Vælg en side
Del artiklen på:

Når verden beriges med endnu et skønt, lille væsen, skal der naturligvis holdes barnedåb. Guldklumpen skal jo have et navn før eller siden, og det skal selvfølgelig fejres med en fest. Det betyder, at der både skal vælges nogle sange eller salmer, som skal synges i kirken, og at der desuden måske skal skrives en personlig sang til selve fejringen bagefter. Hvad end det er til festen eller til ceremonien i kirken, får du her en guide til at skrive eller vælge den helt rette sang, så dagen kan blive lige så perfekt, som det lille, nye familiemedlem er.

Salmer og sange til barnedåb i kirken

Skal dit barn døbes i kirken, er det naturligvis oplagt at synge et par salmer. Der er masser af fine salmer til barnedåb, som jeres præst kan anbefale jer, og ellers kan det også være, I selv har nogle forslag. Også hvis barnet ikke bliver døbt, men blot bliver navngivet, er der mange af de skønne salmer, som stadig sagtens kan synges, og ligeledes kan I også synge andet end deciderede salmer i kirken. Der er altså lidt forskellige muligheder, og hvad I vælger afhænger selvfølgelig også af, hvor troende I er, og hvilken form for barnedåb I ønsker at holde.

Nogle gode bud på salmer til barnedåben er ”Fyldt af glæde over livets under” og ”Vor Herre tar de små i favn”, men i den danske salmebog er der generelt massevis af dejlige salmer, I kan kaste jer over. Ellers kan I også søge inspiration i eksempelvis højskolesangbogen, hvis I vil finde nogle sange til barnedåb, som ikke er deciderede salmer, men alligevel er velkendte og passende til en sådan begivenhed.

Sange til selve festen

Mange mennesker vælger at holde en fest efter selve dåben for at fejre det nye liv. Til dette arrangement skal I nok også gerne synge et par sange, og her er der igen frit valg på stort set alle hylder. Mange vælger at synge eksempelvis ”Sov sødt, Barnlille” eller ”I østen stiger solen op” enten i kirken eller til den efterfølgende fest. De passer altid utroligt godt til en barnedåb eller navngivning, og de fleste kender dem og kan derfor synge med, hvilket naturligvis er en fordel.

Derudover kan I med fordel vælge sange, som passer særligt til årstiden. Igen kan en præst være behjælpelig med at finde frem til nogle årstidspassende salmer, og så kan I selv vælge, om I bruger dem i kirken eller til festen bagefter. Det er i hvert fald en måde, hvorpå man kan inkorporere nogle lidt anderledes salmer eller sange også.

Personlige sange til barnedåb

Ud over de kendte og elskede salmer og sange, som bruges til barnedåb, skal der måske også skrives en personlig sang. For eksempel en sang til barnedåb fra bedsteforældre. Det er hyggeligt og sjovt, og selvom barnet ikke selv får så meget ud af den, vil forældrene og de andre gæster helt sikkert sætte pris på sådan et indslag. Desuden vil barnet uden tvivl elske at se og høre sangen, når han eller hun bliver ældre.

Skal du skrive en sang til barnedåb, får du derfor her nogle gode råd til, hvordan du griber det an:
Først og fremmest skal du naturligvis vælge dig en melodi. Her er det smart at gå efter én, som folk kender, så alle kan synge med. Det er altså ikke nødvendigvis den kønneste melodi, du skal vælge, men derimod én, som er simpel og let at synge med på. Især hvis ikke familien er sammensat af ene musikalske naturtalenter, er det smart at vælge en nem melodi, så de mindre musikalske ikke bliver hægtet fuldstændig af. Desuden kan det være en fordel at vælge en melodi med relativt korte vers, så du ikke behøver at skulle fylde en masse ligegyldigt på for at få det til at hænge sammen. Hvert ”emne” skal nemlig gerne afsluttes indenfor ét vers, og derfor kan det være en fordel med flere korte vers fremfor få korte.

Nogle af de mest populære sange at skrive nye tekster til er ”Jeg har min hest” eller ”I en kælder sort som kul”. Også sange som ”Se den lille kattekilling” og ”Mariehønen Evigglad” står højt på listen, og fælles for alle disse er, at det er børnesange, hvilket også gør dem særligt passende til netop en dåb.

Skriv din egen tekst

Når du har valgt dig en melodi, som du både nemt kan skrive en ny tekst til, og som du også er sikker på, andre kender, skal du i gang med de store skriblerier. Når du skriver din tekst, bliver den naturligvis bedst, hvis du har dit eget forhold til barnet for øje. Er det eksempelvis en sang til barnedåb fra mormor og morfar, bliver det blot endnu mere hyggeligt, hvis dette bedsteforældreforhold kan blive en del af sangens tema. Er der eksempelvis noget helt særligt, som de andre børnebørn får lov til, når de er på besøg, kan dette med fordel få lov til at indgå.

Også selve fødslen kan nævnes, hvis bedsteforældrene var med, og på den måde kan man altså spille på den personlige relation. Ligeledes kan man som bedsteforældre gå ind og kommentere på ens eget barn i en sådan sang ved for eksempel at komme med gisninger om, om barnet nu kommer til at ligne moderen og faderen, som de var, da de var børn. Hvis det er en sang til barnedåb fra farmor og farfar, kan man altså eksempelvis nævne, at faderen var en rigtig vildbasse, da han var lille, og at det bliver denne nye guldklump måske også. Når barnet bliver døbt, har man ikke så mange minder og personlighedsmæssige særpræg at nævne endnu – ligesom man for eksempel har til en konfirmation – og så må man altså i stedet søge andre veje.

En anden måde at gøre det på er ved at nævne ting, man glæder sig til at opleve med den lille ny. Det kan for eksempel være, man som moster glæder sig til at tage sin nye niece med på shoppingture, eller man som bedstefar glæder sig til at tage junior med ud at fiske eller med til en håndboldkamp, og dette kan man også sagtens lade indgå i sangen. Så bliver det kun ekstra sjovt for barnet at se sangen senere hen og finde ud af, om det nu udartede sig, som sangens forfatter havde forestillet sig.

Ud over disse indholdsmæssige ting skal du være meget opmærksom på de tekniske sager såsom rim. Du skal således helt fra starten af beslutte dig for, om der skal være rim i din personlige dåbssang, eller om du helt dropper det. Begynder du først at rime, skal teksten nemlig gerne følge det samme mønster hele vejen igennem, så det nytter ikke noget at rime fra starten af, og så efterfølgende give op, fordi det alligevel blev for svært i længden.

Derudover skal du naturligvis have teksten til at passe med melodien, og det kan nogle gange kræve, at man tager sig en vis kunstnerisk frihed. For eksempel bliver nogle ord måske nødt til at blive afkortet på en måde, som egentlig er grammatisk ukorrekt, men som gør, at det kommer til at passe med stavelser i sangen. Det kan også være, nogle bogstaver bliver udeladt i udtalen, for at få det til at gå op. Er der brug for tilpasninger som disse i din sang, skal du blot sørge for, at det fremgår tydeligt i teksten. Brug derfor eksempelvis apostrofer, hvis nogle ord er afkortet, eller bogstaver skal udelades, så gæsterne ikke er i tvivl om, hvordan de skal synge din sang. Har du brug for hjælp til dette, kan du med fordel hive fat i en ven eller et familiemedlem, som er godt inde i det danske sprog og dermed måske har lidt nemmere ved at få skrevet det helt korrekt, end du har.

Generelt er det desuden en rigtig god idé at have andre inde over sangen. Man kan nemt komme til at stirre sig blind på sit eget værk, og har du først fået melodien og teksten til at passe sammen, giver det naturligvis fuldkommen mening i dit hoved, selvom det måske faktisk ikke passer sammen i virkeligheden. Når du har skrevet et udkast til din sang, er det således en rigtig god idé at få nogle andre til at prøve at synge den. Hvis de også får det til at passe, er det sikkert tiptop, og ellers må du i gang med at rette enten i teksten eller i måden, det står skrevet på, så du er sikker på, det kommer til at spille på selve dagen.

Lav en fin sangskjuler

Når selve sangen er skrevet, skal du overveje, hvordan du vil præsentere den. Det kan eksempelvis være, der skal laves en fin sangskjuler, som kan sætte prikken over i’et på din personlige sang. Ved sange til dåb vælger man typisk en sød og uskyldig udgave – eksempelvis en bamse eller en lille vugge. Du kan også vælge at bruge en funktionel gave som sangskjuler, hvorved de nybagte forældre også får noget ud af det.

Har sangen et meget gennemgående tema, kan du naturligvis også vælge en sangskjuler, som følger den samme røde tråd og derved gøre det helt gennemført. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og når du først har skrevet en sød, personlig sang, er det oplagt at gøre noget ud af selve præsentationen også, så den rigtig kan komme til sin ret.

Sidst, men ikke mindst, kan du med fordel printe sangen på farvet papir eller måske sætte billeder på de printede sange for at gøre det ekstra personligt. Således er det fint at bruge pastelfarvet papir til sange til barnedåb og indsætte billeder af babyen – og måske også af forældrene som børn – hvorved den bliver lidt mere hyggelig, end hvis den blot var printet på almindeligt, hvidt papir.

Den perfekte dåbssang

Nu har du forhåbentlig fået en idé om, hvilke sange og salmer der er gode til en barnedåb både i kirken og til den efterfølgende fest. Der er massevis af kønne, danske salmer og kendte sange at vælge imellem, og du kan enten få hjælp af jeres præst til at vælge, eller du kan selv undersøge sagen og finde frem til nogle, du finder passende.

Ligeledes har vi forsøgt at give dig en guide til, hvordan du skriver din egen, personlige sang. Hvad end du er forælder, bedsteforælder, moster, tante eller onkel, er det hyggeligt med en sang, der er skrevet særligt til lejligheden, og den vil helt sikkert falde i god jord hos både de andre gæster og barnet selv, når han eller hun bliver ældre.

Når du skriver din egen sang, er det vigtigt, at du finder en temmelig simpel melodi, som alle kender, og at du generelt holder sproget simpelt også, så du er sikker på, at alle gæsterne kan synge med på dagen. Du skal desuden bestemme dig for, om du vil bruge rim samt sørge for, at alting står i teksten akkurat, som det skal udtales, således at ingen er i tvivl og dermed kokser i teksten eller melodien.

Det allervigtigste er imidlertid, at du får gjort sangen personlig. Gør du ikke dét, kunne du lige så godt bare have foreslået en af sangene fra højskolesangbogen til fællessang. Sørg derfor for at fremhæve dit helt særlige forhold til den lille ny, kom med sjove bud på, hvordan han eller hun mon bliver som person og nævn ting, som du glæder dig til at foretage dig med det nyeste medlem af familien. På den måde bliver sangen personlig og noget helt for sig selv, og det er netop dét, der gør en sang til dåb god.

Del artiklen på: