Vælg en side
Del artiklen på:

Gæsteindlæg af Jane Rosengren. Du kan læse mere om Jane, samt booke hendes spændende foredrag > her <.

Humor i ledelse
Tilbage i 1970erne blev det videnskabeligt bevist, at når mennesket ler, så frigives hormonet endorfin. Dét der gør den viden interessant for erhvervslivet er, at endorfiner nedbryder stresshormonerne adrenalin og noradrenalin, som desværre alt for mange mennesker har alt for meget af i blodet.

Det vil altså sige, at når vi skaber en kultur hvor humor, smil og latter bydes velkommen, inviteres til og anerkendes, så har vi en chance for at undgå de fejl, sygefravær og manglende trivsel som kommer i kølvandet på stress.

Humor i mødeledelse
Når vi indleder et møde, så ved vi, at nogle af deltagerne kommer fra en stresset situation. Det kan være indgående telefonkald, trafikken, familiens morgen, udestående opgaver og andre ting, som forhindrer den mødedeltagende i at være fuldt og helt tilstede og bidrage optimalt til et møde, der skaber de resultater, du ønsker.

En mødeleder som forstår at indlede mødet med en let stemning, at brede et smil, at få en latter til at runge inden det egentlige møde startes. Dén leder vil sikre, at deltagerne er ”tunet ind” på mødet og er klar til at tage fat om det aktuelle emne. Det samme kan gøre sig gældende ved mødets afslutning. Når et møde afsluttes med en morsomhed vil deltagerne gå tilbage på arbejdspladsen med endorfinerne susende rundt i kroppen og stresshormonerne vil ikke have den samme ødelæggende indflydelse som uden endorfinernes reducerende effekt.

Hvad
Hvad er det så vi kan gøre grin med? Ikke alle emner egner sig lige godt og det kan være direkte skadeligt for humorkulturen f.eks. at gøre grin med kolleger. Det sikreste er at holde bolden på egen banehalvdel og finde sine egne gode historier frem. Vi har jo alle på eet eller andet tidspunkt gjort eller oplevet noget, som med det rette krydderi kan fortælles på en underholdende måde. Ved kun at fortælle egne historier begrænser vi risikoen for at træde nogen over tæerne.

Minoritetsgrupper er et minefelt. Vi ved ikke, om vi står overfor en kollega som selv tilhører – eller holder af – minoriteten.

Offentlige personer som f.eks. vores politikere vil det typisk være rimeligt sikkert at holde lidt sjov over.
Men sikrest er det altså at holde sig til egne historier og at huske på, at det er bedst at vi ler med ikke af.

Leg i organisationen
Mennesker er som mus. Hvis vi skal ud af hullet må der af og til lægges lidt ost frem. Når vi ønsker, at mennesker skal lege, må vi invitere ind til det.

Læg spillekort frem i kantinen. Behold Børsen på bordet, men læg også Anders And og Garfield frem! Sæt musik på i de lokaler, hvor det er muligt. Læg jonglørbolde i vindueskarmen og overvej om nogle af stolene kan skiftes ud med kulørte giga træningsbolde. Det giver både underholdning, træning og et frisk pust.

Og hvorfor så det? Fordi …. når vi arbejder (med mindre vi er i de kreative brancher eller er kunstnere) opererer vi i venstre side af hjernen.

Når vi ler og leger er vi primært aktive i den højre hjernehalvdel. Det er den del af hjerne hvor de lyse ideer, kreativiteten og innovation også holder til. Det betyder altså, at mennesker som inviteres over i højre side af hjernen har de største chancer for at komme op med de nye ideer som sikrer, at virksomheden får nye kreative ideer på bordet, som sikrer fremdrift og fremtid.

Humor som en del af ledelsesstilen
Ler dine medarbejdere med dig fordi du er chefen, eller fordi du er morsom? Det kommer vel an på, om humoren er en integreret del af dig.
Hvilken familiekultur er du kommet fra?
Den kulturelle med koncerter, teater osv?
Den sportslige med håndbold, tennis osv.?
Den madglade med gastronomiske udfoldelser?

En blanding?

Eller måske kommer du fra en familie hvor leg, kreativitet, underholdning og munterhed var i højsædet. I så fald er du formentlig et naturtalent og jonglerer helt naturligt med humor som en del af din ledelsesstil. Hvis ikke kan du lære at anvende humor i din ledelse. Det første skridt er opnå en vis grad af selvuhøjtidelighed.

Tilføjelse
Det vil være urimeligt i denne sammenhæng ikke at oplyse om, at der findes flere kilder til endorfinfrigivelse. Ud over smilet og latteren findes der også motion og sex som sikre kilder til endorfiner.

Nogle organisationer vælger at arbejde med humoren som en disciplin og en kultur; andre vælger at sætte hårdt ind på at tilbyde motionsklubber osv. Og så er der enkelte organisationer, som simpelthen vælger at etablere nogle flere kopirum.

Gæsteindlæg af Jane Rosengren. Du kan læse mere om Jane, samt booke hendes spændende foredrag på eventzonen.dk

Del artiklen på: