Festlege og sjove indslag er den perfekte vej til at skabe en mindeværdig og underholdende fest for både værter og gæster. Der er intet bedre end at deltage i et arrangement, hvor alle gæster er glade, morer sig og kommer hinanden ved. Dette kan nemt opnås ved at planlægge nogle sjove festlege for voksne og/eller unge, som med sikkerhed vil skabe grin, glæde og gode minder blandt dine gæster. Det er også en oplagt måde at ryste folk sammen på og hjælpe dine gæster med at lære hinanden bedre at kende. Samtidig er festlege en underholdningsform, som gæster deltager aktivt i, hvilket altid er rigtig sjovt for alle. Hvad end der er tale om bryllup, polterabend, jubilæum eller rund fødselsdag, kan du være sikker på, at nogle festlige lege nok skal bringe højt humør blandt gæsterne. Der findes et hav af idéer til festlege, og i denne artikel lister vi en række forslag til sjove og festlige selskabslege, som med garanti sikrer dig god underholdning og en uforglemmelig fest.
Fjollede regler
Til at starte med kan det være en god ice breaker at bringe nogle fjollede regler på banen, som hver gæst skal holde sig til. Der er ikke nogen tidsbegrænsning på legen, men det kan være en god idé at fastslå, at reglerne kun skal være gældende i et bestemt tidsrum, for eksempel under hovedretten, så selskabet ikke bliver træt af legen. Legen er ganske simple og ligetil. Værten skal blot lægge nogle sedler under gæsternes tallerkner før deres ankomst, hvorpå der står nogle sjove regler eller opgaver. Det kan for eksempel være:
.
- Grin, hver gang der bliver sagt skål
- Sørg for, at dine sidemænd altid har et fyldt glas
- Bild din sidemakker ind, at du er forsanger i et rockband
- Spis mad fra din sidemands tallerken
Man kan også lave en variant, hvor hver opgave udløser en anden opgave, så du skaber en kædereaktion. For eksempel:
.
- Syng ’Lille Peter Edderkop’, hver gang der skåles
- Skrig/hvin af rædsel, hver gang du hører ordet ’edderkop’
- Rejs dig op og sig ’BINGO’, hver gang du hører et hvin/skrig
- Sig ’BANKO’, når du hører ordet ’BINGO’.
Sådanne regler og opgaver kan hurtigt sætte gang i det gode humør blandt gæsterne.
Mad Libs
Mad Libs er en ordleg fra USA, som er blevet rigtig populær som festleg – og det er med god grund! Det er nemlig hylende morsomt. Her skal du finde nogle korte historier/nyheder fra internettet og kopiere dem ind i et word-dokument. Herefter skal du fjerne en række ord fra teksten og efterlade tomme rubrikker. Ved hver rubrik skriver du blot kategorien af det fjernede ord (for eksempel navneord, tillægsord, sted, person, kropsdel). Derefter gælder det så om, at du læser ordkategorierne op og lader gæsterne vælge et ord, som falder under den kategori, hvilket du så skriver ned i den tomme rubrik. Dette skaber nogle virkelig morsomme og mærkværdige historier.
For at gøre det endnu sjovere kan I dele selskabet op i hold og lave en konkurrence ud af legen. Her skal hvert hold udnævne en person, som skal være nedskriver og oplæser. Denne person siger kategorierne fra de tomme felter i historien højt, hvor resten af holdet så skiftevis skal finde på et ord, som passer på kategorien. Når hvert hold har udfyldt de tomme rubrikker, skal alle, bortset fra den person, der udfyldte historien, tage en slurk vand og holde det i munden. Her gælder det så om at undgå at bryde ud i grin og spytte vandet ud, når historien læses højt af oplæseren.
Mindeleg
Mindelegen er en rigtig skøn selskabsleg, som skaber god stemning. Den gælder om, at hver gæst skriver et minde ned om værten eller æresgæsten. For eksempel en sjov eller pinlig oplevelse, som man har haft sammen. Disse sedler bliver så blandet, hvorefter værten/æresgæsten skiftevis trækker sedler op og læser dem højt. Vedkommende skal så prøve at gætte, hvem mindet tilhører. Det er en rigtig sjov leg for både vært og gæster, da man på en underholdende måde lærer om værtens relationer til de forskellige gæster. Og så er det bare sjovt at høre nogle gode historier om vedkommende.
Hvem gør hvad?
Denne selskabsleg er mest egnet til fester, hvor der er to æresgæster eller værter. Her gælder det om, at de to personer skal sætte sig på to stole, ryg mod ryg. Derefter bytter de en enkelt sko ud med hinanden. Herefter skal gæsterne stille parret spørgsmål, som enten er forberedt hjemmefra eller er spontane. Disse spørgsmål skal dreje sig om, hvem af de to personer, der gør hvad mest. For eksempel:
.
- Hvem prutter mest?
- Hvem roder mest?
- Hvem bruger flest penge?
- Hvem er den mest forfængelige?
Her skal parret så, ryg mod ryg, række den sko op i vejret, som tilhører den person, som de mener, at udsagnet passer bedst på. Det er rigtig sjovt for gæsterne at se, hvad parret svarer – især når de mener noget helt forskelligt! Man kan også nøjes med at række hånden op, når man mener, at udsagnet passer på en selv, så man ikke behøver at bytte sko. Denne festleg er især god til bryllupper og jubilæer, hvor værterne eller æresgæsterne er et par. Men den kan selvfølgelig også bruges til alle mulige andre arrangementer, hvor man blot udvælger et par gæster til at deltage i legen. Denne leg kan også gøres til et drukspil, hvor deltagerne skal tage en slurk, hver gang de ikke er enige.
Hvad har de til fælles?
Her er endnu en selskabsleg, hvor gæsterne lærer hinanden bedre at kende på en sjov og hyggelig måde. Legen kræver dog lidt forberedelse, enten fra gæsterne eller værternes side. Det gælder om, at man skal printe billeder ud af nogle af gæsterne og så gruppere dem i grupper af fire, hvor tre af dem har noget til fælles, og den fjerde skiller sig ud. Man kan også indsætte de fire billeder i et word-dokument, som man printer ud. Men i bund og grund handler legen om, at gæsterne i fællesskab skal finde ud af, hvad tre af personer har til fælles, og hvem der skiller sig ud. Det kan for eksempel være, at tre af personerne i billedgruppen har gået til ridning, er vokset op på en gård eller er gift med en, der hedder Mads. På den måde skaber man nogle gode samtaleemner og sørger for, at gæsterne får snakket sammen.
Gæt en person
Gæt en person er en rigtig sjov og underholdende festleg for både voksne og unge, hvor selskabet lærer hinanden bedre at kende. Den er især egnet til arrangementer, hvor gæsterne måske ikke kender så mange på det personlige plan, for eksempel firmafester. Her gælder det om, at hver person skriver en kort historie eller sjov fact om sig selv, som efterfølgende bliver blandet i en skål. Gæsterne skal skiftevis trække en seddel op og læse den højt. Herefter skal selskabet i fællesskab forsøge at matche historien med en person i rummet. Historierne kan være noget, som man har oplevet i sin ungdom, en sjov hobby, en fobi eller lignende. For eksempel:
.
- Jeg har sprunget i faldskærm to gange
- Jeg har været til VM i dans
- Jeg er bange for katte
- Jeg rider på islandske heste i min fritid.
I kan også sagtens gøre legen til en konkurrence, hvor hver gæst på skift skal sige, hvilken person de mener, at udsagnet passer på. Når alle har nævnt en person, skal den rette ejermand af historien melde sig. Udnævn en person, som skal føre score over gæsternes antal af korrekte svar. Som ved de fleste andre konkurrencer, kan denne leg nemt gøres til et drukspil. I kan for eksempel indføre en regel om, at hver gang nogen gætter forkert, skal de tage en slurk, og den person som ender ud med de færreste korrekte svar skal bunde sin drink eller øl.
Nye ord i ordbogen
Hvad er en rigtig fest uden en god quiz! Man kan lave alle mulige former for sjove quizzer. Et forslag til en underholdende quiz er ’nye ord i ordbogen’. Hvert år udgiver Dansk Sprognævn en liste over nye ord, som bliver tilføjet til ordbogen. Her skal værterne eller gæsterne forberede nogle kort med nye ord på, som de medbringer til festen. Her gælder det så om, at gæsterne skal forsøge at definere nye moderne udtryk, ord og slang, som er blevet tilføjet til Den Danske Ordborg. Hvad betyder for eksempel burlaks, lilleslem og heteronormativitet? Enten kan quizzen være individuel, eller så kan selskabet deles op i hold, hvor holdkammeraterne i fællesskab skal blive enige om, hvad det pågældende ord betyder. Holdene får et point for hvert korrekte bud.
Gæt sætningen
Gæt sætningen er en selskabsleg, som kan udføres på mange måder. De fleste kender vel den klassiske Hviskeleg, hvor selskabet til bords skal hviske en sætning videre til højre sidemand, indtil den er nået hele vejen rundt om bordet. Den sidste person siger så sætningen højt, og det er ofte blevet noget helt andet, end hvad det startede med. Man kan også lege en anden variant, hvor gæsterne bliver delt op to og to. Her skal den ene have nogle lydtætte høretelefoner på, evt. med noget musik i ørene. Denne person skal prøve at gætte, hvad den anden person siger ved blot at aflæse vedkommendes mund. Der kommer ofte nogle hylende skægge bud på banen, som er langt fra det, der egentlig bliver sagt.
Tegn og gæt
Tegn og Gæt er en klassiker, som altid er sjov og underholdende for alle. Der findes mange varianter, og hvis man ikke ejer spillet, kan man sagtens selv forberede det.
Selskabet bliver delt op i to eller flere hold, alt afhængig af hvor mange I er. Enten kan I have forberedt nogle kort i forvejen, eller også kan hvert hold udnævne en deltager, som skal vælge et ord inden for en given kategori. Her skal en person tegne det ord, som enten er blevet trukket fra bunken af kort, eller som en holdkammerat har valgt. Det er altid sjovt at finde på nogle forskellige kategorier, som deltagerne skal tegne ord fra. Det kan for eksempel være:
Sange
- Smooth Criminal – Michael Jackson
- Yellow Submarine – The Beatles
- Eye of the Tiger – Survivor
- Danger Zone – Kenny Loggins
Ordsprog
- Det blæser en halv pelikan
- Der er ugler i mosen
- Rosinen i pølseenden
- En fugl i hånden er bedre end ti på taget
Andre forslag til kategorier kan være berømtheder, professioner, fantasivæsener og steder.