Vælg en side
Del artiklen på:

Når gæsterne har sat sig til bords, er en velkomstsang en perfekt måde at sætte festen i gang på. Det er et hyggeligt og festligt indslag, der byder gæsterne velkomne, og så er der lagt an til en god fest. Uanset om der er tale om en julefrokost, en konfirmation, en rund fødselsdag eller et sølvbryllup, kan du være helt sikker på, at en god velkomstsang vil varme dine gæsters stemmer op, så samtalen flyder helt af sig selv resten af aftenen. Samtidig vil den gode velkomstsang bringe højt humør og glæde blandt dine gæster, der får lov at være en aktiv del af underholdningen lige fra starten. Du kan i velkomstsangen vælge at præsentere de forskellige gæster, som du har samlet til festen, og det kan samtidig være en god måde for gæsterne at lære hinanden at kende på.

Der findes mange forskellige måder at lave en god velkomstsang på, og det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte. Hvis du lige står og mangler en velkomstsang til din næste fest, får du her en guide til at skrive en god velkomstsang, med alt du skal huske at have med samt gode råd og tips til populære melodier.

Populære melodier

Inden du går i gang med at skrive din velkomstsang, skal du have fundet en passende melodi. Der findes et hav af forskellige og sjove velkomstsange på nettet, og for at du kan få et overblik over dem, har vi her samlet de mest velkendte melodier. På den måde kan du få et indblik i, hvilke melodier der gør sig godt til lige netop din fest, og samtidig kan du blive inspireret af melodier, som du måske ikke kendte eller havde glemt eksisterede.

Melodi: ”Jeg har min hest, jeg har min lasso”
Denne melodi er en sand klassiker, som dine gæster helt sikkert kender ud og ind. Det er altid en fordel, når dine gæster kender sangen, fordi de så kan skråle højt med på den, og der derfor ikke opstår pinlig tavshed. Det er en meget behagelig melodi, som du alligevel kan sætte lidt gang i ved at justere sangens tempo. Melodien kan bruges til at byde dine gæster velkommen til for eksempel en konfirmation.

Melodi: ”Det’ hammer hammer fedt”
Du vil opleve, at de fleste af dine gæster også kender denne melodi, som oprindeligt er sunget af Jacob Haugaard. Det er en meget munter og glad melodi, som tempomæssigt går lidt stærkere end de fleste andre melodier, der typisk bliver brugt til lejlighedssange. Den passer rigtig godt, når du skal skubbe gang i festen og give dine gæster et smil på læben, og det er altid et plus at starte ud med glade gæster. Melodien fungerer rigtig godt til for eksempel et bryllup eller en polterabend, hvor der er gang i festen fra start til slut.

Melodi: ”I en kælder sort som kul”
Hvis du vil holde din velkomstsang helt simpel og meget kort, er denne melodi et godt bud til en velkomstsang. Den er nem at synge med på, så alle dine gæster kan være med, og alt efter hvilken festlige begivenhed den skal bruges til, kan du sagtens justere op og ned i tempoet. Denne melodi kan bruges til de fleste fester, og den vil blandt andet være god til en fødselsdag.

Melodi: ”Jeg en gård mig bygge vil”
Denne melodi vil du opleve, at de fleste af dine gæster kender – også de lidt yngre aldersgrupper. Det er en simpel melodi, der er let at synge med på, og samtidig er tempoet i sangen lavt. Det er en god melodi til at byde dine gæster stille og roligt velkommen til blandt andet en barnedåb.

Melodi: ”Du må få min sofacykel, når jeg dør”
Hvis du vil skabe glæde og grin blandt dine gæster fra start, er denne melodi et sikkert hit. Den er munter, underholdende og nem at synge med på. Du kan bruge den til diverse festlige lejligheder, og den vil især fungere godt til en rund fødselsdag.

Melodi: ”Marken er mejet”
Endnu en klassiker. Det er oprindelig en dansk høstsang og en ægte folkemelodi, som er god til at ryste folk sammen. Melodien er glad og nem at lære, så du kan være sikker på, at alle dine gæster hurtigt kan synge med på den, også hvis de ikke kender den i forvejen. Denne melodi passer godt til for eksempel en rund fødselsdag, men den kan også sagtens bruges til en konfirmation eller andre festlige begivenheder.

Melodi: ”Der bor en bager”
Denne melodi rammer rigtig bredt, og det vil typisk både være yngre og ældre, der kan den udenad. Melodien er meget glad og let at følge, så alle kan synge med på den. Den fungerer rigtig fint til en barnedåb, men kan ligeledes bruges til en fødselsdag.

Melodi: ”Fra Engeland til Skotland”
Når det kommer til lejlighedssange, er denne melodi velkendt. Det er en melodi, som dine gæster stensikkert kender, og den har en god rytme, som er meget nem at synge med på. Det gør det også nemmere for dig, når du skal til at skrive selve teksten. Du kan bruge denne melodi til næsten alle festlige begivenheder, og den ville med garanti passe perfekt til konfirmationen eller den runde fødselsdag. Alt afhængig af gæstelisten kan du nemt justere tempoet op og ned, så alle dine gæster kan følge med.

Nu har du fået en god omgang inspiration til forskellige melodier, som du kan bruge, når du skal i gang med at skrive din egen velkomstsang. Fælles for dem alle er, at det er meget simple melodier, som er lette at gå til, og som dine gæster nemt kan synge med på. Når du vælger en melodi til din velkomstsang, er det nemlig vigtigt, at du bruger en god gammel klassiker, som alle dine gæster kender, så Justin Timberlake og Rihanna er altså helt udelukket. Det er faktisk altid en god idé at vælge en så simpel melodi som muligt, da det også sætter teksten i fokus, og derudover er det oftest også nemmere, når du går i gang med skriveprocessen. Der kan selvfølgelig være undtagelser og fester, hvor du sagtens kan bruge mere moderne melodier alt afhængig af gæstelisten. Hvis du vil være sikker på, at alle dine gæster kan synge med, kan du altid nynne eller spille første vers og eventuelt et omkvæd af sangen. Det vil typisk også være dig som sangskriver, der får lov til at synge for.

Sørg for at begrænse dig

Når du går i gang med din velkomstsang, kan det være en fordel at have i baghovedet, at en velkomstsang typisk kun er et, to eller tre vers. Hvis velkomstsangen er for lang, kan det hurtigt blive meget tungt og kedeligt, og det er bestemt ikke meningen med en velkomstsang. Den skal sætte gang i festen og være et underholdende indslag, der byder dine gæster velkommen til en festlig aften. Du kan gå efter, at velkomstsangen helst kan kunne stå bag på bordkortet eller menukortet, hvilket også er en smart og praktisk måde at bruge kortene på. Derved er velkomstsangene også en del af bordpynten, og de fylder ikke ekstra på bordet, som sikkert er fyldt godt op med service og pynt i forvejen. Det kan dog variere fra fest til fest og fra selskab til selskab, om velkomstsangen skal være kort eller lang, så det vil tit være noget, du i sidste ende selv vurderer. Der er ikke noget facit, og du kan altså sagtens give dig i kast med en lidt længere velkomstsang, men det er stadig en god idé at have i baghovedet, at din velkomstsang ikke må blive alt for lang. Du skal huske på, at dine gæster har sat sig til bords og formentligt spændt venter på noget lækkert mad og drikke med sultne maver.

Sådan kommer du godt i gang

En af de vigtigste processer, inden du går i gang med at skrive din velkomstsang, er idéudviklingen. Find et stykke blankt papir, og skriv alle dine idéer ned. Her er alt tilladt, og det gælder om at bringe alle dine gode idéer på banen, så du bagefter kan vælge til og fra. Selvom idéerne får frit løb, skal du selvfølgelig huske at holde dig inden for genren, og hvad den tillader. Det er blandt andet her, du kan spørge dig selv om, hvad du gerne vil fortælle med sangen. Skal den indeholde minder? Skal den informere om festen? Eller skal den præsentere dine gæster, så alle ved, hvem hinanden er? En god velkomstsang vil naturligvis også handle om den eller de personer, som festen handler om. Derudover kan du også komme ind på, hvilken fest dine gæster er inviteret til.

Det er forskelligt fra person til person, hvor lang tid du skal bruge på at lave en velkomstsang, men erfaringer siger, at du ikke bare lige sådan skriver en tekst i løbet af en aften. Det tager typisk meget længere tid, end du lige regner med, og derfor er det en god idé at starte i god tid, før begivenheden udspiller sig. På den måde kan du også gå at tænke over teksten i lang tid, så de helt perfekte linjer kan opstå. Det er ligeledes en fordel at have god tid og være uforstyrret, når du sætter dig ned og går i gang med at skrive. Læg mobilen væk, og luk ned for Facebook, så du alene kan fokusere på teksten. Så går det hele meget hurtigere, og du får med garanti skrevet en bedre tekst, end hvis du hele tiden bliver afbrudt.

Hvad indeholder en god velkomstsang?

Når du har fundet den helt rette melodi og har dit papir med dine idéer foran dig, skal du til at skrive selve velkomstsangen. De fleste kender nok til, at det kan være lidt svært at komme i gang med at skrive. Hvor skal du starte, hvad skal din sang indeholde, og hvilken tone skal sangen have? Der er rigtig mange forskellige ting at tage stilling til, og derfor får du naturligvis nogle gode tips med på vejen, som du kan følge, når du starter på din velkomstsang.

Hold en munter tone

For det første er en god velkomstsang munter og lavet til at bringe glæde rundt i lokalet og blandt dine gæster. Så sørg derfor for at holde en glad og underholdende tone, så dine gæster føler sig godt tilpas og smiler og griner lige fra starten af. Det er altid godt at bruge humor, men pas også på med at være alt for munter, da det ikke er sikkert, at alle dine gæster synes, at det er lige så sjovt, som du gør. Hvis du har tænkt dig at lave en lidt længere velkomstsang, kan det være fint at skifte mellem forskellige stemninger, da det også vil vække nogle forskellige følelser i dine gæster. Men sørg alligevel for at holde velkomstsangen i den glade og humoristiske ende, og lad helst være med at bringe sørgelige følelser i spil, da det ikke passer til genren.

Bring personlighed på banen

En anden ting, der er god at huske på, når du skal til at skrive din velkomstsang, er at gøre din sang personlig. Hvad enten det er et bryllup, en rund fødselsdag eller en barnedåb, så har du inviteret dine gæster af en grund. Det er formentligt en blandet flok af personer, som du har tæt på dig, som for eksempel din familie og gode venner. Ved at gøre din velkomstsang mere personlig og bruge minder, vækker det nogle følelser hos dine gæster, og de bedste sange er dem, der er spækket med en masse følelser. Samtidig kan dine gæster også grine med, fordi de kan relatere til sangen. Der går dog også en grænse for, hvor personlig en velkomstsang skal være. Du bør undgå alt for mange interne referencer, som det ikke er alle dine gæster, der forstår, da det betyder rigtig meget for stemningen, at alle kan grine med.

Brug rim og rytme

Giv dig i kast med rim i din velkomstsang, da det er med til at skabe en god rytme, når sangen bliver sunget. Du kan aldrig få for mange rim, så jo flere rim, jo bedre. Du kan bruge helt klassiske parrim, som lyder a-a og b-b. Hvis du har mod på det, kan du også give dig i kast med krydsrim, som går a-b og a-b. Tør du at tage skridtet videre, kan du prøve kræfter med rim efter formen a-b b-a. Rim er en rigtig god måde at komme godt i gang med en sang på, fordi det hjælper dig med at skabe sætninger, når du skal rime på noget. Hvis du alligevel synes, at det kan være lidt svært at komme i gang med skriveprocessen, kan du skrive videre på dit idépapir fra tidligere og skrive en masse ord ned, der rimer på hinanden. Det kan være alt mellem himmel og jord, men ord, der rimer på noget sjovt, er altid en sikker vinder til en velkomstsang. Du kan finde inspiration til rim på nettet, hvor du på nogle sider kan indsætte et ord og finde alle de ord, som det rimer på. Det kan også være, at du kan huske nogle sjove velkomstsange fra fester, du har været til tidligere, og så er det naturligvis også tilladt at hente inspiration herfra. Det er en rigtig god måde at komme godt i gang med skriveprocessen på, hvis du er gået lidt i stå, men forsøg altid at gøre din velkomstsang unik og til din egen. Du skal ikke være bange for at lege med rimene og måske endda skabe nye, sjove ord. Det er din sang, og derfor er alt også tilladt, så nogle sjove vendinger og anderledes ord giver kun anledning til glæde og godt humør blandt dine gæster.

Skål og velkommen

Der er to ting, som din velkomstsang ikke kan undvære. Den ene er et klassisk velkommen, da en god velkomstsang selvsagt byder velkommen til gæsterne. Du må meget gerne nævne, at det er rart at se alle dine gæster til festen, og at du er glad for, at de ville komme at fejre dig, eller hvad anledningen nu end er. Til sidst er det god stil at runde din velkomstsang af med at skåle med dine gæster, så festen er klar til at begynde.

Skriv et udkast

Når du har helt styr på melodien, og alle dine idéer er skrevet ned, er det på tide at lave et udkast til en velkomstsang. Du har nu også helt styr på rådene om, hvad en god velkomstsang skal indeholde. I første omgang er det vigtigt, at du bare giver dig selv lov til at skrive løs. Det er vigtigt, at du ikke hænger dig i små detaljer eller ord og vendinger, der måske ikke lyder helt rigtigt. Det kan du altid rette til efterfølgende, og hvis du er startet lang tid før festen, har du også god tid til at gå at tænke over de helt rigtige sætninger. Når du er færdig med dit udkast, kan du lige så stille begynde at rette din tekst til. Du kan opfinde nye ord eller konstruere sætningerne på forskellige måder, så din velkomstsang rimer og har en rytme, der er nem at synge med på. Der skal helst ikke være for kringlede vendinger eller for svære ord, som dine gæster ikke forstår.

Når din tekst er færdig

Til sidst får du lige nogle gode råd til, når du er helt færdig med din velkomstsang og føler, at den sidder lige i skabet. Selvom du sikkert har byttet rundt på ordene og måske endda opfundet nye ord, er det altid smart at tjekke for grammatiske fejl i din tekst. Læs din tekst igennem nogle gange, så du er helt sikker på, at dine gæster ikke finder nogle dumme fejl. Bagefter skal du altid huske at synge din velkomstsang højt og gerne flere gange, så du kan høre, hvis der er nogle kringlede ord eller vendinger, som er svære at synge. Det er vigtigt, at alle dine gæster kan følge med, også Tante Frida. En god idé kan være at få en af dine nærmeste til at læse teksten igennem og prøve at synge med, da du nemt kan stirre dig blind på den. Det kan være din mor eller en god veninde. Når der ikke er mere at komme efter, og din tekst er renskrevet, kan du begynde at designe din tekst. Her kan du blandt andet se på skrifttypen og skriftstørrelsen. Derudover er det, som nævnt tidligere, praktisk at klistre din velkomstsang bag på bordkortene eller menukortene, og så skal du have tilpasset din tekst hertil. Du kan også sagtens have din velkomstsang liggende oven på hver tallerken, og det kan være nødvendigt, hvis din sang er lidt længere. Hvis det er tilfældet, kan du pynte din sang med billeder fra minder eller andet, så dine gæster har noget flot at kigge på.

Afslutningsvist kan du også overveje, om du vil sige et par ord, før I synger velkomstsangen. Typisk vil du lige udbringe en skål og selv byde velkommen. Herefter kan det være, at du vil præsentere menuen eller fortælle om aftenens forløb, hvis der for eksempel skal ske noget specielt, eller hvis der er planlagt en eller anden form for underholdning. Det kan også være mere praktiske ting, hvis du holder festen i et selskabslokale, i forhold til hvor dine gæster må opholde sig, hvor toiletterne er, eller hvis der for eksempel er fri bar. Og så er der ellers bare tilbage at sige: God fornøjelse og god fest!

Del artiklen på: