Vælg en side
Del artiklen på:

Når det så er sagt, så er bryllupper utroligt individuelle – hvad der er acceptabelt til ét bryllup er måske ikke acceptabelt til et andet bryllup.

Overordnet set er der dog en såkaldt “Dresscode” ved et bryllup, som man som kvinde eller mand skal notere sig, inden man finder sit outfit. De er bundet op omkring traditioner, hvilket også gør, at de langt fra er skrevet i sten. Det er derfor altid en god idé at rådføre sig hos bruden og brudgommen, hvis du er i tvivl.

Nedenfor har vi sammensat en lille guide med do’s and don’ts til både kvindelige og mandlige gæster.

Dresscode kvinder

Som kvindelig gæst ved et bryllup, er det specielt “reglerne” omkring kjolen som er i fokus. 

  • Som kvinde skal du ikke bære farven rød til et bryllup. Det siges, at farven rød først og fremmest er forbeholdt brudens mor at bære, og at den derudover også kan signalere, at du har en affære med brudgommen.
  • Du skal som kvindelig gæst helt undgå et hvidt outfit og generelt et outfit i hvide nuancer. Den hvide farve er forbeholdt bruden på hendes store dag, og det er derfor uhøfligt og ikke mindst en uskik at iklæde sig de helt lyse farver.
  • Når du er bryllupsgæst, skal du ikke samle unødig og negativ opmærksomhed omkring dig, og det er derfor også fornuftigt at have det i tankerne i dit valg af påklædning. Undgå derfor meget nedringede, lårkorte eller gennemsigtige tøjvalg på den store dag.
  • Som kvindelig gæst til et kirkebryllup er det en god idé at have et sjal eller lignende med til at dække bare skuldre, da det anses som uanstændigt at vise for meget hud i kirken.

Dresscode mænd

  • Som mandlig gæst må man aldrig være klædt finere end brudgommen. Hvis brudgommen eksempelvis iklæder sig black tie, må man som mandlig gæst ikke troppe op i white tie. Det er derfor vigtigt at holde øje med en eventuel nævnt dresscode for brylluppet i invitationen eller rådføre sig hos brudgommen selv.
  • Hatten anses som mandens elegante accessory, der kan pifte ethvert outfit op – hvad end det er eksempelvis black tie eller business casual. Dog er det vigtigt, at du vælger en hat i et enkelt design og simple farver, da du ikke skal skabe opmærksomhed omkring dig. Ligeledes er det vigtigt, at du tjekker, hvorvidt brudgommen bruger hat. Hvis brudgommen ikke bruger hat, skal du også undgå det, da du ikke må være klædt finere på end brudgommen.
  • Hvis du skal iklæde dig black tie, har du en meget lidt plads til fri leg i forhold til at sætte dit individuelle præg på outfittet. Som mand er der dog et enkelt sted, hvor du kan sætte dit præg – nemlig sokkerne! Sokkerne er din legeplads, og dér kan du enten vælge et par farverige, mønstrede eller måske bare helt enkle sokker til dit outfit. Mange mænd vælger at udnytte dette, fordi de ikke har lige så mange muligheder for at præge deres outfit med accessories, som kvinder har. Kvinder har oftere flere muligheder, når det handler om accessories – eksempelvis smykker, tasker eller hårpynt.

Generelle do’s and don’ts

Mænd såvel som kvinder skal så vidt muligt gå udenom farven sort, da den i kirkelige kredse repræsenterer sorg og død. Det skal dog siges, at hvis man vælger at inddrage den stilsikre farve i eksempelvis et par habitbukser eller en flot nederdel, vil det være smart at kombinere det med overdel i en anden farve og eventuelt tilføre et par farverige accessories. Du må aldrig være iklædt sort fra top til tå!

Der er ingen tvivl om, at årstiden er afgørende for dit valg af påklædning til et bryllup. Det er derfor rigtig vigtigt at have det i tankerne, når du kigger på outfits. Et vinterbryllup giver plads til de dybere og mere jordnære farver som eksempelvis brun, mørkegrøn, mørkeblå og bordeaux, hvorimod et sommerbryllup åbner op for lyse pastelfarver i nuancer som eksempelvis blå, rosa, beige og gul. Derudover er skjorter og kjoler med blomsterprint mere passende om sommeren end vinteren.

Med outfittet på plads mangler du blot at medbringe en gave til det nygifte par. Hvis du skal til bryllup hos parret, der har alt, eller hvis du føler dig ideforladt i forhold til gaven, kan et musikalsk indslag være en fin gave. Det kan desuden være et godt supplement til en eventuel tale. Læs mere og book musik til bryllup her.

God fest!

Del artiklen på: