Vælg en side
Del artiklen på:

Guldbryllup er en sjælden fest, og det er virkelig noget særligt at blive sammen i fem årtier. Langvarig kærlighed skal æres og fejres ordentligt, og det er ikke uden grund, at der som regel bliver gjort ekstra meget ud af bryllupsdag nummer 50.

Oftest skal der spises god mad og synges sange til, og man kan finde mange forskellige guldbryllupssange, som alle indfanger essensen af den store dag. Hvis du eksempelvis er søn eller datter til det par, der fejrer den runde bryllupsdag, kan det dog føles en smule upersonligt at finde en guldbryllupssang direkte fra nettet, da de ikke helt indkapsler alle jeres gode stunder og minder sammen.

Måske ønsker du derfor at gøre noget ekstra ud af dagen, og at skrive en personlig sang specifikt til parret kan nogle gange være en større gestus end at holde en tale. Det er imidlertid en kunst at skrive en god guldbryllupssang, og det kan føles som en stor opgave, der både er uoverskuelig at få hul på og færdiggøre helt.

Når du skal skrive en sang til et guldbryllup, er det grundlæggende vigtigt at huske på, at det er en stor festdag i selskab med familie og venner, hvilket bør fjerne det værste pres. Når det er sagt, er der ingen, der ønsker at bruge lang tid på at skrive en sang, som folk ikke synger med på eller husker. Her på Eventzonen klæder vi dig godt på til at skrive en uvurderlig guldbryllupssang til det lykkelige par. Vi giver dig inspiration gennem allerede skrevne guldbryllupssange samt tre konkrete råd til dig, der ønsker at gøre bryllupsdagen ekstra mindeværdig.

Guldbryllupssange skrevet til velkendte melodier

Til fejringen af de to lykkelige ægtefæller er der skrevet mange sange, som opsummerer højtideligheden ved glæden om at vie sit liv til et andet menneske samt et ”skær af vemod over følelsen af, at det snart vil tage en ende med samlivet med dem, man er samlet for at fejre,” som Emma Gad formulerede det. Fokus på guldbryllupsdagen er dog selvfølgelig lykken og skønheden ved parrets halve århundrede ved hinandens side.

Der findes en lang række sange og melodier, der indkapsler stemningen og følelsen ved et guldbryllup. Normalt vil man synge flere forskellige sange, hvorfor ikke alle behøver at være personlige eller skrevet selv. Et eksempel på en færdigskrevet tekst, der omhandler bryllupsdagens temaer af kærlighed, livet og årene, der er gået, kommer her. Den er skrevet over melodien til Lille Sommerfugl – en meget velkendt melodi, der ofte bruges i sammenhæng med bryllup, da den på én og samme tid er lykkelig og en smule melankolsk:

Melodi: Lille Sommerfugl.

Livet er en gave, vi ved fødslen får.
Én vi skal forvalte alle vore år.
Nærmest som en æske, der er ganske tom,
én vi fylder selv, enhver på sin facon.
I to kære har – som guldbrudepar
vist os, hvordan man bedst på sagen ta’r.
Når vi ser på jer, mens vi sidder her,
føles glæden så stor og rar!

I et halvt århundred’ har I sammen vær’t.
I har delt hver glæde, delt hvad der var svært.
Alt hvad livet bød jer, har I taget med.
Trofaste imod jer fælles kærlighed.
Ofte tanker går – vel til ungdomsvår
og til livets omskiftelige kår.
Når I på dem ser, tænker hver af jer:
Det var dejlige, gode år!

Smukt har I tilsammen jeres livsløb fyldt.
Svundne dages minder lyser nu forgyldt.
I to, I har givet os eksempel på,
hvordan sammen man til lykkens top kan nå.
Ja, guldbrudepar! – Tak, fordi I har
vist os vejen, der frem i livet bar.
Nu vi ønsker jer, at jer vid’re færd
må bli’ lykkelig, lys og rar!

Teksten fungerer, fordi den tager os fra ungdommen og gennem livet med guldbryllupsparret som hovedkarakterer. Den indbefatter et livsforløb og trækker på minderne og de gode stunder. Derudover understøtter den klassiske melodi teksten, så alle højt kan synge med og lykønske parret for de 50 år sammen.

Et eksempel på en guldbryllupssang, der har rødder i det lidt mere opløftende og humoristiske, kan også være på sin plads på denne dag. Det er som sagt en festdag, og for at stemningen ikke bliver for højtidelig, eller følelserne kammer over i vemodighed og nostalgi, kan det lette atmosfæren med følgende sang:

Melodi: Det’ hammer hammer fedt.

For lidt den ikke får, når guldbryllup der står,
og derfor skal I fejres og det med hud og hår.
Ja, gid at alle synger, så hele huset gynger,
I skal ha’ en herlig fest i dag.

Det’ hammer hammer fedt, vi bliver alle svedt,
af at fejre jer, og ingen tørster her.
Øl og vin på bordet står til hele koret.
Flaskerne vi tømmer, før vi går.

Det var en god idé – I gæster ville se.
Til den lyse morgen vi bliver her, måske.
Nu vi bøjer armen, det giver nemlig varmen,
når vi hælder sprutten indenbords.

Det’ hammer hammer flot, I holder jer så godt,
selvom år for år – I flere rynker får.
Dog vi kan fornemme, det I helst vil glemme
så i stedet vil vi sige SKÅL.

SKÅL….

Vi fejrer jer i dag i godt og festligt lag.
Vi gør det meget gerne, så glemmes stress og jag,
og uanset jer alder vi kommer, når I kalder
I er sjov’ at være sammen med.

Det’ hammer hammer fedt, I får et knus om lidt.
Festen er i top – der diskes rigtigt op.
Når med jer vi skåler, I af glæde stråler.
Vi kan alle sammen lide jer.

I er ej kedelig, men det er nok fordi,
I er til fest og farver, og når I holder fri,
det ret så ofte hænder, I samler jeres venner.
I er altid gæstfriheden selv.

Det’ hammer hammer fedt, vi hylder jer om lidt.
Gid med jer vi får – en masse gode år,
det er lige sagen på guldbryllupsdagen
at for jer vi råber et hurra!

Denne guldbryllupssang vil med garanti blive et sjovt indslag, der tager lidt af pusten fra den potentielle alvor ved at mindes et helt liv. Med en stor familie, der synger med her, bliver livet også fejret, men på et noget mere humoristisk grundlag. Melodien kender alle, og Det’ hammer hammer fedt skal nok få stemmebåndene til at vibrere på selv de tilbageholdende familiemedlemmer. Der er endda inkluderet en fællesskål midt i sangen, så man lige kan få vædet halsen efter den brølende skønsang. Denne sang og melodi minder gæsterne om, at vi er samlet for at fejre parret og hygge os, som vi gør det bedst i Danmark.

En tredje og sidste sang er et eksempel på en kreativ fortolkning af guldbryllupssangen. Den er meget specifikt skrevet til et guldbryllupspar, der har en hund. Hunden sidder derhjemme og går altså glip af den store fest. Der synges således ud fra hundens perspektiv, hvilket bør fungere som inspiration til dig, der selv skal i gang med sangskrivningen:

Melodi: Se den lille kattekilling.

Hjemme sidder jeg og snøfter,
græder i en spand.
Mens I ofte glasset løfter,
får jeg bare vand.

Jeg som troede, vi var venner
er nu helt forladt.
Man mig blot i kurven sender,
sikke noget pjat.

I kan tro jeg gerne ville
sidde ved jert bord.
Jeg ku’ stille kødben pille
hyle med i kor.

Jeg alligevel vil hylde
jer på denne dag.
Gid at I må længe leve
Vov – vov – vov – hurra

(hundens navn)

Sangen fungerer godt, fordi den er personlig, kort og kontant. Det er endnu et humoristisk indslag, der punkterer alvoren ved at fjerne fokus fra dagens hovedpersoner – guldbryllupsparret – og i stedet sætte deres elskede hund i centrum. Derudover er der brugt en melodi, som alle kan synge med på, hvilket altid er en god idé.

Guide til at skrive din egen sang til guldbryllup

Hvis du selv skal i gang med at skrive en sang til dine forældre, eller hvem guldbryllupsparret måtte være, skal du ikke miste modet over de færdige sange oven for eller frygten for, at din sang ikke vil blive god nok. Vi hos Eventzonen har din ryg, og hvis du følger de følgende gode råd, vil du uden tvivl kunne skrive en sang, som gæsterne synger med på, og som parret i centrum vil takke dig for.

Råd nummer 1: Vælg en melodi, som folk kender.

Dette råd er en smule selvsagt, men det er alligevel vigtigt at pointere: vælg en melodi, som folk kan synge med på. Intet kan blive et større benspænd for din sangtekst, end en melodi som ikke vækker genklang blandt familie og venner. Det kan ødelægge hele formålet med sangen, hvis du beslutter dig for at tage udgangspunkt i en melodi fra Grundtvig, som muligvis har stor betydning for guldbryllupsparret, men som ingen af gæsterne kender. Resultatet bliver, at du selv skal løfte det tungeste læs blandt et forsigtigt brummende kor, som knokler med at gennemskue melodien frem for at nyde din velskrevne tekst. Keep it simple!

Råd nummer 2: Vær klar over, hvad du vil skrive om, før du skriver.

Dette råd er en smule mindre konkret end det første, da indholdet af sangen vil variere, alt efter hvem den skrives af og skrives til. Det kan være uoverskueligt at skulle skabe en hel sang ud fra et stykke blankt papir, så for at gøre processen mere spiselig, kan du se sangen som en række små, sammenkædede historier. Et håndgribeligt råd er derfor at vælge et sted mellem 6-12 vers, som alle fortæller en lille historie.

Kigger du eksempelvis på den ovenstående sang med melodien Lille Sommerfugl, lyder første vers:

Livet er en gave, vi ved fødslen får.
Én vi skal forvalte alle vore år.
Nærmest som en æske, der er ganske tom,
én vi fylder selv, enhver på sin facon.

Dette vers tager fat i noget helt grundlæggende – livet – og skaber en lille historie ud fra dette tema, som kan foldes videre ud i andet vers. Nogle gange kan begrænsninger være den største hjælp til at stimulere kreativitet, og når du på forhånd ved, at første vers skal omhandle livet, og tiden der er gået, kan det være lettere at komme i gang.

Derefter skal andet vers måske handle om, hvordan guldbryllupsparret mødte hinanden, mens tredje vers handler om omvæltningen, da de fik tvillinger, fjerde vers om da de solgte gården, osv. Pludselig følger versene som perler på en snor, og ved at kende emnet eller temaet for hvert enkelt vers, inden du skriver, vil du lettere kunne sammenstykke den færdige sang ud fra de små historier i versene.

Hertil kan du hente inspiration fra eksisterende sange for lettere at komme i gang med din egen sang. Du kan eksempelvis forsøge at gennemskue opbygningen i forskellige sanges vers, hvilket perspektiv sangen synges ud fra (eksempelvis en hund, dit eget, et større universelt perspektiv), eller bare generelt for at få idéer til tematikker, der kan være passende at skrive om.

Råd nummer 3: Gør sangen personlig.

Siden du skal skrive en sang til et guldbryllupspar, må du sandsynligvis være tæt på de to hovedpersoner i centrum. Derfor vil alt andet end en sang med personlige minder, sjove episoder eller andre ting, som de tilstedeværende gæster kan nikke genkendende til, være en spildt chance.

Det kan endda lette din skriveproces gevaldigt, hvis du først brainstormer og nedskriver nogle af de sjoveste eller mest mindeværdige øjeblikke, du har haft med parret på et stykke papir. Herefter kan du omskrive det, så det rimer og kan synges.

Ikke nok med at det gør guldbryllupssangen meget sjovere for de gæster, der skal synge den, så vil den også skille sig ud og blive unik for lige netop det par, I er samlet for at fejre. Følger du de ovenstående råd, vil du uden tvivl være rigtig godt på vej eller helt i mål med en sang til guldbrylluppet, som du kan være stolt af.

Del artiklen på: