Vælg en side
Del artiklen på:

En pyjamasfest eller et pyjamasparty, som det også så fint kaldes, er den perfekte måde at skabe en hyggelig aften sammen med veninderne. En pyjamasfest er egentlig noget, man kan arrangere både for børn og voksne. Det er typisk noget, man starter med som børn, men det kan sagtens fortsætte op igennem årene. Det er altid hyggeligt med en aften, hvor man kan have det sjovt med veninderne.

Et pyjamasparty er mest normalt blandt piger. Drenge kan dog også sagtens holde et. Temaet bliver dog lidt anderledes. I dette indlæg fokuserer vi på pyjamasfester for piger. Du kan dog sagtens bruge indlægget som inspiration til en pyjamasfest for drenge. Du skal bare ændre lidt på temaet, og så er du i mål. Bliv klogere på, hvordan du får arrangeret et pyjamasparty, og hvad du skal have styr på inden.

Hvem skal med til pyjamasfesten?

Det første stadie i planlægningen er at finde ud af, hvem der skal inviteres med til pyjamasfesten. En pyjamasfest er oftest med overnatning. I skal derfor tænke over, hvor mange der er plads til, når de også skal overnatte der. Derudover skal der heller ikke være flere, and at I stadig kan styre det, og det ikke bliver alt for kaotisk.

En god strategi er at spørge dit barn, hvem hun godt kunne tænke sig kom til hendes pyjamasparty. Det er et rigtig godt udgangspunkt. Selvom det virker forholdsvis lige til at invitere dem, din datter gerne vil have med, er det ikke altid lige så let. Du er nødt til at tage hensyn til, at din datter går i skole, hvor hun har nogle klassekammerater.

Hvis din datter ønsker at invitere alle pigerne i klassen undtagen en eller nogle få stykker, er du nødt til at gribe ind som mor. For den eller dem som ikke er med på invitationslisten, kan det være en meget ærgerlig oplevelse. Det er derfor noget, du kan være nødt til at tage hensyn til, når I skal arrangere et pyjamasparty. Du kan nemlig risikere et opkald fra en utilfreds forælder, hvis der er en eller flere, der er blevet udeladt fra festlighederne.

Invitation til pyjamasparty

Når din datter og dig i fællesskab har fundet ud af, hvem der skal med til pyjamasfesten, skal I have lavet nogle invitationer, som I kan få sendt ud. Her kan det være lidt sjovt at finde på en kreativ løsning. Det kan enten være det helt store klippe-klister-værksted, I begiver jer ud i, eller også kan I lave en sjov invitation på computeren. Det er op til jer, hvad I er mest til.

I invitationen skal der selvfølgelig stå, hvordan pyjamasfesten bliver holdt, hvor den bliver holdt, og hvornår børnene skal hentes igen. Derudover kan det være en god idé at skrive lidt om, hvad børnene kan forvente, de skal lave til festen. Det kan gøre det lidt mere overskueligt for børnene, alt efter hvilken alder de er i.

Det er også en god idé at skrive, at der er en overraskelse til festen. Børn elsker overraskelser. I skal dog kun skrive, at der er en overraskelse, hvis I faktisk har planer om en overraskelse. Ellers kan det hurtigt falde til jorden.

En anden vigtig ting, der er godt at pointere i invitationen, er, at de skal huske nattøj. En pyjamasfest er netop indbegrebet af, at man har en god aften, hvor man bare går rundt i sit nattøj, selvom man ikke er på vej i seng. Det skal være afslappende og hyggeligt, og hvilken bedre måde er der at gøre det på end at hoppe i nattøjet.

Aktiviteter og andre idéer til pyjamasfest

Et pyjamasparty kan inkludere flere forskellige aktiviteter i løbet af aftenen. Det er meget almindeligt, at børnene ser nogle film sammen. Hvilke film, de skal se, afhænger ofte af alderen. Er det børn i de mindre klasser, kan det være en god idé med børnefilm og tegnefilm. Er det lidt større børn, kan de eksempelvis se romantiske film.

Når der skal vælges film, kan det være en god idé at have et udvalg parat, inden de kommer. Det kan blive et værre kaos, hvis de først skal til at se hele jeres filmudvalg igennem, før de kan vælge en film. Ved at have et udvalg klar slipper du også for at sige nej til fx uhyggelige film, der ikke er egnet for børn.

Der er en helt speciel aktivitet, som nærmest er synonym med pyjamasparty. Det er selvfølgelig ‘pillow fight’ eller, på godt gedigent dansk, pudekamp. Pillow fight til et pyjamasparty er en sjov måde at hoppe rundt og lege på. Derudover kan børnene ikke komme voldsomt til skade, da det kun er puder, de leger med. Det er en leg, hvor der ikke er nogen vindere eller tabere. Det er blot en leg fyldt med grin og latter, der helt sikkert kan få gang i pyjamasfesten.

En anden aktivitet, der også er god til en pyjamasfest, er at spille spil. Der findes en masse gode børnespil, der kan skabe lidt konkurrence imellem børnene. Det kan være med til at øge spændingen lidt til pyjamasfesten.

Man kan også vælge spil på en PlayStation, Xbox eller andre former for spillekonsoller. Du skal dog være lidt varsom her. Det kan nemlig hurtigt blive et spil, hvor de fleste af børnene sidder og kigger på, imens en eller to børn sidder og spiller. Det er selvfølgelig ikke særlig sjovt for de andre børn, der bare kigger på. Et alternativ kan være en Nintendo Wii, hvor hver person bliver registreret som en spiller. Der vil derfor være mere rotation imellem, hvornår børnene spiller.

En anden idé til en pyjamasfest kan være overraskelsen, som I måske har skrevet om i invitationen. En sjov overraskelse kan være en skattejagt rundt i huset. En skattejagt kan inkludere forskellige opgaver, de skal løse sammen for at komme tættere på skatten. Det kan være en sjov måde at underholde alle børnene på. Det kræver selvfølgelig lidt planlægning fra din side som forældre. Vi er dog sikre på, at det vil blive taget godt imod.

Mad til pyjamasparty

Når I skal holde et pyjamasparty, skal der selvfølgelig også serveres noget mad. Der er forskellige løsninger på mad til et pyjamasparty. Der er derfor ikke nødvendigvis noget, der er bedre end noget andet. Det kommer meget an på smag og behag.

Først og fremmest er det en god idé, at du sammen med dit barn finder ud af, hvad der skal serveres til pyjamasfesten. Du vil sikkert ikke være særligt populær, hvis du dikterer, hvad de skal have at spise. Du kan dog sagtens komme med gode idéer, hvor I i fællesskab finder ud af, hvad for noget mad de skal have til pyjamasfesten.

Et eksempel på mad til et pyjamasparty kan fx være pizza. I kan vælge at bestille dem udefra, hvis du gerne vil undgå alt for meget besvær i køkkenet. I kan dog også sagtens lave dem selv. Sidstnævnte alternativ giver også mulighed for at inkludere børnene i madlavningen. De kan fx få lov til at lave deres egen pizza, hvor de selv vælger, hvad for noget fyld de gerne vil have på. Det vil de helt sikkert finde utroligt underholdende.

Udover at børnene skal have aftensmad, er det også en god idé at have nogle snacks klar. Det kan bl.a. være til den film, de skal se, men også til de andre aktiviteter i løbet af aftenen. Popcorn er altid et hit til film. Du kan prøve at peppe dem lidt op ved at blande chokolade, karamel eller andre ting i. Det kan også være en aktivitet for børnene, at de skal lave deres egen popcornsmag.

En anden god snack er et frugtfad. Et frugtfad i sig selv kan dog være lidt kedeligt at kigge på. Hvis du gerne vil give børnene nogle lidt sundere snacks, kan det være en god idé at være lidt kreativ med anretningen. Du kan fx lave sjove udskæringer eller lave dyr ved at sætte frugt eller grøntsager sammen. Der findes en masse inspiration på internettet angående anretning af frugt og grøntsager til børn.

De perfekte omgivelser til en pyjamasfest

Når pyjamasfesten for alvor skal til at i gang, skal det selvfølgelig være i de helt perfekte omgivelser. Det skal være omgivelser, hvor man rigtige kan slappe af og hygge sig. Der er derfor typisk behov for en masse bløde elementer som dyner, puder, tæpper og lignende, som børnene rigtig kan dykke ned i.

Derudover er det en god idé at lægge en masse madrasser ud på gulvet. Der er nok ikke plads til, at de alle sammen kan sidde i sofaen alligevel, når de fx skal se film. Det bliver også lidt hyggeligere, når alle børnene kan sidde sammen nede på gulvet.

Når I skal holde pyjamasparty, skal du som forældre også huske på, at du ikke nødvendigvis skal være en del af omgivelserne. Du skal selvfølgelig være der og holde øje med børnene, men det er også fint at lade børnene få lidt tid sammen alene, hvor de kan snakke om lige det, de har lyst til. Et pyjamasparty kan og bør nemlig også inkludere en masse snak, sladder og hemmeligheder, hvor mor og far altså ikke behøver at være en del af festen.

Del artiklen på: