Vælg en side
Del artiklen på:

Står du og skal holde et stort arrangement med familie og venner, kan det være en god idé at planlægge nogle sjove selskabslege. De er gode til at skabe en skøn stemning og føre folk sammen, som normalt ikke har så meget med hinanden at gøre. Nogle sjove aktiviteter vil altid være en god form for underholdning, som skaber mindeværdige stunder. Derudover er det altid sjovt, når man både som vært og gæst er en aktiv del af underholdningen. Hvad end du skal holde fødselsdag, firmafest, bryllup, konfirmation eller bare en stor fest for hele familien og omgangskredsen, vil selskabslege sætte prikken over i’et på dagen. Her får du en guide til nogle sjove selskabslege, som både børn og voksne vil elske.

Babybillede – bordplansleg

Hvis du ønsker at ryste dine gæster godt sammen og sørge for at blande dem på kryds og tværs ved bordet, kan du med fordel arrangere en sjov bordleg. Ofte kommer gæster til at holde sig til de personer, som de i forvejen kender. Men ved at lave bordplanen ved hjælp af en sjov leg, sørger du for, at dine gæster bliver fordelt ved bordet på tilfældig vis.

Et forslag til en sjov bordleg er, at du opfordrer hver gæst til at medbringe et babybillede eller barndomsbillede, som du blander i en pose, når alle gæster er ankommet. Herefter får du hver gæst til at trække et billede fra posen, som vedkommende skal matche med personen på billedet. På den måde får dine gæster snakket med nogle forskellige mennesker, og bordplanen kommer til at bestå af en blandet flok. Således får du placeret dine gæster ved siden af personer, som de måske ikke kender eller har så meget at gøre med. Dette er en god måde at starte arrangementet ud på, da gæsterne hurtigt får hilst på hinanden.

Variant: Hvis du gerne vil have et børnebord, kan du sørge for at have en pose for sig til børn. Derudover kan du også have en pose til mandlige gæster og en pose til kvindelige gæster, hvor hver gæst skal tage et billede fra posen med det modsatte køn.

Stoleleg

En god og sjov selskabsleg, som gæster i alle aldre kan være med til, er den klassiske stoleleg. Vi kender den alle sammen fra børnefødselsdage, men det kan også være en hylende skæg selskabsleg for voksne. Den er mest hensigtsmæssig at sætte i gang, når I er færdige med at spise, så I kan bruge stolene fra bordet.

Reglerne for stoleleg er simple. Du skal blot bede hver gæst om at tage en stol med ud på gulvet og stille dem i to rækker, ryg-til-ryg. Når det er gjort, fjerner du en enkelt stol, så der er en stol mindre end antallet af deltagere. Og så er det bare med at fyre op for noget god musik og få gæsterne til at danse rundt om stolene. På et tidspunkt pauser I for musikken, og så gælder det om hurtigst muligt at sætte sig på en stol. Den person, som ikke når at gøre krav på en stol, ryger ud af runden og skal tage en stol med sig. Sådan fortsætter det, indtil der er en vinder.

Med denne selskabsleg kommer der nemt gang i festen og dansegulvet med en stoledans. Hvis selskabet udelukkende består af voksne, kan I indføre en regel om, at taberen skal bunde en øl, og vinderen kan få lov til at uddele fem slurke alkohol til de resterende gæster.

Tegn og Gæt

Tegn og Gæt er en klassisk leg, som altid skaber en god og morsom stemning. Helt simpelt går legen ud på, at gæsterne trækker nogle kort op fra en pose, hat eller lignende, hvorpå der står, hvad vedkommende skal tegne. Enten kan værterne have skrevet kortene på forhånd, eller også kan hver gæst skrive et kort. Gæsterne deles op i hold – enten to og to eller flere – og så gælder det bare om at gætte, hvad ens holdkammerat tegner. Dette skal gøres på tid, enten ved hjælp af et timeglas eller tidstagning på telefonen.

For at gøre legen sjovere, kan I også have nogle forskellige kategorier, som står bag på kortet. Dette kan for eksempel være:

Talemåder:

  • At kaste håndklædet i ringen
  • En dans på roser
  • Tro flytter bjerge

Professioner:

  • Skraldemand
  • Damefrisør
  • Mavedanser

Film og bøger:

  • Skønheden og udyret
  • Ghostbusters
  • Dancing Queen

Variant: Tegn og Gæt kan også sagtens gøres til et ølspil, hvis selskabslegen er til et voksent selskab. Her kan de hold, som ikke gætter hinandens tegninger tage en slurk for hver gang, de taber en runde.

20 spørgsmål til professoren

20 spørgsmål til professoren, også kendt som ”Gæt en kendt” og ”Margretheskålen”, er en form for quiz, som er utrolig underholdende, og som alle kan være med i. Det handler om, at alle de deltagende skriver en kendt person ned på et stykke papir, enten en fiktiv karakter eller en virkelig person. Disse papirer blandes sammen i en skål eller pose. Derefter bliver en af gæsterne udvalgt til at være professor. De andre gæster må så skiftevis stille et spørgsmål, men kun 20 i alt (dette kan dog altid tilpasses til antallet af gæster).

Man må kun stille ja/nej-spørgsmål, såsom:

  • ”Er det en kvinde?”
  • ”Er hun fra Danmark?”
  • ”Er hun sanger?”
  • ”Er det en fiktiv figur?”

Variant: Man kan også vende denne selskabsleg om, således at en udvalgt gæst skal gætte, hvilken kendt person vedkommende er. Her får gæsten lappet en seddel i panden, hvorpå der står et navn på en kendt person. Gæsten må også kun stille ja/nej-spørgsmål til resten af selskabet.

Hviskelegen

Hviskelegen er endnu en sjov selskabsleg, som hele familien kan være med på og vil finde underholdende. Det kan være rigtig hyggeligt at lave et lille indslag med en sjov leg til bords, ligesom Hviskelegen. Her begynder en gæst, f.eks. værten, fødselaren eller æresgæsten, med at finde på en sætning, som vedkommende hvisker videre til personen til højre. Derefter hvisker denne person sætningen videre til næste sidemand. Sådan fortsætter det, indtil sætningen når gæsten til venstre for personen, som lavede sætningen. Denne gæst skal så sige sætningen højt, hvorefter personen, som lavede den, skal afsløre, hvordan den oprindelige sætning lød. Højst sandsynligt er sætningen blevet til noget HELT andet end den oprindelige. Ofte ender man ud i nogle ret morsomme og mærkværdige sætninger, som med garanti giver anledning til latter.

Variant: Såfremt I ikke er alt for mange i selskabet, kan I skrue op for sværhedsgraden, ved at hver deltager skal tilføje et eller flere ord til den oprindelige sætning. Det kan f.eks. være, at den oprindelige sætning er ”Marianne er sød”, hvilket den næste person skal hviske videre og oveni det tilføje noget, f.eks: ”Marianne er sød og frisk”. I kan også bare tilføje et enkelt ord ad gangen, så I danner en hel historie til sidst.

Underskriftslegen

Underskriftslegen er en sjov selskabsleg, hvor man nemt bliver rystet sammen på en rigtig morsom måde. Legen gælder om, at du forbereder nogle sedler med 5-6 udsagn på, som du blander sammen. Hver gæst skal således trække en seddel og ”parre” udsagnene med andre gæster. Med andre ord skal hver gæst få en anden person til at skrive under på, at udsagnet passer på vedkommende. Antallet af udsagn skal gerne kunne passe på antallet af gæster.

Det kan f.eks. være udsagn som:

  • Jeg kan stå på hænder
  • Jeg kan bøvse på kommando
  • Jeg kan synge omkvædet på en ABBA-sang
  • Jeg kan lave en piruet
  • Jeg kan lave tre vejrmøller i træk

Når hver gæst har skrevet under på et udsagn, skal det selvfølgelig afprøves og bevises! Denne leg er god til at bryde isen blandt gæsterne og skabe en god og munter stemning.

Hvem tilhører hemmeligheden?

Denne leg er særdeles egnet til at lære hinanden at kende på en skæg måde. Legen handler om, at hver gæst skriver en hemmelighed ned, f.eks. en sjov historie eller fact om sig selv, som bliver blandet sammen. Herefter skal en person trække en seddel op og læse hemmeligheden højt. Derefter gælder det om, at gæsterne i fællesskab skal nå frem til, hvem hemmeligheden tilhører. På den måde får man virkelig udvekslet facts og historier om hinanden og snakket sammen på kryds og tværs.

Hemmeligheden kan f.eks. være noget i stil med:

  • Jeg vandt Danmarksmesterskabet i badminton, da jeg var ung
  • Jeg sover stadig med lyset tændt
  • Jeg har boet to år i Frankrig
  • Jeg har besteget et bjerg
  • Jeg er vinterbader.

Sådan en leg kan især være sjov, hvis man er i et selskab, som ikke kender hinanden så godt på det personlige plan. For eksempel til en firmafest eller et arrangement, hvor der er inviteret mange gæster, som er ukendte for hinanden. Samtidig er det en rigtig god ice breaker, som lægger en god stemning for resten af dagen/aftenen.

Denne leg kan nemt gøres til et drukspil, hvor de personer, hvis hemmeligheder bliver parret korrekt, skal tage en slurk alkohol. Legen kan også gøres til en konkurrence, hvor der er en person i selskabet, som fører en score over, hvem der parrer flest hemmeligheder med den rette ejermand.

Sjove selskabslege for unge og børn

Til at slutte af med får I her nogle få tips til, hvad der er værd at huske, når man holder et arrangement, hvor både børn og voksne er med. For det første kan det være en fordel at medbringe bolde, hvis I befinder jer tæt på et godt udendørsareal. Det er god idé at medbringe en fodbold, så børn og unge kan spille en fodboldkamp eller andre sjove spil med bold, såsom mur, tyr, Kong Fis osv. Husk også kridt, så børnene kan tegne baner, felter, tegninger, og hvad man nu ellers kan finde på. Derudover kan I medbringe en tennisbold og et sjippetov, så børnene kan lege hop-over-bold, 7-stjerne, smørklat og lege sjippelege. Til de mindre børn kan det også være en god idé at medbringe noget tegnegrej, som de kan sidde og hygge sig med. Slutteligt vil det også være en fordel at have nogle brætspil, kort og terninger med, som både børn, unge og voksne kan have det sjovt med.

Find underholdning til jeres arrangement udefra

Ønsker I yderligere underholdning til jeres arrangement end de sjove selskabslege, er der også mulighed for at booke alle former for underholdning udefra. Hos Eventzonen tilbyder vi underholdning til alle typer arrangementer, herunder bl.a. underholdning for voksnebørneunderholdning og komikere. Se det store udvalg af kunstnere her ►

Del artiklen på: