Vælg en side
Del artiklen på:

Når påsken nærmer sig, har vi her i Danmark flere forskellige traditionelle lege og aktiviteter, der hører sig højtiden til. Der findes flere forskellige sjove aktiviteter, der kan være yderst underholdende til den årlige påskefrokost eller i påskeferien, hvor der skal findes på aktiviteter at give sig til. Vi giver dig i dette indlæg en masse gode idéer til påskelege og aktiviteter både til børn og voksne.

Udfold din kreativitet med æggepustning

Vi starter i det kreative hjørne med æggepustning. Der er her ikke som sådan tale om en påskeleg. Vi er er mere ude i en sjov påskeaktivitet, der kan være yderst underholdende. Æggepustning består kort sagt i, at du tager et æg, tømmer det for indholdet, hvor du efterfølgende dekorerer det i flotte mønstre og farver.

Det lyder let, men det kan kræve lidt teknik. Når der skal pustes æg, starter du med et helt almindeligt æg. Ægget skal være råt, ellers bliver det svært for dig at få indholdet ud, uden du ødelægger ægget. Når du har ægget, laver du et lille hul i top og bund af ægget. Det kan du for eksempel gøre med en nål.

Når du har lavet de to huller, begynder du at puste igennem det ene hul, så æggehvide og æggeblomme kommer ud af det andet hul i ægget. Du skal være opmærksom på, at det kræver en del kræfter at få æggeindholdet ud af ægget. Kort sagt, der skal pustes til.

Har børnene svært ved det, kan det være, du skal hjælpe dem en smule. I kan eventuelt også lave hullerne i æggene en smule større. Pas dog på, at de ikke bliver for store. Det bliver nemlig pænere, at hullerne er forholdsvis små, når I skal i gang med at dekorere æggene.

Når ægget er tømt for indhold, kan I gå i gang med at dekorere ægget. Find maling og pensel frem, og udfold din kreativitet.

Puste fjer

Puste fjer er en sjov påskeleg, hvor det kort sagt gælder om at holde en fjer i luften, så længe som muligt. Man kan vælge at inddele folk i hold á to eller hver for sig. Hvert hold får en fjer. Det gælder nu om at holde fjeren i luften så længe som muligt. Deltagerne må ikke røre fjeren. Fjeren skal holdes i luften ved at puste til den.

Når fjeren lander på gulvet eller på jorden har det pågældende hold eller den pågældende person tabt. Det hold eller den person, der kan holde sin fjer i luften i længst tid, har vundet.
Det er en forholdsvis simpel påskeleg. Det kan dog være ufatteligt underholdende at betragte deltagerne i denne påskeleg forsøge at holde fjeren i luften. Det er både en påskeleg for børn og for voksne, som kan være et underholdende indslag til for eksempel en påskefrokost.

Påskeleg med rullende æg

Denne påskeaktivitet går i al sin enkelthed ud på at rulle æg. Der er dog lidt konkurrence over det, som kan gøre det til en rigtig sjov påskeleg for børn, men også for voksne. I skal have en bane, der er cirka tre til fire meter lang. I markerer starten af banen med en streg, som I for eksempel kan lave med tape eller snor. Påskeaktiviteten kan både leges inde og ude.

Når I skal lege denne påskeleg, skal hver deltager have et æg. Det er en god idé at have kogt æggene inden. Alternativet er, at det kan blive en meget svinende påskeleg. Når æggene er kogt og kølet af, kan hver deltager dekorere sit æg med farver og mønstre, så I tydeligt kan se forskel på æggene.

Når påskelegen skal i gang, skal I have et ekstra æg. Det kan være et helt almindelig hvidt æg, der ikke er blevet dekoreret. Dette æg placeres tre til fire meter væk fra startstregen. Det gælder nu om, at I efter tur ruller jeres æg i håb om at ramme et andet æg. Rammer man et æg, får man begge æg. Det ekstra hvide æg er for, at der er noget for den første deltager at gå efter. Rammer man ikke et æg, skal man lade sit æg ligge, indtil runden er slut og håbe på, at der ikke er andre, der rammer ens æg.

Vinderen er den person, der har alle æggene til sidst. Synes I, det bliver et for langtrukkent spil, kan I også vælge at sætte tid på påskelegen. Vinderen vil så i stedet være den person, der har flest æg, når tiden er gået.

Er det børn, der skal lege denne sjove påskeleg, hvor der rulles med æg, kan I også justere lidt på den. I kan for eksempel vælge at rulle med små Kinder-æg eller andre former for påskeæg. På den måde kan børnene vinde chokolade.

Vælger I denne version af legen, vil det helt klart være en fordel at køre legen på tid. Alternativet er, at der vil være ét barn, der vinder alle påskeæggene og måske også ender med ondt i maven, hvis der er mange deltagere med i påskeaktiviteten.

Sjov påskeleg, der minder om petanque

Denne påskeleg minder på mange måder om den forrige påskeleg, hvor du skulle rulle med æg. Denne påskeaktivitet kan dog være noget hurtigere at lege. Der er derfor mulighed for at køre flere runder, hvor I kan tælle point sammen.

Denne påskeleg foregår egentlig som petanque – bare med æg i stedet for. Det betyder, at I skal have en bane. Lav en passende bane, så det passer til deltagerne, i forhold til om det er børn eller voksne, der er med i påskeaktiviteten. Der skal være minimum to deltagere med. Der er dog ikke noget maksimum på, hvor mange deltagere der kan være med i denne sjove påskelege.

I kan enten vælge, om det er alle mod alle, eller I deler deltagerne ind i hold. Man vil typisk vælge, at hver deltager har to æg, uanset om der spilles i hold eller individuelt. Hver deltager kan dekorere sine æg, så de er nogenlunde ens og genkendelige. I denne påskeleg er det også en god idé med hårdkogte æg, da det ellers kan blive en leg, der er hurtigt overstået, fordi æggene går i stykker.

I er nu ved at være klar til at gå i gang. I skal have ét almindeligt æg, som ikke er dekoreret. Det er ”grisen”. En deltager kaster ægget ud på banen. Det gælder nu om at kaste sine æg på skift og komme så tæt på grisen som muligt. Den, der kommer tættest på grisen i en pågældende runde, får et point. I beslutter selv, om I vil spille til et bestemt antal point, på tid eller noget helt andet.

Denne påskeaktivitet vil kort sagt være ligesom petanque. I stedet for kugler vil der dog blive spillet med hårdkogte æg. Dette kan være en sjov påskeleg både til børn og voksne.

Æggestafet med en ske

Skal der sættes gang i en påskefrokost, kan I lave en æggestafet med en ske. Det er egentlig en forholdsvis simpel påskeaktivitet, men det er dog en leg, der kan vække konkurrencegenet hos mange. Derudover er det yderst underholdende at se på.

Til denne leg skal der være minimum to deltagere. Det er dog noget sjovere, hvis der er flere med, da det på den måde bliver en rigtig stafet. I skal lave en bane på 20 til 25 meter, eller hvad der lige passer i jeres have. Banen skal markeres i begge ender enten med en streg, kegle eller lignende.

I skal nu dele deltagerne op i hold. Der skal være minimum to hold, men I kan sagtens lave flere hold, hvis I er mange, der deltager i denne sjove påskeleg. Inden I går i gang skal hver deltager have en spiseske og et æg. Det kan være en god idé at koge æggene inden, da der kan gå mange æg til spilde ved denne leg, hvis de er rå.

Når legen skal i gang, skal én person fra hvert hold stille sig klar med spiseskeens skaft i munden og med ægget oven på skeen. Det gælder nu om at gå eller løbe så hurtigt, man kan, ned i den anden ende af banen og tilbage igen. Når man kommer tilbage til start, må den næste deltager på ens hold sætte i gang og gøre det samme.

Påskelegen fortsætter, indtil alle deltagere på holdet har været igennem banen. Det hold, der først har alle deltagere igennem banen, vinder. Der er dog en lille hage ved denne påskeleg, som kan gøre det lidt ekstra sjovt. Taber man sit æg, imens man skal igennem banen, skal den pågældende deltager tilbage til start og starte forfra.

Det handler om at finde balancen imellem at holde ægget i ro på skeen samtidig med at komme hurtigt igennem banen. Det kan derfor blive både sjovt og underholdende at lege denne påskeleg.

Skal I lege denne påskeleg, skal I være opmærksomme på, at det kan være farligt at løbe med en ske i munden. En lidt mere mild udgave af denne påskeaktivitet er, hvor man i stedet løber med skeen i hånden. Det er mere sikkert, men det er stadig forholdsvis svært at balancere ægget på skeen.

Tag på skattejagt efter påskeæg

Vi er nu kommet til en af de mere klassiske påskelege for børn. Det er nemlig, hvor børnene skal på skattejagt efter påskeæg. Mange børn kender historien med, at påskeharen kommer med påskeæg til påske, som den for eksempel gemmer i haven eller i huset.

Vil du lave denne sjove påskeleg til dine børn, kan du opgradere den ved at lave et skattekort over, hvor påskeæggene er gemt. Som en del af skattekortet, kan der også være forskellige gåder, børnene skal løse for at kunne finde påskeæggene.

Skattejagt efter påskeæg kan være en underholdende og sjov påskeleg for børn, hvor der er også er lidt spænding til stede. Skattekortet og gåderne kan gøre mere, end du tror. Det behøver ikke at være voldsomt kompliceret. Det skal blot være for at sende børnene lidt ud på eventyr i jagten på påskeæg.

Påskeaktivitet med æggekast

En anden sjov påskeleg, der både kan leges af børn og voksne, er æggekast. Det er en rimelig simpel påskeaktivitet, men det kan blive ufatteligt spændende hen ad vejen. Når I skal lege æggekast, skal I deles op i minimum to hold, hvor der er to deltagere på hvert hold.

Æggekast går ud på, at der skal kastes æg imellem de to deltagere på et pågældende hold. I denne påskeleg skal der bruges rå æg. Det er nemlig det, der gør påskelegen sjov og spændende. Deltagerne på et hold skal kaste et æg imellem dem. Det gælder simpelthen om at kaste og gribe et rå æg, uden det går i stykker. Det hold, der får kastet sit æg flest gange frem og tilbage imellem dem, uden det går i stykker, har vundet.

I kan vælge enten at lege påskelegen på tid, eller indtil alle æg er gået i stykker. I skal være forberedte på, at det kan blive en lidt klistret affære, når æggene går i stykker. Det er dog en sjov del af påskelegen.

Alle mine kyllinger kom hjem

Vi er nu kommet til en påskeaktivitet, som mange børn leger, selvom det ikke er påske. Det er en aktiv og sjov påskeleg, som ikke behøver de store rekvisitter. ”Alle mine kyllinger kom hjem” går ud på, at der skal være en hønemor, en ræv og en masse kyllinger. I skal have en bane, hvor der står en deltager i den ene ende, som er hønemor. I midten af banen skal ræven være.

De resterende deltagere i påskelegen skal starte med at stå i en enden, hvor hønemoren står. Hønemoren sender nu kyllingerne i skoven, som er den anden ende af banen. Kyllingerne løber ned til den anden ende, hvor de står og venter.

Hønemor råber nu: ”Alle mine kyllinger kom hjem.”
Kyllingerne råber tilbage: ”Det tør vi ikke, for ræven står på lur.”
Hønemor svarer: ”Hvad laver den?”
Kyllingerne svarer: ”Den plukker bær.”
Hønemor svarer: ”Kom alligevel.”

Når hønemor har råbt: ”Kom alligevel,” skal kyllingerne løbe fra skoven og tilbage til hønemor, men undgå at blive fanget af ræven. Der er forskellige måde, man kan lege på. I kan vælge, at den kylling, som ræven fanger, skal være ræv i næste runde. Her skal der derfor kun fanges én kylling pr. omgang.

I kan i stedet også vælge, at ræven kan fange så mange kyllinger som muligt i løbet af en omgang. De kyllinger, der bliver fanget, er enten ude af legen, eller så bliver de også til ræve. Når en runde er overstået, sendes de resterende kyllingerne igen i skoven, hvor remsen starter forfra, og kyllingerne skal løbe hjem igen. Man fortsætter, indtil der ikke er flere kyllinger tilbage.

Del artiklen på: