Vælg en side
Del artiklen på:

Har du været til togafest før? Måske er du kommet til en udklædningsfest klædt ud som en ægte romersk kejser, en egyptisk prinsesse eller den græske gud Zeus – i så fald vil en toga være en meget passende udklædning. Det hvide stykke stof er let at finde hjemme i gemmerne og kaste over skulderen – med blandt andet et bælte i livet og sandaler på fødderne.

Siden 1980’erne har det været populært at klæde sig i togaer til diverse kostumefester. Oprindeligt er en toga en kappe af uld båret udenpå en tunika. Den stammer tilbage fra Romerriget, hvor togaen var forbeholdt de voksne, mandlige borgere. Laverestående borgere som slaver og drengebørn gik kun med tunika. Selvom kvinder i dag ikke holder sig tilbage med at tage en toga på til et togaparty, bar kvinder faktisk en såkaldt stola i Romerriget. Det blev anset for upassende, at kvinder var iklædt toga, fordi det blev forbundet med prostitution og utroskab. Det behøver vi heldigvis ikke tænke på i dag, hvor du som kvinde sagtens kan drapere dig i det hvide stof, hvis du skal til togafest.

Til hvilke fester kan jeg tage min togaudklædning på?

Togaer er i dag ikke kun forbeholdt udklædninger fra Romerriget. Du kan sagtens bruge kostumet i forbindelse med andre udklædningsfester eller -traditioner. For eksempel kan du sagtens bære kostumet, hvis du for eksempel gerne vil ligne en græsk gudinde. På mange malerier er de græske guder nemlig portrætteret iført en dragt, der ligner en toga: Det hvide stof, som bliver slynget over skulderen med romerske sandaler og et guldbånd i håret. Så kan du nemt gå som Afrodite, Athene eller Zeus.

Vil du hellere bevæge dig lidt mere sydpå – for eksempel til Afrika, så kan du også finde dit gamle lagen frem fra øverste hylde i tøjskabet. En egyptisk prinsesse kan sagtens have en toga på til festen. Her er det blot de rigtige accessoires, som gør hele forskellen. Kombinér togaen med et hovedsmykke eller en hat, som selveste Kleopatra eller Farao ville bære. Du kan også gå hele vejen og skaffe en stav med et slangehoved eller have et stort, gyldent smykke om halsen. Så er du klar til det ultimative togaparty, hvor du sagtens kan gå hen og vinde aftenens bedste kostume.

Slutteligt er der selvfølgelig den romerske kriger, gudinde og Julius Cæsar ham selv. Måske ønsker du at portrættere en specifik person som Kejser Augustus, Kong Leonidas fra Sparta eller Achilles fra Troja. En togaudklædning passer alt sammen ind i den tidsalder, og alt, du skal gøre, er at arrangere din udsmykning, så den bliver så virkelighedstro som muligt. Hvis du skal være kriger, så bind et sværd om livet, hvis du skal være Cæsar, så husk kransen af laurbærblade til hovedet. Romerne forbandt nemlig laurbærkransen med sejr og succes. Derfor var der kun ganske få personer, som fik den tildelt. Og du er da helt sikkert en af dem!

Sådan laver du din egen toga til festen

En toga er heldigvis et af de billigste kostumer at producere selv. Ligesom da du som barn ville klæde dig ud som et spøgelse og tog et lagen og klippede huller til øjnene, så behøver du egentlig også kun det hvide lagen. Det svære er at få den til at sidde, så den bliver, hvor den skal. Herunder kan du se de trin, du skal igennem for at få den til at sidde hele aftenen.

  1. Fold den ene ende af lagenet i bredden. Så du får et langt, rektangulært stykke stof. Stoffet skal kunne dække fra dine fødder til din talje.
  2. Fold den ene ende rundt om din talje for at lave selve nederdelen og prop toppen af nederdele-enden ned i nederdelen, ligesom et håndklæde. Behold resten af lagenet bag dig.
  3. Tag den anden ende af lagenet hen foran dig, op over din ene skulder, rundt bag ryggen, under armen på modsatte skulder og sikr enden med en sikkerhedsnål på den første skulder igen.
  4. Tag et reb, en snor eller et bælte og spænd det rundt om livet. Så sikrer du også den lidt løsere nederdel fra at folde sig selv ud.

Du kan dresse dig op og ned, alt efter hvilke accessoires du har på. Find masser af inspiration til en flot håropsætning på internettet og afslut med et flot hårbånd. Det kan mænd også sagtens have på – ligesom Cæsar. Armringe af guld eller lædersandaler er også en autentisk udsmykning. Er det en mere egyptisk retning, du går efter, så find nogle grønne eller røde sten, som kan ligne rubiner. Gå efter store, overdådige halssmykker, så du kommer til at imitere Kleopatra bedst muligt. Husk den skarpe, sorte paryk og de optegnede katteøjne, som hun var så kendt for.

Klæder skaber folk – og gode fester

Når du nu skal være så festligt klædt, skal festen også være spektakulær. I det gamle Romerrige lå eller sad man ned, når man spiste. Du kan med fordel lægge en masse puder ud til festen sammen med et lavt bord. Har du ikke sådan et, kan et par paller også været et godt alternativ. Spred rosenblade ud, pynt op med masser af frugt, oliven og bær i store skåle. Skal I have et rigtigt måltid, vil stegt lam med tzatziki som tilbehør fungere fantastisk.

Palmegrene og våben fra oldtiden er også med til at føre dine gæster tilbage i tiden. Store skjolde og lange sværd passer ind i gladiatorstilen, men også bue og pil kan være med til at spice det hele op på ægte antik vis.

Musikinstrumenter som harper eller citarer er også gode indslag, som gør det hele meget mere autentisk. Det leder tankerne tilbage på de græske guder, som spillede musik på Olympen. Hvis ingen af jer kan spille på instrumenterne, så brug dem blot som pynt og find ellers noget lignende musik, som I kan afspille på anlægget.

I stedet for de traditionelle plastikkopper eller øldåser, så se om du kan finde nogle, der ligner gamle sølvbægre. Server rødvin i dem og voila! – det bliver ikke en mere passende togafest.

Græsk-romerske indslag

Alle fester har også gode selskabslege. Men hvordan inkorporerer man lige oldtiden i en festlig leg? Næsten alle de kendte lege kan laves med et toga-tvist. Hvad med at lave en quiz om oldtidens Rom eller de græske guder? Find tretten forskellige fakta og lav tip-en-13’er.

Hvis du vil gå all in, er der flere historiske indslag, som kan trækkes frem til nutiden. For eksempel var brydning en yndet sport i oldtidens Rom, hvor der blev dystet om hæder og ære. Kampene blev afholdt både til ære for guderne og som underholdning for de romerske borgere. Har du plads til det, kan en sjov brydekamp være en god konkurrence at starte festen med. Eller hvad med diskos- eller spydkast? Du kan arrangere det i en mindre udgave ved at bruge en dartskive og lave de små pile, så de ligner små spyd eller diskos.

Oraklet i Delfi var en græsk seerske fra Antikkens Grækenland. Tag inspiration i hendes fremtidssyn og lav sjove spådomme for hinanden, som I kan skrive ned og læse op igen senere. Prøv at gætte på, hvad der sker for jeres gæster det næste år og læs det så op igen, inden året er omme. Det giver altid sjove historier og samtaleemner, når man skal gætte på hinandens fremtid.

Eller hvad med at lave et romersk bad? De gamle romere elskede deres ”termer”, som var yderst populære blandt det bedre borgerskab. Her kunne man sænke hele kroppen ned i varme bade og lade sig gennemvarme. Du kan byde dine gæster velkomne til togafesten ved at tilbyde dem varme fodbade eller ansigtsbehandlinger. Du kan også sætte fodbadene op, når folk har fået ømme fødder på dansegulvet og trænger til et dejligt hvil.

Få en til at holde en filosofisk tale. Var der noget, antikkens Grækenland kunne, så var det at skabe store tænkere. Lav en velkomsttale, som på ironisk vis filosoferer over, hvad der foregår i samfundet lige nu, eller hvordan gæsterne bør more sig på bedste vis. I kan også lege, at selveste Julius Cæsar kommer på besøg og dømmer i nogle af jeres opdigtede stridigheder.

Togafest har mange muligheder

Der er altså ingen grænser for, hvad man kan foretage sig af sjove lege, når det kommer til et ægte togaparty. Dog er udklædningen det vigtigste, for det giver folk en god idé om stemningen allerede hjemmefra, når de klæder sig på. Så er der ikke andet tilbage end at sige: På med toga-kostumet og begynd festlighederne!

Del artiklen på: