Vælg en side
Del artiklen på:

Vi kender alle til de klassiske familiefester, der bliver holdt flere gange årligt, når onkel Jens eller moster Dorte inviterer på kage og kaffe hjemme i dagligstuen. Sådanne familiekomsammener er hyggelige, men i længden kan de godt blive trivielle og alt for hverdagslige. Familien kan være noget af det allerbedste selskab, så hvorfor ikke udnytte dette og faktisk holde en fest, som kan forvandle det kedelige familiearrangement til en festlig dag, både børn og voksne vil huske?

Har du fødselsdag eller jubilæum, eller overvejer du blot at invitere familien til fest, så kan du forinden tænke over, hvad netop din familie ville synes var sjovt at lave. Alle familier er forskellige, og det er derfor også vigtigt, at du husker på, at en fest for din familie ikke nødvendigvis behøver at indeholde sportslig aktivitet, alkohol eller høj musik og dans langt ud på natten. Det er dig, der kender din familie bedst, og det er derfor også dig, der bedst ved hvilke aktiviteter, der vil falde i god jord. Du kan dog med fordel læse med her og få inspiration til, hvordan du kan holde en familiefest ud over det sædvanlige.

Invitér i god tid

Det er vigtigt at invitere i god tid, når du ønsker at holde fest for familien. Afhængigt af hvor stor en familie, du har, kan det ofte være svært at planlægge det således, at alle i familien kan. Hvis du inviterer i god tid, og ikke blot ugen inden, kan det måske lykkes at få så mange medlemmer af familien med som muligt – og ville det ikke være sjovest, hvis alle fætrene og kusinerne faktisk kunne deltage? Så er der heller ingen, der kan komme op med dårlige undskyldninger aftenen inden, da datoen er blevet annonceret i god tid.

Vil du sikre dig, at hele familien kommer til festen, kan du vælge at invitere dem på en anderledes og sjov måde, end hvad I er vant til. Mange familier bruger nok i dag telefonen, e-mail eller de sociale medier til at invitere til familiefest, men hvorfor ikke være utraditionel og invitere dem per brev. Der er ikke nogle, der siger, at invitationer per brev kun er forbeholdt bryllupper og særlige events. Du kan sagtens vælge at lave en festlig invitation uden nogen særlig anledning. En utraditionel invitation vil helt sikkert øge opmærksomheden omkring din fest, og så vil hele familien højst sandsynligt glædeligt komme.

Familiefest – ude eller hjemme?

Efter at have inviteret familien til fest skal du overveje, hvorhenne din fest skal foregå. Du kan sagtens vælge at holde familiefesten hjemme i stuen eller i haven, men det er også en mulighed at rykke festen væk fra der, hvor den normalt plejer at være.

Hold familiefesten derhjemme
Vælger du at holde festen derhjemme, kan du sagtens skabe en hyggelig og festlig atmosfære ved at pynte op, så gæsterne føler sig særligt velkomne. Du kan finde inspiration i årstiden og pynte op i et sommertema med blomster, lanterner og farver eller udnytte efterårets smukke farver og bruge naturen som dekoration på bordene. Det er også en mulighed at holde en temafest, hvor du kan pynte op med eksempelvis Hawaii– eller 80’er-tema, hvor du ligeledes kan opfordre din familie til at klæde sig ud. Hvad end du vælger, så gå all in på pynten, og så vil dine gæster helt sikkert også leve sig ind i stemningen.

Hold familiefesten ude
Har du mulighed for det, kan du også invitere familien på en ekstraordinær tur uden for hjemmet. Du kan eventuelt leje det lokale forsamlingshus eller holde festen på en kro, hvor I rigtig kan blive forkælet og feste langt ud på natten uden at skulle bekymre jer om utilfredse naboer eller oprydningen. Hvis budgettet er til det, kan det helt sikkert være en fordel at holde familiefesten uden for hjemmet, da I således kun skal koncentrere jer om at nyde festen og hinandens selskab. Samtidig vil der også ofte være nogle, som kan stå for maden og alt det praktiske, og du slipper derfor for en stor del af planlægningen inden festen.

Familiefest med overnatning

Vil du holde en familiefest ud over det sædvanlige, men er økonomien ikke til at invitere hele familien på kroophold eller fin restaurant, kan du overveje at leje eller låne et sommerhus i nærheden af dig og din familie. Et sommerhus kan være det perfekte miljø til en festlig dag, hvor alle gæsterne har muligheden for at udfolde sig og have det sjovt både ude og inde. I et større sommerhus er der rig mulighed for en masse forskellige aktiviteter, og du skal ligeledes ikke bekymre dig om, om der nu også er plads til alle rundt om festbordet. Efter festen kan gæsterne ligeledes slå telte op i haven, eller I kan sove sammen inde i huset, så ingen skal bekymre sig om at køre hjem om aftenen. Familiefesten kan således oveni forvandles til et weekendarrangement, hvor I kommer tættere på hinanden, end I ville have gjort en aften hjemme i dagligstuen.

Nem og lækker mad

Skal du holde en familiefest, bør du også overveje, hvilke mad- og drikkevarer du vil servere for dine gæster. Du behøver ikke servere det dyreste og fineste gourmetmad for at holde en god fest, men det kan alligevel være vigtigt, at dine gæster får noget lækkert at spise og drikke i løbet af festen. Du kan dog sagtens finde lækre madretter, der også er nemme for dig at forberede at lave, så du ikke står i køkkenet hele aftenen og går glip af din egen fest.

Forberedelsen er vigtigt, og du vil takke dig selv for at have ordnet så meget som muligt inden festen, så de fleste ting blot skal serveres og varmes undervejs. Tænk gerne enten i store retter, der kan laves til mange mennesker ad gangen eller i små retter, der kan laves til en buffet, hvor gæsterne selv kan vælge lidt af hvert. Skal der serveres alkohol til festen, kan du gøre det lidt sjovere og opstille en festlig bar henne i hjørnet, hvor du eller gæsterne selv har mulighed for at kreere deres egne drinks. Du kan printe spændende drinksopskrifter ud til inspiration, og så kan gæsterne for en aften hygge sig med andet end blot øl og vin.

Lad være med at stå med det hele selv

En fordel ved at holde en familiefest er, at ens familie ofte gerne vil hjælpe til. Du kan derfor sagtens uddelegere nogle praktiske opgaver i forbindelse med familiefesten, så du ikke står med alt arbejdet selv. Eksempelvis kan du give hver familie en ret, som de skal stå for og tage med til festen, og på den måde kan alle bidrage med noget lækkert.

Under selve festen kan du med fordel spørge om hjælp udefra, så du kan være så meget med til festen som muligt. Har du nogle i din omgangskreds, som kan servere og hjælpe i løbet af aftenen, eller har du mulighed for at hyre nogle udefra, så vil du helt sikkert ikke fortryde det. Al den tid, som du slipper for at stå i køkkenet, kan du bruge ude på dansegulvet eller med at snakke med et familiemedlem, som du måske ikke har set længe.

Underholdning og lege

Noget, der kan være med til at bryde det kedelige og trivielle ved en familiefest, er underholdning og selskabslege. Det kan være, at din familie ikke plejer at arrangere lege ved familiefester, men du bør alligevel overveje at tage chancen og planlægge en form for underholdning til din fest – det kan jo ende med at blive en tradition, som I alle elsker at være en del af. Har du brug for inspiration til underholdning eller selskabslege til familiefesten, så læs med her, hvor vi har samlet en række sjove og underholdende festlege og –aktiviteter, som I kan kaste jer ud i næste gang, familien samles.

Gæt og grimasser
En klassiker ved familiefester er legen Gæt og grimasser, også kaldet Margrete-skål, hvor man i to hold skal forsøge at gætte, hvad hinanden mimer. Det vil som ofte være sætninger eller forskellige ord, man skal mime, som alle deltagerne i fællesskab, inden legens begyndelse, har skrevet ned og puttet i en skål. Gæt og grimasser kan få selv de mest generte op ad stolen, og det er en underholdende leg, der med sikkerhed kan være med til at bryde isen eller skabe god stemning ved en familiefest.

Quizspil
Der er noget ekstra hyggeligt over brætspil, hvor familien samles om bordet og dyster enkeltvis eller i hold. Quizspil som Bezzerwizzer eller Trivial Pursuit kan være med til at skabe den helt rigtige stemning til en familiefest, da både børn og voksne kan quizze og teste deres paratviden i rolige omgivelser. Ønsker du at gøre quizzen mere personlig, kan du kaste dig ud i at lave dine egne spørgsmål, så familien kan blive klogere på dig eller hinanden. Det er en sjov måde at få gang i gæsterne, der helt sikkert vil værdsætte din indsats og leve sig ind i konkurrencen.

Kongespil
Er vejret til det, kan I stille op til en omgang kongespil i haven. Kongespil er et spil, der kan spilles af alle aldre, hvor det går ud på at vælte modstanderens kuber og allersidst kongen, som er placeret i midten. Kongespil er et udendørs spil, men det kræver ikke den store aktivitet, så I ikke behøver at få sved på panden. Er I mange i familien, kan I arrangere en turnering, hvor I i forskellige hold skal dyste mod hinanden og slutteligt finde et vinderhold, der kan kalde sig konger for en aften.

Rundbold
Har du en aktiv familie, der elsker at brænde krudt af udendørs, kan du arrangere en god gammeldags omgang rundbold. Rundbold kræver ikke den store forberedelse, da du blot behøver derfor et bat og en bold for at kunne komme i gang. Stort set alle kender reglerne til rundbold, og I behøver derfor ikke komme op og diskutere over spillets gang. Spil som fodbold eller høvdingebold er også aktive spil, der ikke kræver det store, før I kan have det sjovt.

Arrangér noget uventet og sjovt

Hvad end du planlægger at holde en stor eller lille familiefest, så er det altid en god idé at tænke uden for boksen og måske endda arrangere noget udfordrende, som ingen i din familie har forventet. Det kan være en selskabsleg eller en konkurrence, som sætter gang i den gode stemning, men det kan også være noget endnu mere ekstraordinært. Hvad med at hyre en komiker eller et band, som skal komme og optræde? Eller hvad med at arrangere, at hele familien skal være kreative og male på lærreder eller krus? Det er kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad du kan finde på af sjove ting til familiefesten, men én ting er sikkert – en familiefest behøver ikke være kedelig, blot fordi den normalt er det. Det kan måske endda være, at du finder på sådan en god idé, at familien fremover vil gøre det til en årlig tradition.

Del artiklen på: