi starter med selve indholdet eller sagt lidt mere konkret: Hvad skriver man i kortet til nonfirmationen?

Der foreligger som sådan ikke nogen opskrift på, hvad den ”rigtige” og ”bedste” praksis er på dette område – desværre. Det er dybt individuelt og personligt betinget, og det gælder ultimativt om at grave ind i relationen mellem dig og nonfirmanten i forsøget på at få nedfældet de tanker og følelser, som I har sammen og tilfælles.

Måske du kender dagens hovedperson ud og ind, hvilket på den ene side giver dig utrolig meget materiale og stof at gøre godt med i teksten til nonfirmationskortet, men på den anden side er dette ikke nødvendigvis en fordel. For hvad skal du dog lige sige? Hvordan får du formidlet og formuleret alt det, du har på hjerte og egentlig gerne vil udtrykke over for denne særlige person? Hvor skal du starte, og hvor skal man slutte?

En god måde til at strukturere hele processen og få styr på dine mange tanker, er at starte med en åben ”brainstorm”, hvor du simpelthen sætter dig med et stort, blankt stykke papir eller alternativt en masse små post-its, hvorpå du skriver alle de ting, du kommer i tanke om, når du tænker på hovedpersonen, jeres relation og selve nonfirmationen. Lad være med at begrænse dig, og hav ”ja-hatten” på i første omgang. Bagefter kan du så begynde at prioritere og gruppere de forskellige idéer, anekdoter, fællesoplevelser og personlige karakteristika, så du får et overblik over dit materiale. På baggrund af denne strukturering kan du til allersidst udvælge netop de punkter, du gerne vil have med – og måske endnu vigtigere frasortere de mindre ”vigtige”.

Næste skridt er så, hvordan du vil formidle de udvalgte punkter, og her er mulighederne sådan set uendelige. Du kan vælge at gå den klassiske vej og udforme kortet som et kort eller længere brev, der beskriver dine tanker og følelser i forhold til nonfirmanten. Men du kan også forsøge at kaste dig ud i mere alternative og kreative formidlingsformer, så dit nonfirmationskort bliver unikt og skiller sig ud fra mængden. Nogle sjove og lidt skæve idéer kunne være:
.

  • at udforme teksten som et eventyr – ”Der var engang en nonfirmant ved navn…” – hvor nonfirmanten er hovedpersonen, og du selv indgår i fortællingen som en anden vigtig karakter.
  • at tage lidt gas på nonfirmanten ved at fremhæve alle de karaktertræk, som umiddelbart kan virke irriterende eller negative, men som løbende eller til sidst vendes til entydigt positive forhold.
  • at lade teksten tage udgangspunkt i nonfirmantens navn og ud fra hvert bogstav i navnet danne ord, der tilsammen karakteriserer personens personlighed. Lad os lige tage et hurtigt eksempel:T: Ti tommelfingre på hver hånd
    R: Rødhåret og røvirriterende
    O: Omsorgsfuld og ordentlig
    E: Elskelig og en ”ener”
    L: Legebarn
    S: Sød, sjov og sej

Det kræver først og fremmest bare den sjove idé og vinkel, og så er der ikke lang vej til, at du har et formfuldendt, kreativt og personligt nonfirmationskort, som uden tvivl vil skabe stor glæde hos nonfirmanten – og måske endda helt tage fokus fra gaven.

Vær dog altid opmærksom på, at det gælder om at kende kortets modtager rigtig godt, da det er vigtigt at være 100 % sikker på, hvor meget sjov og ballade man kan lave med vedkommende. Du vil jo nødig risikere at komme til at støde eller give personen en dårlig oplevelse – tværtimod. Men med et glimt i øjet – eller rettere skrivepennen – og kærligt ment drilleri kan man komme rigtig langt.

Find den perfekte gave til nonfirmationen

Du kender sikkert selv til det. Du skal fejres, hvilket betyder modtagelse af gaver – men hvad skal du dog ønske dig? Dette kan være vanskeligt at finde ud af, men problemstillingen er faktisk ofte meget sværere, hvis man vender ligningen om: For hvad skal man dog som gæst give til hovedpersonen – eksempelvis i tilfældet med gaven til nonfirmationen?

Det nemme svar ville jo være at give nonfirmanten lige præcis dén gave, som han eller hun rent faktisk ønsker sig og har skrevet på ønskelisten. Men måske vil du gerne overraske personen lidt og give en gave, som han eller hun slet ikke havde tænkt på eller forestillet sig at få. Spørgsmålet er bare, hvordan du gør denne overraskelse positiv – og ikke negativ. Nonfirmationsgaven skulle jo helst gerne skabe glæde og give en rigtig ”AHA-oplevelse” og ikke vække ærgrelse hos modtageren over, at han eller hun ikke har fået netop det, der var ”bestilt” på forhånd via ønskelisten – ja, man fristes helt til at kalde den for ”bestillingssedlen”.

Det kan også være, at du står i en situation, hvor du faktisk nødsages til at tænke selvstændigt og ud af boksen. Du har sikkert adskillige gange før oplevet at blive inviteret til en fest af en art, hvor hovedpersonen ikke giver dig ret meget brugbar hjælp til at komme i gang med gaveindkøbet. Personen har måske glemt at sende en ønskeliste ud, eller måske den bare er meget sparsom, uinspirerede og eller lidt kedeligt strikket sammen. I sådanne tilfælde gælder det om selv at være den kreative og overveje, hvad personens grundlæggende interessefelter og hobbyer er, samt hvilke gaveidéer der kunne passe til hans eller hendes personlighed.

I sådanne tilfælde gælder det om at få afklaret, hvilke søge- og udvælgelsesparametre du vil lægge vægt på, så du kan få indsnævret feltet af muligheder til et mindre og mere overskueligt gaveudvalg. Det kan blandt andet anbefales på forhånd at tage stilling til følgende punkter, inden du begiver dig ud på shoppetur efter den rette gave til nonfirmanten:
.

  • Fastlæg et cirka-budget for gaven. Hvorvidt gaven ligger i den dyre eller lidt billigere ende af skalaen, afhænger ofte og naturligt nok af din konkrete relation til nonfirmanten. Husk, at det ikke er prisen, der er afgørende, men derimod om gaven passer til og gør modtageren glad.
  • Hvilke (livs)værdier lægger nonfirmanten særligt vægt på? Uddannelse, familie, venner, oplevelser, materielle goder osv.?
  • Hvad interesserer nonfirmanten sig for? Prøv at overveje nogle af de sider af personen eller beskæftigelser, som han eller hun ikke eksplicit giver udtryk for i dagligdagen, men som alligevel fylder en del i hverdagen.
  • Hvilken livssituation befinder nonfirmanten sig i lige nu? Påbegynder personen en bestemt sportsgren, er han eller hun ny i et fritidsjob eller lignende?

Det er selvfølgelig helt individuelt, hvilke parametre der er agendasættende for din gavekøbsbeslutning, og der er som udgangspunkt ikke en gaveløsning, der er bedre end en anden. Hvad der giver bedst mening, afhænger af modtager og din relation til ham eller hende.

Alligevel kommer her et par gode idéer til nonfirmationsgaver, som du måske kan orientere dig efter, når du selv skal købe din personlige gave:

.

  •  Den oplevelsesorienterede gave. Denne type gaver kan se meget forskellige ud, men kommer ofte i form af et gavekort til et eller andet. Det kan være et ophold af en slags, en aktiv oplevelse såsom ekstremsport eller lignende, en rejse til en bestemt destination, en billet til en koncert, musical eller sportsbegivenhed og meget mere. Gavekortet er en nem og ekstremt fleksibel løsning, der dog kræver, at du har indgående kendskab til modtagerens interesser, da de sjældent er lige så lette at bytte som eksempelvis en skjorte.
  • Den sociale gave. Denne type gave til nonfirmationen fås også i et væld af udgaver og er ofte af meget personlig karakter. Dette skal forstås således, at gaven ofte består af en social oplevelse, som giver og modtager skal have sammen. Det kan være alt lige fra en fællestur rundt i landet til en middag for to. Fællesnævneren er sådan set bare, at gaven tjener til at dyrke relationen mellem dig og nonfirmanten.
  • Den mindeværdige affektionsgave. En sådan gavetype er typisk defineret ved at have stor affektionsværdi for dig som gavegiver – og forhåbentlig i fremtiden ligeså for nonfirmanten. Disse gaver er ofte forbundet med (familie)traditioner i form af eksempelvis arvestykker eller produkter, der symboliserer og afspejler en bestemt historie eller værdi, som giveren gerne vil have, at nonfirmanten bærer med sig i sit voksne liv. Det kunne være et flot ur fra bedsteforældrene eller et arvesmykke.
  • Pengegaven med personlighed. Mange unge i nonfirmationsalderen vil formodentlig også ønske sig penge. Det er et helt klassisk ønske, der egentlig ikke er noget i vejen med, men som måske kan forekomme en smule upersonlig. Derfor fravælger rigtig mange at give nonfirmanten pengegaver. Men faktisk kan pengegaven nemt blive til en rigtig personlig, kærlig og god gave, der udtrykker lige så meget følelsesmæssig værdi som økonomisk værdi. Det handler sådan set bare om at finde den rette og personlige ”indpakning” forstået på den måde, at du skal have formålsbestemt pengegaven på forhånd. Det kan eksempelvis være som et tilskud specifikt til en arbejdscomputer i forbindelse med den kommende ungdomsuddannelse eller penge til en bestemt social sammenhæng med nære relationer. På den måde sikrer du dig, at nonfirmanten ikke bare ”ødsler” pengene væk på mindre betydningsfulde ting.

Men i bund og grund gælder de samme forhold for køb af nonfirmationsgaven, som det gælder for alle de andre overvejelser, der er oplistet i dette indlæg: Det er en 100 % individuel sag. Det vigtigste er at kunne kigge indad og tage den specifikke nonfirmants situation og personlighed i betragtning. Dét er de bedste guidelines for samtlige beslutninger i forbindelse med den store dag.

Vi håber, at du med ovenstående gode råd og idéer er blevet klædt på til nonfirmationsfest – eller om ikke andet er blevet inspireret til, hvordan du selv skal håndtere og komme nærmere de mange vigtige beslutninger.

Held og lykke med planlægning af din egen eller dit barns nonfirmation – og stort tillykke!

Del artiklen på: