Vælg en side
Del artiklen på:

Nytårsfesten er for de fleste årets fest, og det er en aften af de helt store. Der er ofte lagt op til et brag af en fest, men det kan være svært at arrangere denne fantastiske aften midt i juleræset, hvor julegaver og julefrokoster fylder hovedet. Samtidig kan det hurtigt virke meget uoverskueligt, hvor man skal starte, når man går i gang med planlægningen. Hvem skal inviteres? Hvad skal menuen stå på? Hvordan skal der pyntes op? Her bliver du guidet gennem nytårsplanlægningen fra start til slut, så du kan få en perfekt aften fuld af god stemning, lækker mad og smagfulde drikke.

Gæsteliste

Et par måneder før den store begivenhed er det en god idé at få helt styr på gæstelisten. Det kan være, du har en tradition med at holde nytårsaften med de samme personer hvert år, og så er det meget nemt. Men hvis ikke du har en fast tradition, kan det hurtigt ende ud med, at du nogle uger før nytårsaften stadig ikke ved, hvem du skal fejre den sidste dag på året med. Så gør dig selv den tjeneste at lave en gæsteliste, og få sendt invitationer afsted i god tid, så du kan få ro i sjælen. Du skal også gøre dig nogle overvejelser om, hvor mange gæster og hvem du vil invitere. Skal det være en intim, lille gruppe af dine nærmeste, eller skal det være en storslået aften med folk fra nær og fjern? Måske synes du, det kunne være sjovt at holde en nytårsfest for singler? Der er rigtig mange forskellige muligheder. Alt afhængig af hvor stor din nytårsfest ender med at blive, kan det også være nødvendigt at skulle finde et lokale, hvor alle dine gæster kan være. Her er det også en fordel at være ude i god tid, så I ikke lige pludselig står uden et sted at være.

Mad

Det er typisk den helt fine 3-retters menu, der kommer på bordet nytårsaften. Du og dine gæster har sikkert store forventninger til maden, og for at disse forventninger kan indfries, er det vigtigt, at du planlægger i god tid. Først og fremmest skal du finde ud af, om maden skal bestilles udefra, eller om du selv vil give dig i kast med menuen. Der er rigtig mange restauranter, supermarkeder og andre steder, som tilbyder en lækker nytårsmenu, som du så bare skal varme op og anrette. Hvis det skal være nemt, så du ikke behøver at stresse over at stå i køkkenet hele dagen, men samtidig lækkert, er det et godt bud at bestille maden fra et af disse steder. Men sørg for at være ude i god tid, da der er mange om buddet, og du kan risikere at få et nej, hvis du er for sent ude. Føler du dig tilpas i køkkenet, kan du også give den gas selv og imponere dine gæster med en smagfuld middag. På den måde vælger du helt selv menuen og kan justere den, som det passer dig. Vælger du at vise dine evner i køkkenet, kan du med fordel tænke i retter, som til dels kan forberedes på forhånd, så du ikke skal lave det hele om aftenen. Det vil give dig meget mere tid sammen med dine gæster. For eksempel kan du skrælle og snitte kartofler, lave kagen dagen før samt skylle og skære grøntsagerne, så de er nemme at lægge på tallerkenen. Her vil det også være en rigtig god idé at tage hensyn til dine gæster, hvis der for eksempel er en, der ikke spiser kød, eller hvis der er en, der ikke tåler gluten. Det vil helt sikkert give dig pluspoint på værtskontoen. En helt tredje måde at få styr på maden på er ved, at hver gæst skal sørge for at tage en ret eller en del af en ret med, alt afhængig af hvor stor gæstelisten er. Jan og Lone kan for eksempel stå for forretten, mens Lis og Per har ansvaret for desserten. Det er en god måde at uddelegere ansvaret på, så du ikke står med alt arbejdet selv. Således kan du også være mere til stede ved selve festen, da du ikke skal sørge for alle retterne. Det er dog igen en god idé at være ude i god tid, så dine gæster ved præcis, hvad de skal have med og kan planlægge derudfra. Der er flere forskellige måder at gøre dette på, men I kan enten hver især bestemme, hvad I vil medbringe og lade være med at planlægge, hvad retterne skal være på forhånd. Det giver en frihed og lader dine gæster være kreative med maden. Du kan også vælge at lave et tema, og så skal maden blot holdes inden for dette tema. Hvis du ønsker, at menuen er planlagt helt ned i detaljerne, så du ved, hvad aftenen byder på, kan du arrangere at mødes med dine gæster en aften inden den store begivenhed, hvor I sammen kan planlægge menuen. Det kan selvfølgelig være svært at sammensætte en hel menu, så du kan med fordel få inspiration ved at søge rundt på nettet.

Huskeseddel til maden

1. Planlæg menuen i god tid
2. Appetizer til dronningens nytårstale
3. Forret
4. Hovedret
5. Dessert
6. Kransekage til midnat
7. Eventuelt natmad

Skønne drinks

Ingen nytårsaften uden farverige og lækre drinks, og så kræver det slet ikke så meget, som du måske tænker. En enkelt eller et par gode drinks er alt, hvad du behøver for at gøre aftenen lidt ekstra speciel og give dine gæster en dejlig oplevelse. Du kan enten selv sørge for at handle ind, men du kan også uddelegere opgaven til nogle af dine gæster. Det kan være oplagt, at nogle af dine gæster står for at medbringe drikkevarer hver især. Foruden lækre drinks skal I sikkert også have et glas hvidvin til forretten, en fyldig rødvin til hovedretten og champagne til midnat, som det hører sig til. På den måde står du ikke med alt ansvaret selv, og så har du også tid til at slappe af og lade op til den store aften. Hvis der er børn med blandt gæsterne, kan du sørge for nogle alkoholfrie drinks og alkoholfri champagne. De vil helt sikkert elske at få deres egne farverige drinks.

Underholdning

Du går aldrig galt i byen med et par gode indslag til nytårsfesten, men det er ikke altid nemt at finde på nye idéer til underholdningen. Det er naturligvis ikke en nødvendighed, og du bør også passe på med ikke at arrangere alt for meget, da det ofte er tilstrækkeligt blot at nyde den gode middag i hinandens selskab. Men hvis du alligevel vil kaste dig ud i underholdningen, så får du to gode idéer til indslag her:

Året der gik-quiz
Med denne quiz kan I få genopfrisket, hvad I kan huske fra året, der gik. Du kan lave 10-20 spørgsmål om det forgangne år, og hvis du har brug for inspiration, kan du altid søge løs på nettet. Ellers kan du også gå skridtet videre og lave quizzen personlig, så den omhandler dine gæster og de minder, I har haft sammen. Del dine gæster op i to hold, medmindre I er rigtig mange, så det er nødvendigt at dele selskabet op i flere hold. Sørg for at have en præmie klar til vinderne, for eksempel en lækker æske chokolade eller en flaske bobler, som vinderholdet kan deles om.

Margrethe-skål
Dette er en klassiker, som dine gæster helt sikkert kender til. Lav en masse små papirsedler med navne på kendte personer, fold dem sammen, og læg dem derefter ned i en skål. Det kan være alt fra Justin Bieber til Dronning Margrethe, men sørg gerne for at vælge navne, som du tror, alle dine gæster kender. Del selskabet op i to hold, eller hvordan det nu lige passer. Legen foregår ved, at hvert hold på skift skal gætte så mange sedler som overhovedet muligt på tid. En person fra det ene hold starter med at trække en seddel fra skålen og skal så forklare holdet, hvem personen er uden at nævne navnet. Sæt tiden til 1 minut, og lad holdet gætte så mange sedler som muligt, inden tiden løber ud. Du kan igen have en lille præmie til vinderholdet klar.

Pynt

Til en festlig nytårsaften skal der selvfølgelig være pyntet op med farverige serpentiner, tudende nytårshorn og sjove bordbomber. Det kan være svært at begrænse sig, men prøv alligevel at lave en liste, da det ellers hurtigt kan blive en dyr post. Sørg for at handle pynten i god tid, så du ikke risikerer, at det bedste er udsolgt. Det kan være en god idé at dække bord og pynte op dagen før, så du ikke skal stå med det på selve dagen. Skru op for noget god musik, og hyg dig med det.

Del artiklen på: