Vælg en side
Del artiklen på:

Påsken er for mange danskere lig med påskefrokost, som typisk består af hyggeligt samvær med ens kære og rigelige mængder god mad. Ønsker du at holde en påskefrokost for familie og venner, kan du i dette indlæg finde en række tips og tricks til, hvordan du planlægger en god påskefrokost, som kun kan blive en succes. Dette gælder uanset størrelsen på påskefrokosten, hvem dine gæster er, og om du holder den i dit eget hjem eller ude.

Mange tænker garanteret, at det er et stort arbejde at planlægge en påskefrokost. Men det behøver det slet ikke at være. Denne guide er tilrettelagt således, at du helt selv vælger, hvordan du vil kombinere de forskellige tips og tricks, samt i hvilken grad du vil bruge dem i planlægningen af netop din påskefrokost. Der er altså noget til ethvert temperament, så derfor skal du ikke være nervøs for, at du ikke kan overskue at planlægge en påskefrokost efter din smag.

I indlægget kan du finde svar på, hvad man typisk spiser til en klassisk påskefrokost, men du kan også blive inspireret til at invitere gæster til en anderledes påskefrokost. Du finder desuden en række andre forslag til påskefrokost, så du kan pifte dagen op med diverse former for påskefrokostlege. Der vil både være nogle for både store og små, og som kan anvendes ved større eller mindre begivenheder.

Lyder dette som noget for dig, og ønsker du at have succes med din påskefrokost, skal du blot læse med videre. Følger du disse tips og tricks, er du nemlig garanteret at planlægge en lækker påskefrokost, der sidder lige i skabet – og det er slet ikke så svært, som du måske går og tror.

Vær i god tid med indbydelserne

Første punkt i planlægningen af en god påskefrokost er at invitere gæster. Her er det vigtigt, at du sørger for at invitere dine gæster i god tid. Så snart du har styr på, hvem der skal med til påskefrokosten, hvilken dato den skal finde sted, samt hvorhenne det skal holdes, er det altså med at få sendt indbydelserne ud. Det kan anbefales, at du inviterer mindst en måned før begivenheden finder sted, hvis du vil undgå for mange afbud. Uden gæster bliver påskefrokosten aldrig til noget, så sørg derfor altid for at invitere i god tid.

Du kan invitere dine gæster på mange forskellige måder. At sende en SMS med de vigtigste oplysninger er den nemmeste, men stensikkert også den kedeligste løsning. Du kan også invitere via Facebook, men det kræver naturligvis, at alle gæsterne har sådan en profil. Skal du invitere din gamle mormor, som ikke ved, hvad internettet er, er Facebook måske ikke den rette måde at gøre det på. Har du derimod sikret dig, at alle gæsterne er brugere af Facebook, er dette medie en fremragende måde at invitere til diverse begivenheder på. Du kan nemlig hurtigt danne dig et overblik over, hvem der kan komme, og du har mulighed for at revidere i invitationen, hvis der skulle opstå ændringer. Sørg dog for at gøre noget ud af begivenheden ved at vælge et sjovt begivenhedsbillede og skrive en fængende tekst, hvor alle oplysninger er givet.

Har du god tid, bør du sætte dig ned og finde din indre kreativitet frem. Findes der noget mere personligt og hyggeligt end håndlavede indbydelser? Muligvis, men det er altså på listen over de bedste ting at modtage med posten. Det lyder måske både dyrt og besværligt med håndlavede invitationer, men det behøver det slet ikke at være. Du kan nemlig helt selv vælge, hvor meget der skal laves, og hvordan indbydelserne skal udsmykkes. Der findes et hav af muligheder til, hvordan du kan udforme dine invitationer – det er kun din fantasi, der sætter grænser. Beslutter du dig for at lave indbydelserne selv, så lad invitationerne afspejle den begivenhed, du har tænkt dig at holde. Har du valgt et særligt tema, så sørg for, at dette vises i invitationerne, så dine gæster kan skrue deres forventninger op. Til påske er det typisk gule og grønne farver, påskeæg, kyllinger og får, som er kendetegnende.

Traditionel eller anderledes påskefrokostmenu?

Det ligger lidt i ordet påskefrokost, at denne begivenhed handler om at spise noget dejlig mad med folk, du holder af. For de fleste er det derfor vigtigt, at den påskefrokostmenu, der serveres denne dag, falder i god jord hos alle gæsterne. Men hvad spiser man til påskefrokost? Det kan du finde ud af ved at læse med i dette afsnit, hvor du finder en række påskefrokostmenuidéer.

Når du skal planlægge en menu til din påskefrokost, er det først og fremmest vigtigt, at du starter planlægningen i god tid, uanset om du vælger at bestille din påskefrokostmenu udefra, eller om du selv begiver dig ud i diverse påskefrokostopskrifter. Kommer du for sent i gang med planlægningen, risikerer du nemlig, at nogle varer er udsolgte, når du skal bruge dem, eller at firmaer ikke kan levere maden til dig, fordi du er for sent på den.

Start med at danne dig et overblik over, hvad dit budget for menuen er, hvis du har sådan et. Har du sat 100 kr. af pr. kuvert eller mere? Ved at lægge et budget, undgår du, at der kommer ubehagelige økonomiske overraskelser, og det bliver også meget nemmere for dig at planlægge, hvad menuen skal bestå af.

I Danmark er der nogle påskefrokostretter, som danner en traditionel påskefrokostmenu, som mange folk serverer til påskefrokost. Ved en traditionel påskefrokost serveres typisk tre retter. De fleste starter med at servere sild, æg og rejer, tunmousse eller en eller anden form for pålæg til at begynde med. Derefter serveres gerne en lun ret, som kan variere fra sted til sted. Typisk består denne dog af enten lam, æg eller kylling, fordi disse ting symboliserer påsken i traditionel forstand. Tredje og sidste anretning er ofte et ostebord, hvor der serveres en række forskellige oste, kiks og frugt. Til maden serveres der traditionen tro påskebryg og snaps.

Vælger du at servere en traditionel påskefrokost for dine gæster, har du rig mulighed for både selv at lave maden eller for at få en påskefrokostmenu ud af huset. Du kan finde et utal af forskellige påskefrokostopskrifter på internettet, ligesom der er mange firmaer, der tilbyder forskellige former for påskefrokostmenuer, som du kan bestille.

Det er helt op til dig selv, om du vil servere en traditionel påskefrokostmenu, eller om du vil prøve kræfter af med en lidt anderledes servering. Det handler om, hvad der passer bedst til dine gæster og naturligvis om, hvad du bryder dig om. Vælger du en anderledes servering, kan du naturligvis også finde en række opskrifter på nettet. Du kan eksempelvis prøve kræfter med en moderne, vegetarisk påskefrokost, eller du kan lade dig inspirere af asiens varme krydderier og friske råvarer og lade dine gæster få en smagsoplevelse udover det sædvanlige. Når du planlægger din påskefrokostmenu, så vær opmærksom på at huske ting som snacks og natmad – alt afhængig af hvor stort et selskab, du holder påskefrokost for samt hvornår på dagen, gæsterne er inviteret til.

Du vælger helt selv, om du vil servere maden som fine potionsanretninger, eller om du bedre kan lide en påskefrokostbuffet. Der er nemlig ingen regler for, hvad der er rigtigt eller forkert, det handler bare om, hvad du bedst kan lide. Husk desuden på, at bare fordi det er dig, der er værten for påskefrokosten, er det ikke ensbetydende med, at det er dig, som skal lave alt maden. En påskefrokost kan nemlig sagtens blive lækker og spændende, hvis alle gæsterne hver tager en ret med. Det skal selvfølgelig planlægges og koordineres, hvem der tager hvad med. Det kan eksempelvis deles ud således, at nogle står for forret, andre for hovedret, mens nogle tredje står for desserten. På den måde kan det også hurtigt blive en anderledes påskefrokost, især hvis parterne holder det hemmeligt, hvad de medbringer, så menuen kan blive en spændende kombination af forskellige velsmagende retter.

Du kan selvfølgelig også vælge at holde din påskefrokost på en restaurant. Således behøver du hverken selv at tænke på maden eller på borddækningen, du skal blot bede dine gæster om at møde op på en bestemt dato. Der findes et hav af forskellige restauranter, som tilbyder påskefrokostmenuer af forskellig slags. Vælger du at holde påskefrokost på en restaurant, så husk at bestille bord i god tid, så du ikke risikerer at møde op, hvor alt er optaget.

Gør noget ud af borddækningen

Til en typisk påskefrokost bruges der mange timer ved bordet, hvor du og dine gæster tager for sig af god mad og drikke, og hvor snakken går om løst og fast. Når der bruges så mange timer ved bordet, kan det godt betale sig, at du gør noget ud af borddækningen. Et flot dækket bord indbyder til hygge og god stemning. Er du i tvivl om, hvordan du kan dække dit bord til påske, så læs med i dette afsnit, og find inspiration til påskefrokostpynt.

Det kommer sandsynligvis ikke som nogen overraskelse for dig, at påsken emmer af får og kyllinger, fine påskeæg samt gule og grønne blomster. Dækker du dit bord med nogle af disse ting, er du altså garanteret, at det vil indbyde til en dejlig påskefrokost. Får kan du nemt og billigt lave af enten hvidt pap eller noget vat, mens du kan forme kyllinger af gule fjer eller gult karton – det er kun fantasien, der sætter grænser. Påskeæg er ligeledes nemme selv at lave, det kræver blot en bakke æg, som du puster hviden ud af og derefter dekorere med maling, perler, tuscher, eller hvad du lige ligger inde med. Er du superkreativ, kan du endda forme noget af maden, så det enten ligner får eller kyllinger. Det lyder måske sværere, end det i virkeligheden er, og du kan finde masser af inspiration på nettet. Former du eksempelvis æggene som får, vil det stensikkert imponere både børn og voksne til påskefrokosten.

Ved at lave pynten selv sparer du ikke bare penge, bordet bliver også meget mere unikt og personligt at se på. Er der børn blandt gæsterne til påskefrokosten, kan du få dem til at hjælpe dig med at lave pynten. De fleste børn elsker at udfolde deres kreative sider, hvilket der er rig mulighed for, når der skal laves pynt til en påskefrokost. Med det er det ikke sagt, at voksne ikke ligeledes kan mores ved at lave forskelligt pynt til bordet. Ønsker du at få dine gæster til at hjælpe dig med at lave pynt til bordet, kan det altså sagtens lade sig gøre. Du kan blot købe forskellige materialer ind og invitere gæsterne en time eller to tidligere, end du normalt ville have gjort, så kan I starte påskefrokosten ud med fælles hygge, hvor I laver alverdens former for pynt til bordet, imens I nyder en kop kaffe, en øl eller en sodavand. Der er garanti for god påskehygge, hvis frokosten startes ud på denne måde.

Er dine gæster ikke de mest kreative i verden, kan du nøjes med at forberede, at de skal puste æg og efterfølgende dekorere dem. Dette er nemlig noget, som alle kan finde ud af, og som ofte skaber sjove stunder for store og små. Når æggene er færdige, kan de hænges på små grene, som står i vaser på bordet, eller de kan blot lægges forskellige steder langs bordet. Dette er en meget nem og billig måde at få dækket et flot bord på, hvor alle bidrager med noget.

Påskeliljer er et sikkert hit på påskebordet, og disse fås mange forskellige steder til billige penge. Liljerne bringer både liv og farve til bordet, hvilket pynter ethvert flotdækket bord. Køber du påskeliljerne som løgplanter, kan du plante dem ud i haven efterfølgende. Til næste forår vil de skyde op af jorden, så du har flotte påskeliljer i haven, som du kan bruge til næste års påskefrokost.

Holder du ikke en traditionel påskefrokost, men har du valgt at servere en anderledes menu, hvor du eksempelvis er inspireret af et andet land, kan du med fordel vælge at pynte bordet derefter. Det handler altså om at skabe en sammenhæng, hvis du vil have et særligt tema til at lykkes.

Når du dækker bordet med service, så sørg for, at det passer til den måde, maden serveres på og til de retter, der er på menuen. Skal I have forret, så husk en tallerken til dette. Serveres der suppe eller andet, hvor gæsterne skal bruge en ske, så husk at dække bordet med skeer. Gør dig umage, når du dækker bordet, så det ser indbydende og flot ud for dine gæster. Sæt vandglasset til højre for tallerkenen, og find de flotte ølglas frem, så du kan servere påskebryg for gæsterne. Husk desuden snapseglas på bordet, hvis du har tænkt dig at servere snaps for dine gæster. Et flotopdækket bord er nemlig ligeledes med til at pynte og giver dine gæster et godt indtryk af påskefrokosten.

Aktiviteter for hele familien

For at det hele ikke bare skal gå op i mad og drikke, kan du med fordel planlægge nogle aktiviteter, som du og dine gæster kan lave i løbet af dagen. Det behøver ikke at tage særlig lang tid at forberede en form for underholdning til dine gæster, men det kan virkelig være stemningsskabende til enhver påskefrokost. Læs med i dette afsnit, for at finde forskellige bud på, hvordan du kan underholde alle dine gæster med påskefrokostlege.

Når du skal planlægge, hvilke aktiviteter der skal være på programmet til din påskefrokost, skal du naturligvis først og fremmest tage højde for, hvem der kommer af gæster. Er det din familie? Er det dine venner? Kommer der mange børn? Overvejer du, hvem dine gæster er, har du nemlig mulighed for at tilrettelægge aktiviteterne efter dem, så de vil falde i god jord.

Snapsesmagning for de voksne

Holder ud en påskefrokost for voksne mennesker, er det ideelt at underholde dem med snapsesmagning. Der findes et hav af forskellige sjove snapse, som laves i forskellige varianter. Faktisk kan du også selv lave din helt egen snaps i præcis den smagsvariant, du godt kan lide. Du kan eksempelvis lave en med smagen af blåbær eller ingefær. Vælg mellem 5-7 forskellige snapse, som dine gæster skal smage på. Tjek gerne op på de forskellige snapse inden, så du kan fortælle en lille anekdote omkring hver variant. Det kan eksempelvis være ting som producenten bag, smagsnuancerne samt hvordan den er fremstillet. Gør du det på denne måde, er du sikker på, det bliver en interessant oplevelse for dine gæster, som de kan lære noget af.

Husk: Fyld ikke snapseglasset helt op hver gang. Der er nemlig ofte er en høj alkoholprocent i snaps.

Har påskeharen været med æg?

Har du inviteret mange børn til påskefrokosten, kan du forberede en vaskeægte påskefrokosttradition til dem. Send dem ud i haven for at finde påskeæg. Alt, du skal gøre, er at købe nogle påskeæg, som du gemmer forskellige steder i din have. Slip børnene løs, og lad dem guffe de lækre påskeæg i sig.

Denne påskefrokostleg falder altid i god jord og sikrer, at både store og små børn kan være underholdt. Skulle vejret risikere at være dårligt den dag, hvor du holder påskefrokost, er dette en leg, som du sagtens kan fuldføre alligevel. Du kan nemlig sagtens gemme påskeæg rundt i dit hjem i stedet for at gøre det ude i din have. Der er altså ingen fare for, at dine påskeæg bliver købt forgæves. Desuden kan denne aktivtiet foregå uden din hjælp. Børnene kan nemlig sagtens selv rende rundt og lede efter æg, imens du tager opvasken eller forbereder den næste ret.

Quiz for hele familien

Tredje idé til påskefrokost er en form for quiz. Ligegyldigt hvem dine gæster er, og hvad gennemsnitsalderen på dem er, er det altid sjovt at quizze. En quiz kan udformes på et hav af forskellige former og kan dreje sig om lige netop dét, som du synes. Den kan altså handle om alt fra sjove facts om påske til musik – det er fuldkommen op til dig.

Der findes mange forskellige former, som du kan lave din quiz efter. Du kan vælge traditionelle metoder som Jeopardy eller tip en 13’er, eller du kan gå mere moderne veje og bruge kahoot.it. Sidstnævnte er en hjemmeside, som gør det muligt for dig at forberede en række quizspørgsmål. Når du skal bruge spørgsmålene, skal deltagerne blot logge ind med hver deres telefon ved hjælp af et deltagernavn. Hjemmesiden holder selv styr på, hvor lang tid der er til hvert spørgsmål samt hvilken deltager, der svarer rigtigt. Det er altså både nemt og smart for dig som quizvært.

Et godt tip er, at du køber en præmie, som du sætter på højkant, så dine gæsters konkurrencegener rigtigt kan komme frem.

Vælger du at lave en form for underholdning til dine gæster, så pas på med at planlægge for meget, da der naturligvis også skal være plads til en masse hygge og gode snakke. Ved påskefrokoster samles familie og venner typisk, og der vil stensikkert være mange af dine gæster, som ikke har set hinanden i lang tid og som derfor gerne vil have god tid til at få snakket med hinanden om løst og fast. Hvis du planlægger nogle forskellige aktiviteter, kan du i løbet af dagen mærke stemningen for at finde ud af, hvor mange af de planlagte aktiviteter, der faktisk skal afholdes. Går snakken godt, og lader det til, at alle gæster hygger sig, behøver du ikke nødvendigvis at bryde op, blot fordi du har planlagt et stramt program. Tag det, som det kommer, men vær godt forberedt på de ting, som du vil underholde dine gæster med.

Få gæsterne til at planlægge festlige indslag

Ønsker du at involvere dine gæster i underholdningen, kan du sagtens bede dem om at planlægge en række festlige indslag. Når du står for den resterende planlægning, kan du nemlig sagtens tillade dig at bede om hjælp til denne del af påskefrokosten. Det kan i nemlig i forvejen være en smule hårdt for dig både at skulle stå for at invitere gæster, for at planlægge maden og for at lægge hus til.

Du kan med fordel gøre det således, at hver husstand skal medbringe et festligt indslag efter eget valg. På den måde inddrager du gæsterne i underholdningen, men de kan helt selv vælge, hvad de vil medbringe af underholdning. De bestemmer altså selv, om de vil forberede en quiz, en tale eller noget tredje. Der er garanti for, at det bliver morsomt, når hver husstand medbringer en form for underholdning. På den måde kommer der nemlig flere forskellige aktiviteter, som sandsynligvis ikke alle ligner hinanden. Hver familie har mulighed for at udfolde sig kreativt og planlægge lige præcist dét, som de gerne vil underholde med.

Du kan også vælge at sætte nogle retningslinjer for, hvad der skal medbringes. Har du eksempelvis forberedt, at I skal lave snapsesmagning, kan du med fordel få hver husstand til at medbringe en hvilken som helst form for snaps. På den måde er det op til hver enkelt families temperament, om de vil købe en klassisk snaps i det lokale supermarked, eller om de vil kaste sig ud i selv at lave en snaps med en anderledes smag. Dette er altså noget enhver husstand kan være med til, fordi retningslinjerne er så løse.

Selvom det er dig, der er vært ved påskefrokosten, er det altså ikke ensbetydende med, at det er dig, der skal stå for det hele. Du skal ikke være bange for at uddelegere nogle af opgaverne, hvad enten det er i form af retter, der skal serveres eller aktiviteter, som I kan underholdes af. Ved at få hjælp fra dine gæster bliver det lidt mere overskueligt at holde en klassisk påskefrokost, fordi der ikke hviler et ligeså stort pres på dig, som der ellers ville have gjort.

Klar til at påbegynde planlægningen

Følger du disse tips og tricks, bør du være mere end klar til at forberede en succesfuld påskefrokost. Du vælger naturligvis selv, hvor meget de forskellige ting skal fylde i din planlægning, hvilket varierer fra person til person. Én ting er dog sikkert: Det kan ikke gå helt galt, hvis du følger guiden.

Du har både fået inspiration til, hvordan du kan invitere dine gæster, hvad der skal være på menuen og hvordan denne skal udformes. Derudover har der været en række tips til, hvordan du kan pynte bordet med hjemmelavet pynt samt hvordan påskefrokosten kan blive en underholdende begivenhed.

Du kan altså roligt gå i gang med at planlægge årets påskefrokost med det samme. Lad dine kreative evner udfolde sig, og det vil blive et brag af en fest, uanset om du inviterer 15 eller 40 mennesker. Det er altså bare med at komme i gang og få inviteret nogle gæster: Rigtig god fornøjelse.

Del artiklen på: