En musikquiz kan være blandt de sjoveste indslag. De fleste mennesker kan være med på noderne, når der er tale om en musikquiz. Det er nemlig langt de fleste, der hører musik i en eller anden forstand. Musik er nemlig noget, der kan skabe glæde, sorg, afslapning og mange andre former for følelser. Selvom vi kan have forskellig musiksmag, er musikquizzer stadig en rigtig sjov måde at udfordre hinanden på.
Skal du bruge en musikquiz til et arrangement, er der mange forskellige måder, du kan gribe det an på. Vi vil gerne hjælpe dig med nogle løsninger på, hvordan du kan lave din musikquiz. Læs med her i indlægget og få en masse gode idéer til, hvordan du skal lave din musikquiz.
Musikquiz til fest
En musikquiz er et fantastisk indslag til en fest. En musikquiz kan benyttes til flere forskellige former for fester. Det kan både være til fødselsdagsfest, barnedåb, konfirmation, bryllup, jubilæum, eller hvad det ellers måtte være for en fest. En musikquiz kan skabe en sjov og hyggelig stemning, hvor langt de fleste kan være med. Når du skal lave en musikquiz til en fest, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilke gæster der kommer til festen. Det er nemlig en god idé at tilpasse din quiz efter dem. Det kan fx være i forhold til deres alder.
Er de af den ældre generation, er det en god idé med en quiz, der henvender sig til deres årgang. Det kan fx være spørgsmål om musik fra 70’erne og 80’erne, hvis det er fra deres storhedstid. Er det i stedet et lidt yngre publikum, vælger du selvfølgelig noget musik, der i højere grad er tilpasset deres årgang.
Er der en generel tendens til, at gæsterne til festen er til pop, rock, klassisk musik eller en helt anden genre, kan dette aspekt også være en god idé at tage højde for i din musikquiz. Hvis det er en lidt mere broget flok, hvor der er forskellige favoritgenrer, skal du selvfølgelig også inkorporere forskellige af disse musikgenrer i din quiz. Dette er også en rigtig god strategi, hvis du ikke helt er sikker på, hvordan fordelingen af musiksmag er iblandt gæsterne.
Når du skal lave en musikquiz, er det en god idé, at du bruge lidt tid på at lave den. Du kan dog også finde mange gode bud på musikquizzer online, hvis du ikke tør begive dig ud i det selv.
Du skal dog ikke være bange for at hoppe ud i at lave din egen musikquiz. Det kræver ikke så meget, som du måske frygter. Desuden har du mulighed for at lave quizzen lige efter dit hoved. Der er ikke decideret nogen rigtig eller forkert måde at lave den på. Du kan selv lave spørgsmål, regler, fremgangsmåde og lignende til din quiz. Der er derfor ingen grænser for, hvilke højder din musikquiz kan nå.
Kan du se de mange fordele ved at lave din egen musikquiz, er det bare med at springe ud i det. Det kan dog selvfølgelig være lidt svært at komme på idéer til en musikquiz ud af den blå luft. I de følgende afsnit giver vi dig nogle idéer til, hvordan du kan lave en musikquiz. Du bestemmer helt selv, om du vil kopiere idéerne direkte, eller om du vil give dem dit eget præg. God fornøjelse.
Musikquiz med spørgsmål
Hvis du gerne vil lave din egen quiz, er der flere måder, du kan gribe det an på. En af måderne at lave en quiz på er på helt klassisk vis at bruge spørgsmål. Dette kan være spørgsmål omkring en specifik sang, hvor deltagerne skal nævne, hvem kunstneren er, hvilket år den er fra, hvilket album den var på, eller hvad titlen er. Vi giver her nogle eksempler på, hvordan et bestemt nummer giver dig mulighed for at stille fire forskellige typer spørgsmål:
Hvad er den mest populære sang, Thomas Helmig har lavet?
Svar: ”Nu hvor du har brændt mig af”.
Hvem har skrevet sangen ”Nu hvor du har brændt mig af”?
Svar: Thomas Helmig.
I hvilket år udkom Thomas Helmig med nummeret ”Nu hvor du har brændt mig af”?
Svar: I år 1988.
Hvilket album udkom Thomas Helmigs nummer ”Nu hvor du har brændt mig af” på?
Svar: ”Vejen Væk”.
Dette er blot idéer til forskellige måder at stille spørgsmål om et bestemt nummer. Hvis du laver en musikquiz, skal du derfor ikke have disse fire eksakte spørgsmål. Spørgsmålene vil nemlig afsløre svarene på de andre spørgsmål. Du skal derfor finde forskellige sange, hvor du kan bruge disse spørgsmål som inspiration til, hvordan du skal formulere et spørgsmål til dit udvalg af sange.
Denne måde at lave en musikquiz på er forholdsvis simpel. Det kræver ikke så meget arbejde af dig. Du skal bare finde info om sangene og skrive nogle spørgsmål ned med dertilhørende svar. Derudover kræver det heller ikke meget af deltagerne i quizzen. De skal bare sidde ned og lytte.
Denne quiz fungerer både godt som en holdquiz eller som en quiz med individuelle deltagere. Skal du bruge musikquizzen til en større fest, kan det dog være en god idé at dele deltagerne ind i hold for at gøre det mere overskueligt. Det er op til dig som quizkonferencier. Du bestemmer, hvordan hele musikquizzen skal foregå. Du kan derfor lave lige de regler, du synes.
Spotify-musikquiz
Hvis du gerne vil have musik til din musikquiz, kan du også sagtens få det. Det kan egentlig gøres rimeligt simpelt. Alt det kræver, er en Spotify-konto eller en anden form for musiktjeneste, du kan spille musikken fra. Med denne quiz skal du egentlig bare spille et musiknummer, hvorefter deltagerne i quizzen skal gætte sangen. Du bestemmer reglerne. Du skal derfor afgøre, om deltagerne skal gætte titlen, kunstneren eller begge dele for at få point.
Et andet regelsæt kan være, at kunstnernavn og titelnavn hver giver et point. Kan man både kunstnernavn og titelnavn på den pågældende sang, får man to point. Kan man kun den ene, får man ét point. Derudover får det andet hold mulighed for at gætte kunster eller titel på sangen, alt efter hvad der ikke er blevet gættet endnu. Det kan skabe lidt mere spænding i legen.
Denne musikquiz kan med fordel også spilles både af hold og individuelle deltagere. Igen afhænger det af, hvor mange deltagere der er i musikquizzen.
Musikquiz a la Jeopardy
Skal der lidt mere quiz over din musikquiz, kan du lave det til en Jeopardy-udgave. Det betyder, at du skal have nogle kategorier, hvor der er et vist antal spørgsmål til hver, hvor sværhedsgrad og point varierer. Her kan de fleste være med, da du kan få proppet en masse forskellige musikgenrer ind i din musikquiz. Derudover er der også forskellige sværhedsgrader for spørgsmålene, som også gør det til en god quiz til fester, hvor der er forskellige aldersgrupper og lignende.
Det kræver lidt mere af dig, hvis du skal lave en musikquiz a la Jeopardy. Du er nemlig nødt til at gøre det visuelt for deltagerne, hvilke kategorier de har at vælge imellem, og hvilke spørgsmål der allerede er taget. Du kan eventuelt lave din Jeopardy-musikquiz på en planche, hvor du kan strege spørgsmålene ud undervejs.
Har du mulighed for at vise din quiz på en projektor, kan du også lave den på computeren. Laver du den fx i Excel, kan du give felterne farver, når spørgsmålene er taget. Der er selvfølgelig også andre måder at lave den på. Det kan også sagtens lade sig gøre at lave den i Word eller PowerPoint. Brug det program, der virker bedst for dig.
Mangler du idéer til nogle kategorier til din Jeopardy-musikquiz, har vi listet nogle bud her:
.
- Kærlighedssange
- Ballader
- Julesange
- 80’erne
- 00’erne
- Pop
- Rock
- Metal
- Klassisk
- Legender
- One-hit-wonders
- En bestemt kunstner, fx Michael Jackson, Thomas Helmig eller lignende
- Børnesange
- Kunstnere på festivaler
- Kunstnere, der ikke er iblandt os længere
- Støttesange
Du kan helt sikkert selv finde på flere kategorier. Vælg nogle kategorier af forskellig karakter for at skabe lidt variation. På den måde er du sikker på, at alle kan være med på mindst én kategori.
Musikquiz med et tvist af karaoke
Vil du gerne have noget sang med i din musikquiz, har vi her et sjovt bud. Du kan lave en musikquiz, hvor der kommer lidt karaoke indover. Til denne musikquiz skal du bruge en musikafspiller, som du kan sætte høretelefoner til. Det kan fx være din smartphone, en iPad eller en computer.
I denne musikquiz kan det være en god idé at inddele deltagerne i hold. Der skal minimum være to hold, men der kan sagtens være flere. Det er dog en god idé, at der ikke bliver lavet for mange hold. Ellers kan der hurtigt gå lang tid imellem, at det bliver det enkelte holds tur til at quizze.
Når det er et holds tur, skal de sende en deltager fra holdet op til quizmasteren. Deltageren får et par høretelefoner på, hvori der spilles en sang. Deltageren skal nu synge eller nynne sangen, så de andre deltagere på vedkommendes hold kan forsøge at gætte sangen. Du kan lave regler om, at deltageren kun må synge 20, 30 eller 60 sekunder af sangen, hvorefter holdet skal prøve at gætte sangen. Gætter de sangen, får de ét point. Kan holdet ikke gætte sangen, får det næste hold mulighed for at gætte, hvilken sang der blev sunget.
Som ved Spotify-musikquizzen kan du også lave regler for, hvor meget af sangen holdet skal gætte i forhold til titel og kunstner. Det kan være med til at holde de andre i gang også, da der kan være mulighed for at få point, selvom det egentlig er det andet holds tur til at quizze.
Musikquiz for børn
Skal du lave en musikquiz til børn, skal du overveje nøje, hvordan du laver reglerne. Du skal tænke over sværhedsgraden, og hvordan børnene får mest muligt ud af musikquizzen. En børnequiz kan indeholde spørgsmål, hvor de bliver spurgt om de kan synge en bestemt sang. Det kan fx være ”Lille Peter Edderkop”. Et andet spørgsmål kan også være med en sang, hvor de skal gætte, hvad den hedder.
Det vigtigste, når du skal lave en musikquiz til børn, er, at det er med nogle børnesange, eller at det i det mindste er med sange, som børnene højest sandsynligt kender. Ellers får du ikke meget ud af din quiz, og børnene vil sikkert hurtigt kede sig. Derudover er det vigtigt at inkludere alle børnene i quizzen. Det er sjovest, hvis alle er med og synes det er sjovt.
For at gøre quizzen lidt mere børnevenlig kan du også lave præmier til vinderholdet. Det giver børnene et incitament til at være med i quizzen. Børn synes næsten altid, at det er sjovere, hvis der er mulighed for at vinde noget. Du skal dog huske at finde på en præmie, som børnene faktisk synes er spændende.
En musikquiz til børn kan være lidt mere tricky end en musikquiz til voksne. Det kan dog være en virkelig sjov oplevelse for børnene, hvis du får lavet en god musikquiz.
Lav en gratis musikquiz
Nu har vi givet dig nogle forskellige idéer til, hvordan du kan lave din quiz. Der er lidt forskellige fremgangsmåder, så der er noget til enhver anledning. Det gode ved en musikquiz er, at du oftest kan lave den helt gratis. Der kan måske være nogle få udgifter, hvis du fx skal have karton til en planche. Det er dog minimalt, hvor mange penge du skal bruge på at lave en musikquiz.
En musikquiz er derfor en god og billig løsning, når du gerne vil lave et indslag til en fødselsdag eller en anden form for fest. Musikken bringer i sig selv noget hyggeligt til selskabet. Derudover skaber musikquizzen også noget selskabeligt til festen. En musikquiz kan være en rigtig god måde at ryste folk sammen på.
Overvejer du en musikquiz til en festlighed eller et arrangement, anbefaler vi helt sikkert, at du gør det. Du vil ikke fortryde det. Du kan nemlig skabe et sjovt indslag helt gratis med en musikquiz. Der er derfor ingen, der taber på det – hverken dig eller deltagerne. Det er dog vigtigt, at du bruger noget tid på at lave musikquizzen. Det kan godt være, at en musikquiz er gratis i kroner og ører, men den vil dog koste dig noget tid. Det er dog tid, der er givet godt ud, hvis det bliver en succes.