Vælg en side
Del artiklen på:

Har du eller en af dine nærmeste snart rund fødselsdag, og er du i tvivl om, hvad underholdningen til den runde fødselsdag skal bestå i? Det kan også være, du mangler inspiration til planlægning af mad eller en sjov indbydelse til den runde fødselsdag? At holde rund fødselsdag er en glædelig begivenhed, som de fleste glæder sig til. Men det er samtidig en begivenhed, der kræver en del logistisk, praktisk og kreativt forarbejde, og det gælder derfor om at komme i gang i god tid og være på forkant med det hele. Uanset hvor langt du måtte være i planlægningsprocessen, kan du uden tvivl finde nogle gode og behjælpelige råd og inspirationstips i dette indlæg, hvor vi giver dig en masse gode idéer til den runde fødselsdag, så du kan blive klædt godt på.

Så læn dig godt tilbage i stolen, tag de kreative læsebriller på og lad dig inspirere af vores udvalg af gode idéer til den runde fødselsdag.

Rigtig god læselyst!

Kreativ og sjov indbydelse til rund fødselsdag

Det sker alt for ofte, at man får planlagt en dato for sin fødselsdagsfest, men ender med at udskyde indbydelsen alt for længe. Det kan være svært at overskue og finde tid til lige at få taget initiativ til og få udformet indbydelsen – særligt hvis man har en ambition om at lave en rigtig god og sjov indbydelse til sin runde fødselsdag, men ikke lige ligger inde med den gode idé. Mange kan derfor let forfalde til de klassiske standardinvitationer og formuleringer såsom ”Kære XXX. Det vil glæde mig at se dig til min fødselsdag…”. Ikke at der som sådan er noget i vejen med sådanne invitationer, men hvis du gerne vil imponere dine gæster bare en lille smule, bør du nok tænke lidt mere ud af boksen. Det er dog lettere sagt end gjort. For hvordan hitter man lige på den helt opfindsomme, unikke idé til en sjov fødselsdagsindbydelse? Netop dette vil vi forsøge at hjælpe dig med i dette indlæg, hvor vi fremhæver nogle af de overvejelser, du gør klogt i at foretage i forbindelse med udformningen af fødselsdagsinvitationen, samt giver dig en god portion inspiration til, hvordan du laver en alternativ og sjov indbydelse til den runde fødselsdag.

Hvorfor den gode, gammeldags fødselsdagsinvitation?

I nutidens digitaliserede samfund foregår vores kommunikation med hinanden i stadig stigende grad online via diverse kommunikationstjenester og på forskellige digitale, sociale medieplatforme. De smarte og hurtige beskedfunktioner online gør det nemt, hurtigt og bekvemt at sende en besked ud til et stort netværk. Derfor er mange af os efterhånden tilbøjelige til at koordinere og planlægge arrangementer digitalt – eksempelvis via Facebook eller e-mail – da vi således både kan få vores indbydelse ud til folk meget effektivt og løbende kan korrespondere med folk, føre en dialog om selve arrangementet og ikke mindst nemt holde styr på sagerne. Den digitale fødselsdagsinvitation er bestemt en smart og fin løsning, men vi vil gerne starte dette indlæg med at slå et slag for den analoge udgave. Man skal nemlig på ingen måde kimse ad værdien af den gode, gammeldags fødselsdagsinvitation bestående af fysiske materialer, hvor de kreative muligheder ofte er endnu mere mangfoldige end den digitale løsning.

Fødselsdagsindbydelsen er nok ikke det, du i første omgang prioriterer allerhøjest på ”to do”-listen, når du skal i gang med at planlægge din egen fødselsdag eller en fødselsdag for en i din omgangskreds. Men faktisk er netop indbydelsen meget vigtig, da det immervæk er det element, der skal få dine gæster til at takke ja til din invitation og dukke op til festen. Det kan derfor godt betale sig at investere tid i at udforme en kreativ, flot og sjov invitation, som skiller sig ud fra mængden og kan indprente sig i folks hukommelse.

Dette kan du blandt andet gøre ved at personliggøre indbydelsens indhold, så den enkelte gæst føler, at den er skræddersyet netop til ham eller hende. Den individualiserede invitation gør, at gæsten føler sig set og hørt – og ikke mindst beæret over, at netop han eller hun er blevet prioriteret af dig til at skulle deltage i den store dag. En kreativ idé til at udforme en sjov indbydelse til den runde fødselsdag er at anvende storytelling. Skriv invitationen som et lille ”Der var engang”-eventyr eller en lignende god historie, hvor du selv er hovedpersonen. Blot en enkelt sætning eller to kan være med til at sætte stemningen og fange læsernes opmærksomhed. Alternativt kan du skrive invitationen på et vers eller to ud fra en velkendt melodi, som læserne så kan synge højt.

En god måde at lave en sjov indbydelse til en rund fødselsdag på er at gøre aktivt brug af humor eller selvironi. Start invitationen med at tage gas på dig selv ved eksplicit at erkende, at du godt ved, at du er ved at være godt oppe i alderen. Det er med til at slå den uformelle og hyggelige stemning an allerede inden festen.

Er du til den helt kreative form for indbydelse, kan du også vælge at aktivere dine gæster. Klip for eksempel din invitation ud i små brikker, så der dannes et lille puslespil, som man skal samle. Du kan også skrive invitationen som en gåde, der afslører vigtige informationer om festen og samtidig teaser for den. Eller skriv teksten i indbydelsen med en blanding af citronsaft og lidt vand som hemmelig, usynlig skrift, der kommer til syne under opvarmning. En helt fjerde og femte mulighed er at prente (noget af) teksten på en ballon, der vedlægges invitationen, hvor teksten så dukker frem under oppustning, eller på en foldet ”flip-flapper”, som gæsterne selv kan aktivere i forbindelse med læsningen.

Tænk også gerne i kreativt og flot design, hvis du vil lave en anderledes og sjov indbydelse til den runde fødselsdag. Designet kunne afspejle dig som person eller dine interesser – for eksempel en invitation udformet som en fodbold- eller håndboldbane, hvis du er sportsentusiast. Designet kan også udtrykke et bestemt tema, der stemmer overens med festens tema og giver en indikation på, hvad gæsterne kan forvente sig.

Hvis du gør dig umage og udformer en flot invitation, er det med til at udvise et engagement over for dine gæster. De får således et indtryk af, at du rent faktisk har brugt tid og kræfter på at invitere dem, og at du gerne vil give dem en god oplevelse allerede inden selve fødselsdagsfesten. Det er god stil – og det vil uden tvivl blive bemærket og krediteret.

Sjov underholdning, festsang og tale til rund fødselsdag

Lad os lige tage en lille pause fra de praktiske omstændigheder og kigge på kreativ og sjov underholdning, festsang og tale til den runde fødselsdag – og her er mulighederne uendelige.

Du behøver på ingen måde være en stor taler for at kunne holde en sjov tale til en rund fødselsdag. Vil du gerne lidt væk fra den klassiske lejlighedstale, kan du prøve formulere dig ved hjælp af genstande. Her handler det grundlæggende om, at du har samlet en række genstande, der fortæller om eller repræsenterer bestemte karaktertræk og værdier hos fødselaren. Disse genstande fungerer således som disposition for din tale, hvor du trækker tingene op af en pose én efter én og forklarer om deres relation til fødselaren. Du kan eventuelt afrunde talen med at give fødselaren alle tingene som gave og minde.

En anden kreativ idé til en sjov tale til den runde fødselsdag er at få gæsterne til at forfatte talen for dig. Dette kan gøres meget simpelt ved at dele en masse små sedler ud på bordene, som gæsterne skal skrive nogle ord på, der karakteriserer fødselaren. Sedlerne samles ind, hvorefter du læser (nogle af) dem op og knytter nogle af dine egne ord på. En anderledes og spontan tale, der tilmed aktiverer og inddrager dit publikum. Du kan også vælge at strukturere din tale ud fra bogstaverne i fødselarens navn, hvor hvert bogstav repræsenterer et karaktertræk ved personen. Lad os tage et lille illustrativt eksempel:

S: Sej, sød og småsær
I: Ivrig øl-entusiast
M: Meget mandig
O: Omsorgsfuld
N: Neglebider

På denne måde får du skabt en anderledes og sjov tale, der henvender sig direkte til fødselaren som centrum, og som tilmed kan udvides med efternavnet, hvis talen skulle gå hen og blive for kort. Du behøver desuden ikke kun at begrænse dig til positivt ladede ord, men kan med fordel fremhæve nogle af de lidt mere skæve, sære og uheldige sider af fødselaren. Dette giver ofte anledning til stor morskab, og du kan slippe med rigtig meget, hvis det er kærligt og velment drilleri, og hvis det bliver fremført med et glimt i øjet.

Netop humor er en vigtig del af en god tale, og det kan være en god ”ice breaker” i starten af talen til at tage brodden af din egen nervøsitet som taler og sætte en uformel, hyggelig og god stemning. Når vi har at gøre med en rund fødselsdag, kan du med fordel tage udgangspunkt i fødselarens runde alder – eksempelvis ved at sætte tyk streg under personens fremskredne alder. Dette kan du blandt andet gøre ved at omregne antallet af år til måneder, uger, dage, timer, minutter og sågar sekunder for rigtig at tydeliggøre, hvor lang tid personen har levet. Får du kickstartet din tale med et godt grin, vil du opleve, at resten af talen glider bedre. For som bekendt: Godt begyndt er halvt fuldendt.

Er du ikke særlig sikker i at holde tale, kan du også vælge at lave en sjov festsang eller velkomstsang til den runde fødselsdag. En klassisk udgave er at inddele din sangs verselinjer efter, hvilke forskellige grupper af gæster der deltager i festen. Hver gruppe skal således stille sig op og synge de pågældende linjer i fællesskab, når det står angivet, og på den måde får du et nemt, anderledes og sjovt indslag til den runde fødselsdag, hvor alle gæsterne bliver aktiveret løbende. Igen kan der være stor underholdningsværdi i at tænke i den humoristiske bane ved at inddele gæsterne ud fra nogle lidt skæve og sjove kategorier såsom ”dem han/hun har kysset”, ”dem han/hun har været til traktortræk med” og så videre.

Alternativt kan du peppe din festsang eller velkomstsang lidt op med nogle aktiviteter. Eksempelvis kan der i hvert vers blive sunget om en bestemt beklædningsgenstand, som løbende bliver givet til fødselaren. I sidste vers får han eller hun så at vide, at hun skal tage det hele på, hvorefter der bliver taget et sjovt stemningsbillede til evigt minde. På denne måde bliver fødselaren udstillet og gjort lidt grin med på en sjov og kærlig måde til stor morskab for gæsterne – og forhåbentlig hovedpersonen selv.

Blandt andre former for sjove indslag til den runde fødselsdag findes diverse selskabslege, aktiviteter, quizzer og lignende. Dette udgør et helt kapitel for sig, og du kan læse meget mere herom og finde masser af inspiration lige her på hjemmesiden.

Ønsker du hjælp udefra til underholdningen, kan du med fordel se på Eventzonens store udvalg af underholdning til runde fødselsdage, fx komikere og shows.

Vi afrunder dette indlæg med at vende kort tilbage til de praktiske forhold i forbindelse med planlægning af en rund fødselsdag.

Mad og borddækning til rund fødselsdag

Noget af det vigtigste, der skal være styr på, når man skal fejre rund fødselsdag, er mad og borddækning. En stor del af fødselsdagsfesten går typisk med at sidde ved bordene og indtage mad og drikke. Netop derfor er det afgørende, at såvel fødselsdagsmenuen som borddækningen er præsentabel og indbydende.

Når vi taler om maden, er der overordnet set to veje, du kan vælge at gå ad: den hjemmegjorte eller catering. Hvilken løsning, du vælger, afhænger af, hvad dit budget er, og hvilken type fest du gerne vil have. Hjemmelavet mad til en rund fødselsdag vil typisk give et uformelt, hjemligt og afslappet udtryk, hvorimod bestilling af catering kan være det rette valg, hvis du søger den hurtige og nemme convenience-løsning og et lidt mere formelt look. Der er ikke en af de to løsningsmodeller, der er bedre end den anden – det handler ultimativt om at vælge netop den vej, der passer bedst til dig.

Hvis du er typen, der egentlig gerne vil gøre det hele selv, men simpelthen ikke har tid og overskud til at bikse en treretters menu sammen til 50-100 gæster, kan du også vælge at gå med en form for mellemløsning. Sammenskudsgilde er efterhånden blevet en ekstremt populær måde at få et stort, varieret og personligt madudvalg til diverse fester. Her undgår du at stå alene med hele ansvaret for mad, da alle gæster hver især eller i mindre hold medbringer en ret eller noget tilbehør – ofte i stedet for en medbragt gave. Du får således noget fra begge verdener: både det hjemmelavede og en menu ”udefra”. Samtidig er det med til at integrere gæsterne i festen på forhånd, da de ofte føler, at de har noget investeret i middagen grundet deres personlige bidrag.

Men én ting er maden. Noget andet er borddækningen til den runde fødselsdag, som gerne skal være lige så flot og lækker som madanretningen. Der er et væld af muligheder inden for denne kategori, og helt grundlæggende handler det om at finde en stil og et passende leje for graden af dekorering, som stemmer overens med din eller fødselarens personlighed.

Et godt råd er at tænke i et tema eller en bestemt stil, som er gennemgående for hele borddækningen og bordpynten. Det kan være en specifik farve, der går igen i valg af dug, servietter, stearinlys og dekorationer. Det kan også være et særligt tema, der danner rammen om festen, eksempelvis galla-tema eller lignende. En tematiseret borddækning er desuden en oplagt mulighed for at markere dine personlige interesser. For eksempel hvis du er stor fan af alt, hvad der har med 80’erne at gøre, kan du bruge borddækningen og oppyntningen generelt til at udtrykke denne passion og dermed sætte et personligt præg på din runde fødselsdag.

En god måde at skabe en lidt anderledes og sjov borddækning til den runde fødselsdag er ved at lave nogle kreative bordkort. Du kan eksempelvis udforme bordkortene som ”dansekort”, hvor du giver hver gæst til opgave at udfylde deres kort med tre dansepartnere, som skal danse sammen til de tre første sange på dansegulvet senere på aftenen. Dette er både en god måde at få folk i tale, hvis gæsterne ikke nødvendigvis lige kender hinanden på forhånd, og det sikrer dig, at dansegulvet bliver åbnet på bedste vis. Du kan også vælge at skrive nogle personlige bordkort, hvor du skriver en lille fun fact om gæsten i stedet for selve navnet, så gæsterne ved de enkelte borde i fællesskab skal finde ud af, hvem der sidder hvor – altså hvilket udsagn, der passer til hvem. Således får du kombineret den dekorative borddækning med en social dimension, der skaber god stemning.

Vi håber, at du nu er blevet godt inspireret til selv at kaste dig ud i at arrangere en rund fødselsdag – uanset, om det dig selv eller en anden i din omgangskreds, der fylder år. Du må plukke af idéerne fra indlægget, lige så tosset du vil – for i sidste ende er og bliver det jo dig som festarrangør, der bestemmer.

Held og lykke med den runde fødselsdag – og tillykke!

Del artiklen på: