Skal du til et sølvbryllup i den nærmeste fremtid, og har du lyst til at give dig i kast med at skrive en sang til sølvbryllupsparret? Det kan være svært at komme i gang med at skrive en sang. Hvor skal du begynde? Hvad skal du huske at have med i sangen? Hvor lang tid før skal du begynde med at skrive sangen? Det er nogle af de spørgsmål, du sikkert sidder med i hovedet lige nu. Derfor får du på denne side opskriften på, hvordan du skriver gode sølvbryllupssange. Du får en masse inspiration til, hvilke melodier der er populære, hvad du skal huske at have med og meget andet.
Et sølvbryllup er en stor begivenhed, som sølvbrudeparret kun oplever den ene gang, så det er en dag, der vil blive husket tilbage på i mange år. Med en sjov sang til sølvbrylluppet fyldt med kærlighed og gode minder kan du vække en hyggelig stemning og skabe godt humør blandt gæsterne og selvfølgelig brudeparret, der forhåbentlig vil sidde tilbage med et stort smil på læben efterfølgende. En personlig sangtekst er en gave i sig selv, og den kan på ingen måde sammenlignes med materielle gaver. Brudeparret kan gemme sangen og kigge tilbage på den, når de mindes dagen mange år frem. Så læg endelig en masse kærlighed i det, når du skriver din sølvbryllupssang.
Tag det første skridt og kom i gang
Det kan være svært at komme fra tanken om at ville skrive en festlig sang til i virkeligheden at få det gjort. En god måde at starte sangskrivningsprocessen på er ved at lave en stor brainstorm over, hvad sangen skal handle om, og skrive alle tankerne ned på et stykke papir. Du kan skrive enkelte ord, men du kan også lave sætninger eller skrive en lille historie. Sølvbryllupssange omhandler selvfølgelig brudeparret og din relation til dem, så derfor kommer sangen også til at rumme en masse minder og beskrivelser af parret. Du bestemmer helt selv, om sangen skal skrives i en sjov, pinlig eller personlig tone – eller måske en helt tredje. Du behøver ikke kun at vælge én tone, men du kan i stedet sagtens mikse dem, som du vil. Det eneste, der er vigtigt at have for øje, er, at et sølvbryllup er en fejring af, at brudeparret har været gift i 25 år, så det er altså en glædens dag. Derfor er det ikke passende at skrive en sangtekst i en sørgelig eller sur tone.
Der er ikke noget fuldendt svar på, hvornår du skal begynde at skrive sangen, men det er en god idé at komme i gang med første fase af sangskrivningsprocessen så tidligt som muligt. Det er ikke alle, der har nemt ved at skrive en sangtekst på et par timer eller i løbet af en aften, og oftest tager det flere uger, inden sangen er helt færdig og klar til selve dagen. En god huskeregel kan være at starte sangskrivningsprocessen nogle måneder eller uger før, du skal bruge sangen. Det er vigtigt at huske på, at når sangteksten er skrevet færdig, skal du også til at finde nogle passende billeder, udskrive den og lave en passende sangskjuler til den. Du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvor meget du vil gøre ud af det, og det kan være mindst lige så godt blot at lave en sang på et hvidt stykke A4-papir uden en masse billeder og pynt. Det er dog med til at gøre sangen mere personlig, hvis du dekorerer sangen, og det viser også sølvbrudeparret, at du virkelig har gjort noget ekstra ud af at lave den.
Find temaer og et budskab
Når du har skrevet en masse idéer ned, kan du begynde at tænke på, hvilke temaer du vil komme omkring. Temaer er en god måde til at skabe sig et overblik over sangen, og du vil nok opleve, at de hjælper dig med at komme i gang med at skrive selve teksten. Du kan eventuelt lave et tema for hvert vers og på den måde opbygge sangen i forskellige temaer. Det kan for eksempel være temaer som her:
1. vers
Tema: Sølvbryllup
2. vers
Tema: Brudeparret
3. vers
Tema: Lis
4. vers
Tema: Poul
5. vers
Tema: Afrunding – Tillykke og SKÅL
Som du kan se her, giver nogle overordnede temaer altså et godt overblik over, hvordan sangen skal opbygges. Temaer kan laves på mange måder, og dette er blot et eksempel på, hvordan du kan gøre. Det er helt op til dig, hvordan din sang skal bygges op, og du kan for eksempel også skrive to vers om ét tema eller vælge, at hele sangen skal handle om et enkelt tema. Vær dog opmærksom på, at sangen ikke bliver for kedelig og kommer til at køre i ring om det samme hele vejen igennem. Hvis du har brug for det, kan du også efterfølgende lave nogle undertemaer eller stikord til hvert tema, hvis du vil ind på nogle bestemte minder eller andet.
Det er ligeledes en fordel at finde frem til, hvilket budskab du vil ud med gennem din sang. Det kan være, at du ønsker en dybere og meget personlig hyldest til sølvbrudeparret, men det kan også være, at du blot ønsker at sige ”tillykke” og ikke meget mere. Uanset hvad budskabet er, er det vigtigt, at der er en mening med galskaben, så din sang ikke bliver ligegyldig. På denne måde finder du også hurtigt ud af, om en sang er det rigtige, eller om du i stedet skal give dig i kast med at skrive en tale eller lave en anden form for underholdning.
Hvilken melodi skal jeg vælge?
Har du skrevet alle dine tanker og idéer omkring sangen ned på et stykke papir? Så er det tid til at finde den helt rigtige melodi. Her skal du gøre dig nogle overvejelser, fordi melodien afhænger af, hvilken slags fest du skal til. Hvordan er stemningen? Hvem er inviteret? Til et sølvbryllup er der formentlig inviteret mange gæster, og de kan sagtens være fra flere forskellige aldersgrupper. Hvis du vil spille sikkert, er det en fordel at vælge en populær melodi, som alle kender til – ung som gammel. På den måde sikrer du dig, at alle gæsterne kan følge melodien og synge med på sangen. De melodier, som alle kender til, er oftest noget gammelt dansk musik, som for eksempel følgende melodier, som vi har listet her:
”Jeg en gård mig bygge vil”
”Det’ hammer hammerfedt”
”Katinka, Katinka”
”Jeg er havren”
”Jeg ved en lærkerede”
”Hist hvor vejen slår en bugt”
”Den lille frække Frederik”
”Se den lille kattekilling”
”Det var en lørdag aften”
”I en kælder sort som kul”
”Jeg har min hest, jeg har min lasso”
”Der bor en bager”
”Marken er mejet”
”I skoven skulle være gilde”
”Fra Engeland til Skotland”
”Du må få min sofacykel, når jeg dør”
Disse melodier er alle sammen klassiske og velkendte blandt de fleste mennesker, så hvis du vælger en af dem, er du næsten sikker på, at der ikke opstår pinlig tavshed, og at du ikke kommer til at sidde og skråle med på din egen sang helt selv. Det er melodier, som tilmed er nemme at lære og følge med på, så det skulle ikke være noget problem, hvis Onkel Ove ikke kender melodien i forvejen. De er desuden alle meget muntre og glade, så de passer godt til sølvbryllupper. Du kan også sagtens selv justere op og ned i tempoet på alle melodierne, så de passer perfekt til selskabet. Det kan også være en god idé at vælge melodien efter, hvad sangens tema er, eller hvordan tonen i sangen er. Hvis du har skrevet sangen i en sjov tone, så vil en glad melodi med fart på for eksempel passe godt til.
Hvis du har lyst til at udfordre selskabet med en mere modig sang, er det naturligvis også en mulighed. Du kan gå med mere moderne musik og vælge en melodi med kunstnere som for eksempel ’Rasmus Seebach’ eller ’Christopher’. Du kan også bevæge dig over i en helt anden vejbane og bruge melodier fra ’Kim Larsen’. Der er mange muligheder, når det kommer til valg af melodi, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Men husk alligevel at have selskabets gæster og brudeparret in mente. Det kan endda være, at brudeparret har et forhold til en helt bestemt sang, som du kan bruge. Husk bare at spørge dig selv om, hvorvidt alle gæsterne vil kunne synge med på sangen, inden du lægger dig fast på en melodi af den mere modige slags. Når der er mange mennesker, som skal synge sammen, kan det også være en fordel at afspille melodien over en højtaler, eller hvis der er en musiker til stede, kan du få ham/hende til at spille melodien i baggrunden. Det gør det nemmere for selskabet at holde rytmen og synge med på sangen.
Find inspiration på nettet
Der er skrevet utallige gode sølvbryllupssange, og flere af dem ligger frit på nettet. Det er ingen skam at surfe lidt rundt på nettet og få inspiration til din egen sang. Du kan blandt andet få gode idéer til melodier, opbygning af sangen, temaer og rim og rytme fra andre sangtekster. Men lad det endelig blive ved inspirationen og forsøg at skrive din sang selv – så bliver den både mere personlig, og du risikerer ikke, at din sang minder alt for meget om Tante Anettes. Hvis du kopierer en sang fra nettet, kan du nemlig være så uheldig, at andre fra selskabet har tænkt og gjort det helt samme, og det kan hurtigt blive en pinlig affære.
Giv den gas med rimene
Du kan aldrig lave for mange rim, når det kommer til sølvbryllupssange. Rim skaber rytme, så selskabet vil få nemmere ved at følge melodien og synge med på sangen, når du bruger rim. Det gør det sandsynligvis også lettere for dig, når du skal skrive selve teksten, fordi du bliver hjulpet godt på vej ved at skulle få nogle ord til at rime med hinanden. Det er også nu, at du må lege med ordene og give teksten noget flow og rytme. Du må kreere nye ord, forkortelser og ufuldstændige sætninger. Du må bytte rundt på ord og gøre lige, hvad du vil. Det er din sang til brudeparret, og nogle anderledes ord vil kun skabe en sjov stemning blandt selskabet.
Der er mange forskellige måder, hvorpå du kan lave rim. Du kan bruge de klassiske parrim, som rimer a-a, b-b, c-c etc. Eller du kan give dig i kast med de lidt svære krydsrim, som rimer a-b og a-b. Hvis du vil udfordre dig selv endnu mere, kan du også tage chancen med rim, der lyder a-b og b-a.
Har du brug for et skub til at komme godt i gang med rimene, kan du starte med at bruge nogle af de ord, du under din brainstorm har skrevet ned på et stykke papir. Du kan forsøge at rime på disse ord og bruge det, når du begynder at skrive teksten.
Personliggør din sang
I din sangtekst skal du huske at bruge masser af minder og kendetegn eller karaktertræk ved sølvbryllupsparret. Det kan være sjove, pinlige eller gode episoder i deres liv eller fra fortiden. Har de været på en helt speciel rejse? Eller har du haft nogle gode oplevelser med sølvbrudeparret i en sommerferie? Det kan også være, at brudeparret er kendt for noget specielt – måske er kvinden et geni i et køkken, mens manden har den dårligste humor i hele verden. Hvordan er sølvbrudeparrets forhold til familien og dig? Sørg for at flette alle disse sjove og skæve detaljer ind i sangen, så teksten på den måde bliver meget mere personlig og giver anledning til snak og grin undervejs og bagefter. Selvom humor altid er en god ting, bør du passe lidt på med, at du ikke går over stregen. Du skal huske på, at teksten bliver sunget foran og af hele selskabet, og det er måske ikke alle minder, der er sjove at få frem i lyset. Så pas på med at blive for grov og kæk i tonen.
Begræns dig
Når du skriver din sang, er det en god idé at tænke over, at du skal passe på, at sangen ikke bliver for lang og tung. Til et sølvbryllup er der typisk rigtig mange sange, taler og andre indslag, så det kan hurtigt blive kedeligt og langtrukkent for selskabet. Du bestemmer selvfølgelig helt selv, hvor lang din sang skal være, og hvor meget du vil gøre ud af den, men sørg i hvert fald for, at du ikke blot gentager dig selv. Hvis du har tid til og mod på det, kan du også være kreativ med sangen og give den et twist. Du kan for eksempel ud for hver linje skrive, hvem der skal synge linjen, som her:
(Alle over 40 år)
I dette tilfælde skal alle over 40 år rejse sig og synge, mens de andre bliver siddende på deres pladser i stilhed. Det kan være alt fra alder til en beklædningsgenstand til en hårfarve, og du kan også vælge, at alle skal synge. Det er en måde at skabe en sjov og uformel stemning, og så får folk også bevæget sig lidt, hvilket man ellers ikke gør så meget til en sådan fest. Leg endelig lidt med teksten og sangen og giv den gas med sjove og skøre idéer. Alle har hørt den helt traditionelle sang før, så hvis du tænker i nye baner, vil du helt sikkert også få god respons og ros for det. For at vende tilbage til sangens længde er en god tommelfingerregel at holde den på maksimalt otte vers (og gerne mindre) eller deromkring – selvfølgelig alt afhængig af hvor lange versene er. Du kan også vælge at kombinere din sang med en tale, hvis du har lyst til at sige nogle ekstra ord til sølvbrudeparret.
Skål og tillykke
Din sølvbryllupssang skal naturligvis indeholde et ”tillykke” eller flere for den sags skyld. Alt afhængig af hvor lang din sang er, kan det være en god idé at skåle undervejs efter nogle af versene. Så kan selskabet få en tår at drikke, så de er klar til at skråle med videre på sangen. Når sangen er færdig, er det god kutyme at rejse sig op for sølvbrudeparret og råbe tre ”hurraer” for at ønske dem tillykke.
Begynd med at skrive
Nu har du forhåbentlig skrevet alle dine tanker og gode idéer ned, og du har fået oplistet alt, hvad du skal huske at have med i sølvbryllupssangen. Derfor er det også på tide at komme i gang med at skrive løs på sangen. Sørg for at få skrevet et udkast, som du kan rette til efterfølgende. Lad være med at rette en masse ord og detaljer undervejs, da det så vil tage alt for lang tid at få skrevet noget. Når du først har lavet et udkast, kan du gå og overveje og tænke over detaljerne og vendingerne. Pas på med alt for svære ord og linjer, der kan være svære at synge med på for selskabet.
Er din sangtekst helt færdig?
Du kan vælge at stoppe her og blot printe et hvidt A4-papir med din sang på. Du kan selvfølgelig også lade kreativiteten få frit spil og begynde at pynte sangen med billeder, minder og ændre i skrifttyper og sådanne ting. Det er altid hyggeligt at have nogle billeder at kigge på, når man får en sang til en fest, og det giver tit anledning til gode grin og sætter gang i samtalen blandt selskabet. En anden ting, du skal huske, er at læse din sangtekst igennem flere gange – og synge den ekstra mange gange selvfølgelig. På den måde får du forhåbentlig øje på alle de dumme og irriterende fejl, og du finder ud af, om den nemt kan synges, eller om der er noget, der skal laves om. Det kan desuden være en fordel at få en anden til at læse og synge din sang, da det altid er godt at få et par ekstra øjne på sit arbejde. Det kan være din mor, far eller søster eller en god ven eller veninde.
Den afsluttende huskeregel er, at du skal sørge for at aflevere din sang enten til toastmasteren eller til personalet til selve sølvbrylluppet, hvis det for eksempel bliver holdt i et selskabslokale. Sølvbrudeparret skal ikke se det, og fordi der oftest er mange sange til et sølvbryllup, skal sangene kategoriseres efter, hvilken sang der skal ind først.
Så er der kun tilbage at sige: God fornøjelse med sangskrivningen.
Ønsker du yderligere underholdning til sølvbrylluppet? Hos Eventzonen finder du et stort udvalg af underholdning til sølvbryllupper – Se mere her >>