Vælg en side
Del artiklen på:

Hvad er en toastmaster? Ja, det er først og fremmest et ord, der for visse personer vækker stor forventningsglæde, og som kan få andre til at ryste i bukserne af nervøsitet. Uanset om du er den ene eller den anden type, er det en ekstrem stor ære og en personlig cadeau at blive spurgt, om man vil være toastmaster til en bestemt begivenhed. Mange har måske en umiddelbar forestilling om, at rollen som toastmaster udelukkende består i, at man skal styre tiden og præsentere de forskellige talere og indslag til festen. Men faktum er, at rollen som toastmaster repræsenterer en lille ”disciplin” i sig selv. Det er en rolle, der indebærer en lang række overvejelser, forberedelser og arbejde samt ikke mindst tillæring af bestemte (formidlings)evner. En række forhold, der tilsammen tager tid og kræfter, hvilket gør beslutningen om at takke ja (eller nej) til toastmaster-forespørgslen til et betydningsfuldt og meget vanskeligt valg.

Lige så lykkelig en omstændighed det er at blive spurgt, om man vil være toastmaster, lige så tidskrævende og angstprovokerende kan rollen også være. Den rummer en lang række forberedelser, som ligger forud for festen, og derfor gælder det ultimativt om som toastmaster at være ude i god tid og påbegynde planlægningen og forberedelsen så tidligt som muligt. Der er mange praktiske forhold, der skal være styr på, og man skal kunne jonglere med mange bolde i luften på samme tid. Derfor kan det godt i begyndelsen forekomme lidt overvældende og uoverskueligt at skulle udfylde toastmaster-rollens sko. Hvor skal du starte og slutte? Hvordan får du styr på alle talerne og indslagene? Hvordan skal du performe? Hvad skal du sige?

Men bare rolig – hjælpen er nær. Vi har samlet en bunke af skarpe og brugbare toastmaster-tips, tricks og gode råd til dig, der søger inspiration til, hvordan du bliver den perfekte toastmaster. Og det er, uanset om du skal være toastmaster til bryllup, konfirmation, en rund fødselsdagsfest eller noget helt fjerde.

Vi giver dig den ultimative toastermater-guide, der forhåbentlig kan hjælpe dig til at håndtere det store forventningspres på den store dag, og som kan give dig nogle hands on-redskaber til at udføre den store og fornemme opgave til UG med kryds og slange.

Med andre ord: Vi klæder dig ordentlig på til toastmasterrollen – og her taler vi altså om de helt dyre og fine festklæder.

Rigtig god læselyst!

Toastmasterens ”Emma Gad” – Sæt struktur på festen

Inden vi giver os i kast med de gode råd til dig, der skal være toastmaster til bryllup og konfirmation, vil vi lige starte med de helt grundlæggende overvejelser i forhold til toastmaster-rollen. Der ligger ekstremt mange tanker forud for selve beslutningen og lige så mange tanker og praktiske forhold efter beslutningen. Derfor får du her vores lille toastmasterens ”Emma Gad”, der både gennemgår de vigtige punkter, du bør afklare med dig selv igennem forberedelsesprocessen, og retningslinjer for, hvad du som minimum skal have styr på som toastmaster.

Den allerførste (og måske allervigtigste) overvejelse, du skal gøre dig i processen, er at spørge dig selv: Kan og vil jeg bære rollen som toastmaster? Personen, som har spurgt dig om at være toastmaster, er formodentlig i meget nær relation, og derfor kan det være vanskeligt at takke nej til den personlige forespørgsel. Dette er ganske forståeligt, men det er meget vigtigt, at du ikke føler dig presset ud i opgaven og kommer til at sige ja, fordi du ikke vil skuffe eller gøre vedkommende ked af det. Hvis du gør det, risikerer du at gå halvhjertet ind i toastmaster-rollen, hvilket sandsynligvis vil give dig selv såvel som dine gæster og hovedpersonen en dårlig oplevelse til selve festen.

Derfor er det afgørende, at du indledningsvis mærker godt og grundigt efter i maven og kigger indad, inden du træffer beslutningen. Vil det ødelægge festen for dig, eller føler du, at den hjertelige forespørgsel og tjansen vil berige festen? Det vigtigste er, at du ved med dig selv, at du kan slappe 100 % af i rollen, selvom du faktisk er ”på” løbende under hele festens forløb.

Hvis vi vender blikket mod de praktiske ”must know”-punkter i toastmasterens Emma Gad, er der en række absolut nødvendige ting, du skal administrere og have styr på. Blandt de vigtigste toastmaster-opgaver kan nævnes følgende:
.

  • Hold styr på tiden. Det gælder om at lægge en relativt stram tidsplan og ikke mindst følge den nøje, så den ikke skrider (for meget). Den gode toastmaster formår at styre slagets gang med hård hånd, uden dog at forekomme kommanderende og dikterende.
  • Lav en liste over alle de praktiske oplysninger. Det vil sige en liste med de absolut mest nødvendige oplysninger, som gæsterne har gavn af eller skal at vide. Dette kan være informationer om toiletforhold, programmet, menuen, drikkevarer, musik eller band, rygepauser eller specifikke budskaber og ønsker til festen fra hovedpersonen/hovedpersonerne – og meget andet. Du bør dog prioritere punkterne på listen, da din toastmaster-velkomsttale nemt kan blive for lang, informationstung og kedelig.
  • Vær selve festens ”røde tråd”. Som toastmaster er det din fornemmeste opgave at kunne skabe en rød tråd igennem hele aftenens forløb.
  • Kend talerækkefølgen 100 %. Du skal som toastmaster kende talerækkefølgen til punkt og prikke. Der må ikke herske den mindste tvivl om, hvem der er den næste taler i talerækken. Et godt toastmaster-tip er i denne forbindelse eksplicit at nævne, hvem der er den næste taler, når du præsenterer den aktuelle taler. På den måde er talerne konstant opdaterede på, hvornår de skal på, så de kan forberede sig på forhånd. Det reducerer unødigt tidsspild og får talerne til at køre i et godt og kontinuerligt flow uden alt for lange pauser.
  • Tænk i performance og humor: En god toastmaster er ikke bare en praktisk figur. Du skal samtidig også gerne være garant for løbende underholdning og kunne sætte et smil på læben hos gæsterne – og ikke mindst hovedpersonen/hovedpersonerne. Derfor kan det være en fordel at tænke i humoristiske punchlines eller decideret toastmaster-vittigheder og -jokes, som du kan fyre af i en snæver vending, når det er passende.
  • Skab god stemning. Dette råd er nærmest selvforklarende og lægger sig direkte i forlængelse af ovenstående råd om humorbrug. Det gælder ultimativt om at skabe god stemning og en afslappet atmosfære blandt gæsterne, og det gør du allerbedst, hvis du også selv er afslappet i rollen som toastmaster. Hvis du kan udvise overskud og tage det stille og roligt, vil gæsterne også føle sig godt tilpas og slappe af i det gode selskab.
  • Vær den (al)vidende ”go-to”-person. Som toastmaster har du rollen som den primære kontaktperson – ikke bare i forhold til koordinering af taler, indslag og tid, men også som generel ”go-to”-person, som folk kan komme til med diverse opklarende, praktiske spørgsmål. Dette er vigtigt at indstille sig på inden festen, da du ellers let kan føle dig overrumplet af de mange spørgsmål og henvendelser. I det tilfælde, at du ikke kan besvare spørgsmålene, gælder det om at kunne lede spørgeren hen til den person, der rent faktisk kan levere svaret.
  • Vær klar til at slukke ”ildebrande”. Toastmaster-rollen implicerer, at du konstant er beredt og klar på at slukke de ”ildebrande”, der eventuelt måtte opstå i løbet af aftenen. Dermed ikke sagt, at du nødvendigvis skal kunne klare ærterne helt på egen hånd, men det er din rolle at kunne få festen til at køre videre, uden at gæsterne lader sig påvirke af hændelsen eller problemet. ”Show must go on” – og dét skal du sørge for, at den gør på en afslappet og elegant måde.

Det var nogle af de indledende toastmaster-tips i bedste Emma Gad-stil. Nu vil vi gå mere konkret til værks og kigge på, hvad du skal være opmærksom på som toastmaster til bryllup og konfirmation.

Toastmaster til bryllup – få musikken (og festen) til at spille

Uanset hvorvidt der er tale om toastmaster til bryllup eller toastmaster til sølvbryllup (eller kobber- og guldbryllup for den sags skyld), er der visse for(be)hold, du skal kende til, og som er definerende for, om du er ordentligt forberedt. Når det så er sagt, foreligger der ikke som sådan nogle faste regler for bryllups-toastmasteren. Det er en meget personlig rolle, som udføres og skæres til ud fra den enkelte persons individuelle behov og karaktertræk. Derfor gælder det ultimativt om at finde frem til ens egne regler som bryllups-toastmaster, som man befinder sig bedst i. Det skaber det bedste resultat i sidste ende.

Alligevel er der nogle generelle guidelines foruden de tidligere oplistede punkter, som du med fordel kan gøre brug af, når du skal forberede dig til toastmasterrollen. Lad os hurtigt løbe igennem et lille udvalg af dem:
.

  • Forventningsafstemning. Start altid planlægnings- og forberedelsesprocessen med at tage en samtale med bryllupsparret. Det er deres fest, og det er dem, der har spurgt netop dig, om du vil være deres toastmaster. Derfor er det afgørende, at du er lydhør over for deres ønsker og kender til deres særlige behov. Dette kan du udelukkende få afklaret ved at lave en grundig forventningsafstemning med dem, hvor de (og du) kan tale frit fra leveren og ytre deres forestillinger om til rollen. Det gælder om at imødekomme deres behov og gøre festen så god og problemfri som overhovedet muligt.
  • Vær professionel på den personlige måde. Et rigtig godt råd er at tilstræbe en relativt ”professionel” linje og indstilling til toastmaster-rollen. Toastmaster-opgaven er en vigtig opgave, og bryllupsparret har specifikt valgt dig, fordi de stoler på, at du kan leve op til ansvaret. Derfor er det vigtigt, at du tager rollen seriøst og forholder dig professionelt til opgaven – altså på den meget personlige måde. Man skal nemlig ikke glemme den personlige og nære relation, som du og bryllupsparret har. Den må (og skal) gerne skinne igennem.
  • Saml på gode anekdoter. En oplagt måde at få understreget den personlige relation mellem dig og bryllupsparret, er at fortælle en masse personlige anekdoter, som I har til fælles. Kunsten er at kunne få flettet disse anekdoter ind mellem de praktiske informationer på en naturlig måde, der giver mening – både for gæsterne og bryllupsparret.
  • Sæt dig ind i bryllupsmenuen. En meget stor del af bryllupsfesten er spundet op omkring maden. Derfor er det alfa og omega, at du som toastmaster har sat dig nøje ind i bryllupsmenuen, så du kan redegøre for den og svare på alle tænkelige spørgsmål – eksempelvis om særlige allergi- og vegetarhensyn. Derudover er det et selvskrevet krav, at du ikke skal stamme dig igennem præsentationen af menuen. Du skal være klar i spyttet og kommunikere tydeligt, så gæsterne nemt kan afkode de forskellige retter.
  • Smil, smil – og SMIL. Det siger næsten sig selv. Smil til verden – eller rettere dit publikum – så smiler de til dig. Et smil kan virkelig gøre underværker, og det skaber bare god stemning, hvilket er en af de mest fornemme toastmaster-opgaver.

Ovenstående toastmaster-tips er bare et udsnit af de mange overvejelser, du med fordel kan gøre dig, når du skal forberede dig til at være toastmaster til brylluppet. I det næste afsnit vil vi fokusere på rollen som konfirmations-toastmaster og se på nogle gode råd, der kan hjælpe dig på vej.

Toastmaster til konfirmation – en betroet ven og praktisk tovholder

Har din nevø, niece eller en af dine venners barn spurgt dig, om du vil være toastmaster til konfirmationen? I så fald gør du klogt i at læse med lige her. Som konfirmations-toastmaster gælder rigtig mange af de samme ting som bryllups-toastmasteren – såvel som toastmaster til fødselsdag, jubilæum eller en hvilken som helst anden begivenhed. Dog adskiller toastmaster-rollen ved konfirmationen sig en smule fra de andre i kraft af den betydelige aldersforskel, der typisk vil være mellem konfirmanden og toastmasteren.

Som toastmaster til konfirmationen gælder det således først og fremmest om at kunne sætte sig i konfirmandens sted – det vil sige på sin vis påtage sig den unges ”mindset”, så du reelt set formår at agere og kommunikere i øjenhøjde. Nedenfor har vi opremset nogle gode råd til, hvordan du bedst varetager rollen som konfirmations-toastmaster:
.

  • Tal samme ”sprog” som konfirmanden – uden at det bliver forceret og kikset. Dette råd går ganske simpelt ud på, at du som toastmaster skal kende til konfirmandens ”sprog”. Hvis du får sat dig ind i hans eller hendes måde at tale og kender til de typisk anvendte udtryk, har du langt bedre betingelser for at kommunikere tydeligt og forståeligt. Samtidig undgår du at tale ned til eller over hovedet på konfirmanden (og de eventuelt inviterede venner og veninder). Når det så er sagt, er det vigtigt, at du gør dette på en afbalanceret måde. Du må ikke prøve ”for meget”, så det kommer til at virke unaturligt, forceret og kikset. I så fald kan du risikere, at konfirmanden sidder og krummer tæer og bliver flov over dine ord.
  • Få ekspliciteret din relation til konfirmanden. Det er vigtigt, at alle gæster er klar over, hvilken konkret familie- eller vennerelation, du og konfirmanden har. Start eventuelt din toastmaster-velkomsttale med at slå relationen helt fast. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan gæster, der måske ikke kender dig så godt, rent faktisk afkoder og forstår de interne anekdoter, jokes eller lignende.
  • Hav de gode toastmaster-citater klar – lige ved hånden. Noget af det allervigtigste som toastmaster er, at du altid har styr på, hvad du skal sige. Gæsterne bliver hurtigt usikre, utrygge eller ligefrem pinlige på dine vegne, hvis du konstant fumler i ordene, går i stå eller glemmer, hvad du skal sige. Derfor kan det være en rigtig god idé og hjælp at have nogle super skarpe og gode punchlines eller toastmaster-citater klar i baglommen, som du kan ty til, hvis uheldet skulle være ude. Skriv dem eventuelt ned på små kort, så du har dem lige ved hånden til at fyre af, når der er brug for det.
  • Toastmaster-jokes og -vittigheder. Et stærkt virkemiddel til at skabe god stemning til konfirmationsfesten er at anvende humor eller ironi i din talestrøm. Dette kan du eksempelvis gøre ved at tage lidt gas på konfirmanden – altså på den velmente og kærlige måde. Du kan med fordel hive nogle pinlige historier om konfirmanden frem og præsentere dem med et glimt i øjet. Det er både sjovt for konfirmanden og de andre gæster. Dog skal du være opmærksom på, at humor og særligt ironi er en vanskelig kunst, og det er altid en hårfin balance at gøre grin med nogen. Det gælder derfor om at kende konfirmanden rigtig godt, så du ved, hvor meget du kan tillade dig at prikke til vedkommende, uden at du støder, ydmyger eller træder personen over træerne. Men lidt kærligt drilleri har bestemt aldrig skadet. Det kan tværtimod bidrage til en afslappet og hyggelig atmosfære.

Den perfekte toastmaster-tale – en ”helaftensforestilling”

Her til allersidst vil vi lige runde af med at tage fat i selve toastmaster-talen, som ofte afholdes helt ved festens begyndelse i form af en toastmaster-velkomsttale. For hvilke elementer består den gode toastmaster-tale egentlig af? Lad os se nærmere på det:
.

  • En god begyndelse og slutning. Sørg for at lægge godt fra land med en appetitvækkende, sjov og skarp indledning. Det gælder om lige fra første sekund at fange konfirmandens og dit publikums opmærksomhed. Dette kan du eventuelt gøre med en personlig anekdote, en sjov toastmaster-vittighed eller en lignende fængende begyndelse. Husk desuden altid at have en klart defineret slutning på talen. Det værst tænkelige er en tale, der bare bliver ved og ved uden at have nogen egentlig retning og et slutpunkt. Brug eventuelt den klassiske og personlige afrunding med et skål og hurra for konfirmanden.
  • Præsenter dig selv. Husk altid at præsentere dig selv og din relation til konfirmanden. Det er som tidligere nævnt særligt vigtigt, hvis der sidder folk med til bords, som ikke kender dig personligt.
  • Hav en fast struktur. Opbyg en klar disposition for, hvad du gerne vil have sagt – eventuelt formuleret i korte stikord eller bullet points, som gør det nemt og overskueligt for dig at orientere dig i de forskellige pointer. Skriv dem ned på papir, så du har noget at holde og støtte dig til i løbet af talen. Dette kan sikre, at du ikke går i stå eller glemmer nogle vigtige ting undervejs, hvilket særligt er hjælpsomt, hvis du bliver følelsesmæssigt påvirket.
  • Skab opmærksomhed – med en toastmaster-klokke. Det kan være vanskeligt i store forsamlinger at skabe opmærksomhed og få ”taleret”. Derfor kan det være en praktisk og smart løsning at have en toastmaster-klokke, som du helt konkret kan ringe med for at få tysset på folk, så du kan komme til orde. Dette råd gælder selvfølgelig ikke kun til konfirmationsfester, men til hvilken som helst festlig lejlighed.
  • HUSK at øve! Noget af det allervigtigste er, at du er sikker i dit talemateriale og afslappet som taler. Dette kræver først og fremmest, at du gør dit forarbejde, det vil sige løber talen igennem – helst flere gange. Opfordringen er derfor ganske klar: Øv din tale! En stor del af talen handler nemlig om selve performance-delen, og det er et område, du bedst kan prioritere og få overskud til at forfine, hvis du har styr på talens indhold. Lav et manuskript, og sig det højt for dig selv, så er sikker på, hvordan talen skal leveres.

Ovenstående punkter skal udelukkende anses som et eksempel på toastmaster-talen, som den optimalt praktiseres. I virkeligheden er der ikke nogen endegyldig opskrift på den perfekte toastmaster-tale – det er dybt individuelt og kontekstafhængigt.

Vi ønsker dig held og lykke med toastmaster-rollen – og god fest!

Del artiklen på: