Vælg en side
Del artiklen på:

Du fylder snart 18 år og kunne godt tænke dig at holde et brag af en fest, men du synes, det er svært at finde ud af, hvordan du skruer en fest sammen, så den bliver god både for dig og for dine gæster. Frygt ej – lige her finder du nemlig en guide til, hvordan du bedst muligt planlægger den ultimative fødselsdagsfest.

18 år er for de fleste mennesker en milepæl i livet, som mange nyder at fejre med familie og venner. Som 18-årig er man rigtig voksen, og det er dig selv, der er herre over de valg, du træffer i dit liv fremadrettet. Denne dag er for mange en stor dag, som kan fejres på forskellig vis. Nogle vælger at holde en kæmpe fest, mens andre inviterer de nærmeste til en hyggelig komsammen.

I dette indlæg finder du en guide, der hjælper dig med at holde den fødselsdagsfest, som du ønsker. Du finder både tips og tricks til, hvad der skal være på menuen, hvordan du kan underholde dine gæster samt hvordan du kan pynte festligt op og meget, meget mere.

Uanset, om du selv skal stå for planlægning, eller om du skal være gæst til en 18-års fødselsdag, kan du forhåbentligt finde masser af 18-års fødselsdagsidéer lige her. Læs med, og bliv klogere på, hvordan planlægningen af 18-års fødselsdag kan foregå.

Send invitationer ud i god tid

Ønsker du at holde en fest, er det først og fremmest vigtigt, at du inviterer nogle gæster, som kan komme og fejre dig. Med travle hverdage og weekender er det en god idé, at du sørger for at invitere dine gæster i god tid. Så snart du har besluttet dig for en dato, hvor du vil holde 18-års fødselsdag, så sørg for at få sendt invitationer ud. På den måde mindsker du nemlig chancen for, at folk må melde afbud pga. andre planer.

Det er svært at komme med et konkret bud på i hvor god tid, du skal invitere dine gæster, da det afhænger af festens størrelse osv. Som hovedregel er det dog altid en god idé at invitere i mindst en måned, inden din 18-års fødselsdag afholdes. Når du skal invitere dine gæster, så overvej, hvordan du vil gøre det. Skal det blot være via en SMS, en begivenhed på Facebook eller ønsker du at tage dig god tid til at lave en flot invitation, som du kan sende med posten?

Det er nemt, hurtigt og overskueligt at lave en begivenhed på Facebook. Her kan dine gæster trykke enten ”deltager”, ”deltager ikke” eller ”deltager måske”, og således kan du nemt danne dig et overblik over, hvor mange der kan komme. Vælger du at lave en begivenhed på Facebook, som du inviterer dine gæster til, så sørg for at gøre noget ud af den. Skriv en sjov tekst, som indeholder alle de oplysninger, som gæsterne har brug for. Vælg et sjovt billede til begivenheden, som afspejler den fest, som de er inviteret til. Derudover har du rig mulighed for at holde dine gæster opdateret på, hvis der sker nogle ændringer omkring festen, eller hvis du blot vil fortælle dem, hvad der er på menuen. Dette vil dine gæster stensikkert synes er både sjovt og hyggeligt at følge med i.

Vælger du at lave dine invitationer selv, har du mulighed for at lave dem meget personlige og unikke. Du kan helt selv bestemme, hvordan du vil sammensætte dem, og er der et særligt tema til din fest, kan du med fordel lade dette afspejle sig i invitationerne. I dag modtager man sjældent en håndlavet invitation, så derfor vil det med stor sandsynlighed være en særlig oplevelse for dine gæster at modtage en invitation lavet særligt til dem.

Sådan underholder du alle gæster

Uanset, om du skal holde en fødselsdag, eller om du skal med som gæst, er underholdning til 18-års fødselsdag altid en god idé. Der findes et hav af forskellige former for underholdning, som du kan lave: det er kun fantasien, der sætter grænser. Læs med her, og find en række sjove idéer til 18-års fødselsdagsunderholdning. Om du holder en stor fest for mange gæster eller en mindre fejring af din 18-års fødselsdag, kan du selv variere nedenstående 18-års fødselsdagslege alt efter, hvordan din fødselsdagsfest tager sig ud.

Første forslag er en quiz til 18-års fødselsdag. En quiz er sjov for alle aldersgrupper og kan formes lige sådan, som du gerne vil have den. Du kan eksempelvis lave en quiz, hvor du stiller spørgsmål om dig selv for at finde ud af, hvor godt dine gæster i virkeligheden kender dig. Dette kunne du eventuelt udforme som en tip en 13’er 18-års fødselsdag, hvor dine gæster skal besvare 13 spørgsmål om dig. Er du inviteret til en 18-års fødselsdag, kan du også nemt lave en sjov quiz til fødselaren. Det kunne eksempelvis være en musikquiz, hvor alle gæster kan være med.

Når du laver en quiz, står det dig frit for, om dine gæster skal deles op i hold, eller om de konkurrerer enkeltvis. Sørg for at have forberedt dig godt inden og måske endda have afprøvet quizzen, så du ved, at den fungerer, når det virkelig gælder.

Et andet forslag til en sjov selskabsleg er gæt og grimasser. Skriv ting ned på nogle sedler, som I skal få hinanden til at gætte. Du kan eventuelt vælge et overordnet emne så som ”kendte mennesker”, så det er lidt nemmere for gæsterne at gætte hinandens grimasser. Her kan du enten selv have forberedt de ting, folk skal gætte inden, eller du kan få dine gæster til at hjælpe dig. Gæt og grimasser er noget, alle kan være med til, og med denne leg er du garanteret gode grin.

Tredje forslag til underholdning til 18-års fødselsdag er stoledans. Stoledans er ligesom ovenstående lege sjovt for både store og små, og det er nemt at arrangere. Faktisk kan du blot bede dine gæster om hver især at tage deres stol med ud på gulvet. Husk, at der hele tiden skal være én stol for lidt i forhold til antallet af deltagere i legen.

Et ekstra lille tip: Køb en lille præmie, så der er noget på højkant for dine gæster, så vil de stensikkert alle give den en ekstra skalle.

Et personligt indslag skaber skønne minder

Er du inviteret til en 18-års fødselsdag, og kunne du godt tænke dig at overraske både gæster og vært, så bør du overveje at holde en sjov tale til 18-års fødselsdag eller skrive en sang. Denne form for underholdning er typisk af mere personlig karakter, hvor gamle, sjove minder bliver bragt op i forskellige former. Du kan forberede et sjovt og personligt indslag til 18-års fødselsdag lige efter dine ønsker.

Laver du en tale, så sørg for at starte ud med noget, som fanger både gæsternes, men også værtens opmærksomhed. Tal om forskellige minder, som du og værten har. De lidt mere pinlige og sjove ting er der også plads til i en tale. Du kan også tage fat i nogle vaner, som værten har, eller hvis der er nogle kendetegn, som bare karakteriserer ham eller hende. Det er desuden altid en god idé at se sådan en tale som en mulighed for dig for at fortælle værten, hvor meget du holder af personen.

Husk, at forberede din tale grundigt, så du ikke går i stå eller roder rundt i det, du vil sige. Du kan naturligvis sagtens have et stykke papir med talen nedskrevet, som du kan støtte dig til. Husk desuden, at I sagtens kan være flere om at holde samme tale til 18-års fødselsdag, hvor der blot skiftes mellem de forskellige talere.

En anden måde, hvorpå du kan lave et personligt indslag, er, hvis du skriver en sang til værten. Når du skriver sangen, så sørg for at få så mange personlige og sjove ting med om værten. Du kan også skrive en sjov sang til 18-års fødselsdag, hvor du inddrager resten af gæsterne. Det kan eksempelvis være, at alle skal vifte med et flag i et af versene eller at der skal pustes balloner op mellem to vers, som senere skal springes. Der findes et hav af forskellige råd til, hvordan du skriver en sjov sang til 18-års fødselsdag lige her på siden.

Lav en flot borddækning som afspejler din fødselsdagsfest

Uanset om du vælger at holde en stor eller en lille fest, så kan det godt betale sig at gøre noget ud af din 18-års fødselsdags dekoration. Pynter du op til festen med diverse forskellige ting, så vil det med garanti pifte stemningen op, og falde i gæsternes smag.

Der findes mange forskellige varianter af pynt til 18-års fødselsdag, både balloner, guirlander, flag, blomster og lys. Sørg for at lade festens tema og din personlighed skinne igennem i pynten. Det kan eksempelvis være, du vælger at holde en sommerfest, hvor du pynter op med farverige sugerør og flotte blomster.

Når bordet skal dækkes, skal det selvfølgelig også gøres ordentligt. Sørg derfor for at tage dig god tid til at få stillet tallerkner og glas rigtigt, så det ser indbydende ud for dine gæster. Når du dækker bordet, er det en god idé, at du tænker over, hvilken mad til din 18-års fødselsdag, der serveres, således at servicen passer dertil. Overvej ting som antallet af retter, om det er frokost eller kage, og om du serverer forret eller buffet for gæsterne. Dette gælder naturligvis også ved valget af glas, for her bør du gennemtænke, hvorvidt der serveres vin og øl eller te og kaffe.

Apropos mad, så sørg for at planlægge menuen i god tid, så du enten kan få handlet ind eller få bestilt maden, mens tid er. Der er ingen grænser for, hvad du kan servere for dine gæster til en 18-års fødselsdag, men det skal selvfølgelig passe til dine behov og til dit budget. Derfor er det en god idé, at du først og fremmest overvejer, hvad dit budget er. Skal det koste omkring 100 kr. pr. kuvert eller mere eller mindre?

I valget af menu er der utallige muligheder. Du kan eksempelvis vælge at servere en blanding af dine yndlingsretter, du kan lave en stor buffet, grille eller lave en anderledes menu, hvor dine gæster får en spændende smagsoplevelse. Overvej også ting som snacks og natmad, og glem selvfølgelig ikke at få styr på drikkevarerne.

Musik kan tilpasses enhver festlig begivenhed

Musik kan bruges ved både store og små begivenheder og kan bidrage med forskellige ting til en fest. Du kan enten bruge det til at sætte en bestemt stemning omkring festen. Har du eksempelvis et særligt tema, kan du vælge at sætte noget musik på, som passer til dette. Sætter du noget stille og roligt musik på, kan det være med til at skabe en hyggelig stemning blandt dine gæster. Du kan også lægge an til at starte et dansegulv ved at sætte festligt musik på efter maden, hvis det er sådan en type fest, du ønsker at holde. Uanset, hvad du vælger, vil det med garanti falde i god jord.

Når du skal sætte musik på, så sørg for at have en højtaler, der kan spille ordentligt igennem. Også selvom musikken ikke skal være særlig høj, er det en god idé, at den kan spille i god kvalitet. Der findes en masse forskellige tjenester på nettet, hvor du kan sammensætte din helt egen playliste, som passer perfekt til din fest. Ønsker du at bestille en DJ, som kan sætte gang i din fest, kan du finde det lige her på siden. Vi har et bredt udvalg af forskellige DJs, som med glæde kommer og spiller den musikgenre, som du ønsker, der skal præge din fødselsdagsfest.

Musikken kan altså bruges på mange forskellige måder alt efter, hvilken slags fest du vælger at holde. Én ting er dog helt sikkert: Musik er altid en god idé ved en festlig begivenhed.

Find på en god gave til fødselaren

Hvis du er inviteret til en 18-års fødselsdag, skal du naturligvis huske at medbringe en gave til fødselaren. Dog kan det være svært at finde ud af, hvad der er godt at give sådan en person, som lige er trådt ind i de voksnes rækker. Læs med her, og find en masse gode idéer på gaver til 18-års fødselsdag.

Når du skal give en gave, er det naturligvis først og fremmest en god idé at spørge vedkommende om, hvad denne ønsker sig. Mange unge mennesker har dog ofte svært ved at komme på ønsker, når de skal, men det betyder ikke, at du ikke kan finde på en god gave til vedkommende uden at skulle bruge oceaner af tid på at finde på en god idé.

De fleste begynder at spekulere på at flytte hjemmefra, når de fylder 18 år. Derfor er det nærmest altid en god idé at købe forskellige ting til dette formål. Samler fødselaren eksempelvis på nogle bestemte tallerkner, kan du give personen sådan nogle. Andre ting, som er gode at give i gave, er ølglas, bestik, kaffekrus eller diverse køkkenmaskiner.

Ønsker du at give fødselaren én på opleveren, kan du med fordel overraske personen med en oplevelsesgave. Disse kan udformes præcist, som du ønsker det. Det kan være, du vil give personen en tur til London, en tur ud at springe i faldskærm eller et par biobilletter. Denne type gave falder stort set altid i god jord og kan tilpasses, så den passer perfekt til den enkelte person.

Hvis du vil give en mere personlig gave til den 18-års fødselsdag, som du skal til, kan du med fordel købe et smykke til fødselaren. Smykker ses ofte som meget personlige og unikke gaver, som kan bruges i mange år i fremtiden. På den måde vil personen altid kunne huske tilbage på lige præcis dig, når han eller hun bærer smykket. Til den unge kvinde kan du eksempelvis købe et par flotte øreringe eller en fin halskæde, men er det til en fyr, er en god idé at købe et ur eller et flot armbånd.

Råd, som kan bruges til store og små fester

Følger du ovenstående guide, er du som enten gæst eller vært sikker på at festen bliver en stor succes. Det gode ved rådene i denne guide er, at de kan bruges til enhver slags fest – uanset om der er inviteret 15 eller 150 gæster. Disse råd skal derfor ses som en række idéer til 18-års fødselsdag, som kan bruges efter præcis de ønsker og behov, du har.

Måske ønsker du ikke at underholdning skal fylde særlig meget ved din fest, men du vil hellere have fokus på, at dine gæster går hjem med en stor smagsoplevelse rigere. Du vælger altså helt selv, hvordan du vil bruge rådene i din planlægning af 18-års fødselsdag.

Til sidst er der ikke andet tilbage end at sige: God fest og tillykke!

Del artiklen på: