Vælg en side
Del artiklen på:

Temafester er en fantastisk måde at holde fest på. De er både sjove at være vært og gæst til. Der findes ikke særlig mange anledninger, hvor man får lov til at gå all-in med vilde udklædninger og dekorationer. Men med temafester har du mulighed for at udfolde dine kreative idéer på sjoveste vis. Til udklædningsfester får både vært og gæst mulighed for at klæde sig ud i fede kostumer. Temafester er altid mindeværdige og specielle, fordi de netop er anderledes og ikke bare endnu en fest, som alle andre. Men det kan også være svært at slå sig fast på et tema. Der er rigtig mange gode muligheder og idéer. Det vigtigste er, at temaet er noget, som tiltaler dig og passer til budget og anledning.

I denne artikel har vi samlet en række idéer og inspiration til temafester, som du kan lade dig inspirere af. Her får du forslag til både udklædning, dekorationer og mad og drikke, så du er garanteret en god og gennemført temafest. Nedenfor finder du en liste over de temafest ideer, som vi kommer ind på i denne artikel.

1.     Hollywood
2.     Oktoberfest
3.     Bad taste
4.     Mexico
5.     Hippie
6.     Disney
7.     Det Vilde Vesten
8.     De brølende 1920’erne
9.     Halloween
10.  1950’ernes retro
11.  Discofest

Se desuden vores blog-indlæg om “Hawaii” som temafest her

1. Hollywood

Er du til glam og luksus, så er et Hollywood-tema lige noget for dig. Den famøse bydel er kendt for at være midtpunktet for berømtheder, rigdom og vaskeægte glamour. Det skal din fest selvfølgelig også udstråle. Fest ligesom de kendte til din helt egen glamourøse, skandaløse og luksuriøse Hollywood-fest.

Dekorationer
For at opnå den rigtige Hollywood-stil skal der skrues helt op for guld, glimmer og glamourøs pynt. Her kan du med fordel vælge et farvetema, som består af guld, sort og rød. For det første kan du anskaffe dig en rød løber til entréen. Så er dine gæster i hvert fald ikke i tvivl om, hvad temaet er, når de træder ind ad døren. Bordopdækningen kan med fordel bestå af guld og sorte elementer – f.eks. en sort dug med en guldfarvet bordløber. Derudover kan du anskaffe sorte og guld balloner. Alt hvad der har med film-motiver, Hollywood-skilte og stjerner at gøre kan også bruges til at skabe en overdådig Hollywood-stemning. Lav gerne et lille eksklusivt VIP-område med afspærringsbånd og champagneflasker.

Udklædning
I forbindelse med at vælge kostumer til en Hollywood-fest kan man gå to veje. For det første kan du klæde dig ud som en ikonisk Hollywood-stjerne eller andre berømtheder, som er letgenkendelige. Dette kan f.eks. være Marilyn Monroe, Michael Jackson, Elvis Presley, Paris Hilton eller Lady Gaga. Som alternativ kan du iføre dig en glamourøs beklædning, såsom en kjole med guld, fjer eller pailletter eller en slikket smoking med butterfly og tophat.

Mad og drikke
Menuen skal gerne udstråle luksus og elegance. Nogle små, lækre og festlige fingermadder og snacks er ideelt til Hollywood-festen. Det kan f.eks. være laksetatar, fyldte djævleæg, caviar og kiks og macarons. Naturligvis skal der også et par flasker champagne på bordet, da dette jo er en drik, som skriger fest og luksus.

Læs mere om fest med Hollywood-tema her

2. Oktoberfest

Ølfest, bierfest, tyrolerfest, oktoberfest – kært barn har mange navne! Fælles for alle er, at det drejer sig om øl, fest og glade dage. Hvorfor tage til Tyskland for at opleve en Oktoberfest, når du kan holde en i din egen stue? Du kan nemt skabe en fed Oktoberfest og feste på ægte sydtysk manér med lederhosen, tyrolerkjoler og øl i lange baner.

Dekorationer
Bayern er hjemsted for Oktoberfestens oprindelse. Derfor kan du med fordel pynte op med delstatens flag og våbenskjold. Derudover kan du dekorere med balloner, bannere, duge, serpentiner osv. i flagets blå og hvide farver. Alt, hvad der har med øl at gøre, kan også bruges som dekorationer, f.eks. øltønder og festartikler med ølmotiver på.

Udklædning
Til Oktoberfesten har du mulighed for at slippe din indre Heidi eller Günther løs. Til kvinderne findes der et stort udvalg af fine tyrolerkjoler, som giver det helt rigtige Heidi-look. Mændene skal selvfølgelig komme i de traditionelle tyrolerbukser – de såkaldte ”lederhosen”. Husk også de lange sokker, høje hatte og brede selebælter.

Mad og drikke
Vi tænker vist alle på pølser og øl, når det gælder mad og drikke til Oktoberfesten. Server gerne traditionelle bayernske retter såsom Wiesn-Hendl (grillkylling), Brezn (pretzel) og Weisswurst (pølser). Husk også pølsebrød, ketchup, sennep og remoulade. Hvis du elsker øl, vil du elske Oktoberfest. Her står den nemlig på Bierfest med øl i lange baner. Køb gerne en masse forskellige tyske øl og 1 liters ølkrus.

3. Bad taste

Bad taste-festen er en rigtig morsom temafest. Og så er den ovenikøbet meget ligetil. Det eneste, den kræver, er utrolig dårlig smag. Er du ved at være træt af, at alting hele tiden skal være så pænt og perfekt? Så skab årets grimmeste fest. Dette kan komme til udtryk i både musikvalg, tøj, dekorationer og mad og drikke.

Dekorationer
Dekorationerne til Bad taste-festen skal i bund og grund bare være grimme. Pynt op med balloner i forskellige farver, som slet ikke dur sammen, f.eks. brun, orange, grøn og lilla. Derudover kan du finde nogle gamle papirduge og smide nogle guirlander og serpentiner rundt omkring på en lidt tilfældig måde. Brug gerne en masse forskellige farvenuancer.

Udklædning
Udklædningen til Bad taste-festen er super nem. Du skal bare sammensætte et rigtig grimt og usmageligt outfit. Det kan f.eks. være sokker i sandalerne, fuldstændig ukoordinerede outfits og campinghatte. Det essentielle er egentlig bare at kombinere dit tøj på en sjov og skør måde.

Mad og drikke
Selvom temafesten hedder Bad taste, behøver mad og drikke naturligvis ikke at smage dårligt. I stedet kan du bare sørge for, at det ser grimt og uappetitligt ud. Du kan bruge frugtfarver og brun sovsekulør til at skabe nogle ækle nuancer. Server f.eks. grønne frikadeller, og lav nogle deforme pølsehorn.

4. Mexico

Hvis du ønsker et sjovt og muntert tema til din næste fest, så inviter alle dine bedste amigos og amigas til en farverig Mexico-fest. En rigtig mexicanerfest er et godt tema til at skabe en glad og festlig stemning blandt gæsterne. Og så er det også en god undskyldning for at spise tacos og burritos og drikke tequila og margheritas, alt imens nogle lækre latinamerikanske toner kører i højtalerne.

Dekorationer
Det allervigtigste til Mexico-festens dekorationer er at anvende en masse glade og livlige farver. Find også Maracas og Sombreros frem og pynt med kaktusser og farverige tæpper, balloner, blomster og serpentiner. Du kan med fordel lade dig inspirere af de mexicanske festlige begivenheder Cinco de Mayo og De Dødes Dag, hvor prangende farver og festlig stemning er omdrejningspunktet.

Udklædning
Når man skal til mexicanerfest, er det oplagt at iklæde sig en traditionel poncho og sombrero. Ellers kan trøjer og t-shirts i farverige striber også sagtens bruges. Derudover skal du selvfølgelig anskaffe dig et cykelstyrskæg.

Mad og drikke
Menuen kan med fordel bestå af de typiske mexicanske retter, såsom burritos, tacos, mexicanske pandekager og nachos med ost og kylling. Derudover skal der naturligvis et par flasker tequila på bordet med citronbåde og salt til shots. Servér også gerne de populære spanske og mexicanske øl, Sol, Desperados og Corona.

5. Hippie fest

Peace, love and harmony – det er nøgleordene til hippie-festen. Med inspiration fra 1960’ernes hippie-tid med positive vibes, høj karse og bred ymer kan du skabe en rigtig sjov og glad temafest.

Dekorationer
Dekorationerne til hippie-festen kan bestå af farverige artikler og flippede mønstre. Derudover kan du pynte op med blomstermotiver og fredssymboler, som falder inden for flowerpower-stilen. Pynt også gerne op med artikler med ”Tie Dye” motiver.

Udklædning
Det er til hippie-festen, at du har chancen for at hoppe i dine mest farverige og mønstrede outfits! Trompetbukser, løse farverige bluser med skøre mønstre, hårbånd, blomsterkranse og runde briller er vejen frem til et fedt og flippet outfit i hippiens ånd.

Mad og drikke
Til hippie-festen kan du lave en lækker buffet med mormormad bestående af traditionelle danske retter fra 1960’erne. Dette kan f.eks. være frugtsalat, budding, medisterpølse og frikadeller. 1960’erne var også en tid, hvor man gik op i sundhed og velvære, så sørg for at have masser af frugt og grønsager på bordet. Server øl og vin til buffeten.

6. Disney

Hvem siger, at Disney kun er for børn? Hold en eventyrlig Disney-fest fyldt med nostalgi, fest og farver, som bringer kære barndomsminder frem. Med Disney som festtema har du et væld af muligheder, hvad angår dekorationer, kostumer og menu.

Dekorationer
Når du skal pynte op til Disney-festen, er det bare med at lade dig inspirere af dine yndlings Disney-film! Pynt f.eks. op med spillekort fra Alice i Eventyrland, muslinger og konkylier fra Den Lille Havfrue eller snefnugge og glimmer fra Frozen. Du kan sagtens inddele rummet i forskellige Disney-temaer eller køre med et gennemgående Disney-tema.

Udklædning
Er du en uskyldig Askepot, eventyrlysten Alice i Eventyrland, fjollet Fedtmule, snedig Robin Hood eller modig Mulan? Til Disney-festen får du en enestående mulighed for at lade dit indre barn styre dit tøjvalg. Der findes mange Disney-kostumer at vælge mellem. Du kan både komme som en af de klassiske prinsesser, Prince Charming, Cruella De Vil eller Shrek.

Mad og drikke
Der findes mange sjove idéer til at skabe en god Disney-menu. Du kan f.eks. lave pizzaer med Mickey Mouse-ører af pepperoni. Du skal selvfølgelig også servere ”giftige” æbler fra Snehvide og kager med lidt glimmer fra Klokkeblomsts fe-støv. Dine gæster skal naturligvis også have nogle dinglehoppere at spise med. Server farverige drikkevarer, som passer til dit Disney-tema.

7. Det Vilde Vesten

Det er ikke mange lande, der kan prale af at have haft så indflydelsesrig en tidsepoke, som Nordamerika har haft med Det Vilde Vesten. I hvert fald ikke hvad angår myter, fortællinger og indflydelse på den nutidige underholdningsindustri. Så hop i cowboystøvlerne eller på med indianer-fjerhatten og skab en sjov og uforglemmelig Western temafest.

Dekorationer
For at skabe den helt rigtige Vilde Vesten-fornemmelse kan du med fordel pynte op med trætønder, kaktusballoner og ’Most Wanted’ posters. Til bordopdækning kan du bruge en hvid og rødternet dug og opstille nogle gamle sylteglas med hø, hvede og sand i. Pynt også gerne med cowboyhatte, pistoler og indianerfjer. Du kan med fordel lade dig inspirere af cowboytidens barer og saloner.

Udklædning
Det bedste ved en Western fest er, at du kan komme som mange forskellige figurer fra Det Vilde Vesten. Bedst kendt er indianere og cowboys, men derudover kan du vælge at klæde dig ud som sherif, saloon kvinde, bondepige eller desperado. Der er mange gode og sjove muligheder!

Mad og drikke
Når man holder Det Vilde Vesten-temafest, skal man også servere en rigtig Western buffet. Den vigtigste ingrediens er barbecue sauce. Så længe det er inkluderet i menuen, kan det ikke gå helt galt. Et forslag til en god Western menu består af chicken wings, coleslaw, majskobler, spareribs og bagte kartofler. I Det Vilde Vesten er der ikke plads til feminine drinks med paraplyer og sukkerkant. Her står den på whisky.

8. De brølende 1920’erne

1920’erne er årtiet over dem alle, hvad angår fest og farver. Det var et årti fyldt med glamour, glæde og dans, hvor radioen desuden blev populær. Så hvis du er klar på en fest med Charleston og Fox-trot på dansegulvet blandt mafiabosser, gangstere og perle- og fjerbeklædte kvinder, er De brølende 1920’erne et tema for dig.

Dekorationer
Bedst kendt fra 1920’erne er klassiske gangsterfilm og The Great Gatsby, som du med fordel kan lade dig inspirere af. Fyld dit hjem op med perlekæder, fjer og glimtende festartikler. Vælg gerne et farvetema af sort, guld, hvid og sølv. Du kan f.eks. lave nogle flotte borddekorationer af hvide og sorte fjer og hænge lange hvide perlekæder og lameller i sølv og guld op. Du kan også pynte op med nogle gangsterhatte, cigarer og fjerboaer.

Udklædning
Nu kommer vi til den rigtig sjove del – nemlig 1920’ernes kostumer! Her har kvinderne mulighed for at klæde sig ud som en rigtig Charleston-pige i smukke perler, frynsekjoler, glitter, hårbånd og fjerboaer. Mændene får til gengæld mulighed for at dyrke deres maskuline side på bedste gangster-manér som mafiaboss eller gangster i den klassiske Al Capone-stil. Man kan også klæde sig ud som en rigtig elegant 1920’ernes business man i et nålestribet jakkesæt med fedora og vest.

Mad og drikke
Appetitvækkere og hors d’æuvres var populære i 1920’ernes klubber og kroer, hvilket er heldigt, da disse egner sig perfekt som festmad! Du kan nemt stable en lækker menu sammen bestående af små fingermadder og delikate snacks. Det kan f.eks. være rejecocktails, oliven- og ostefade og fyldte djævleæg. Med 1920’erne som festtema får du også et stort udvalg af drikkevarer. Der findes mange populære cocktails og drinks fra 1920’erne, heriblandt Gin Fizz, punch, Mint Julep og champagne. Brug gerne nogle flotte og klassiske cocktail-glas (enten i glas eller plastik), som stemmer overens med den elegante Gatsby-stil.

9. Halloween

Er du vild med gys og gru, skal du helt klart vælge et Halloween-tema til din næste fest – især hvis den falder i oktober. Et Halloween-tema bringer mange gode muligheder for at lave nogle vilde og sjove dekorationer og klæde sig ud i skøre og uhyggelige outfits. Selvom skræk og rædsel er på menuen, skaber Halloween-temaet med garanti en sjov og uforglemmelig fest.

Dekorationer
Normalt skal dekorationer være flotte og frembringe glæde, men i dette tilfælde skal de altså være gyselige og grumme. Hæng spindelvæv, edderkopper og flagermus op rundt omkring og pynt bordet med visne blomster. Temafarven til Halloween-festen er naturligvis ondskabens farve, sort. Pynt derfor op med sorte balloner, stearinlys og guirlander. Du kan finde en masse uhyggelige festartikler til Halloween-fest såsom selvlysende spøgelser, gravstene og kunstig blød.

Udklædning
Det vigtigste ved dit kostume til Halloween-festen er, at det er uhyggeligt og skræmmende. De klassiske Halloween-kostumer holder altid stik. Du kan f.eks. komme som vampyr, heks, død brud, spøgelse eller skelet. Du kan også være kreativ med uhyggelig ansigtsmaling og makeup, hvor du kan lave åbne kødsår, sammensyede læber, ar og flænger. Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, som sætter grænserne.

Mad og drikke
Menuen skal selvfølgelig også bestå af grufulde retter, som tilmed gerne må være lidt ækle. Du kan f.eks. lave en hjerne ud af spaghetti og grøn frugtfarve. Server gerne pølsehorn, hvor pølserne ligner fingre, eller pølsen er viklet ind i dej, så det ligner en mumie. Derudover kan du skære et græskar ud og lægge en stor klat guacamole foran græskarets mund, så det ligner opkast. Igen er det kun fantasien, som sætter grænserne. Om ikke andet kan frugtfarve altid bruges til at skabe nogle ækle og giftige nuancer. En idé til drikkevarer er at lave to store skåle med punch – den ene med blodrød frugtfarve og den anden med kunstige øjenæbler i.

10. 1950’erne retro-fest

1950’erne var en spændende tid med mange ændringer i popkulturen. En ny følelse af frihed og positive fremtidsudsigter fremherskede i 1950’erne efter slutningen af Anden Verdenskrig og Den Store Depression. En masse ikoniske stjerner, film og musikgenrer er bedst kendt fra dette årti, heriblandt Elvis Presley, rock’n’roll, Marilyn Monroe og James Dean. Både 1950’ernes kultur og berømtheder gør, at dette årti er helt perfekt som tema til en fed og uforglemmelig fest.

Dekorationer
Der er mange temaer at tage fat i, når det gælder 1950’erne. En idé kan være at lade dig inspirere af 1950’ernes retro-diners med skakternede duge, skarpe farver, polkaprikker og fede plakater. Musik var især en stor del af kulturen i 1950’erne, og det var også her, at radioen for alvor blev populær. De unge var især vilde med de nye toner og moves, som rock’n’roll-genren og Elvis Presley introducerede. Derfor kan du med fordel pynte op med LP plader, noder, nodenøgler og retro-radioer.

Udklædning
1950’erne var en fed tid inden for mode og nye tendenser, og mange berømtheder fra 1950’erne dyrkes stadig som store modeikoner i dag. Du kan f.eks. klæde dig ud som en af de ikoniske skuespillerinder fra 1950’ernes Hollywood, heriblandt Marilyn Monroe, Grace Kelly, Elizabeth Taylor og Lucille Bay. Af de mandlige skuespiller fra den tid finder du de klassiske James Dean, Frank Sinatra og John Wayne. Du kan også klæde dig ud som en af de indflydelsesrige musikere såsom Elvis Presley, Ray Charles og Johnny Cash.

Mad og drikke
Hvis du lader dig inspirere af den amerikanske diner-stil, er det oplagt at servere en klassisk amerikansk diner-menu. Her indgår burgere, hotdogs, milkshakes, Coca Cola, pomfritter og cupcakes. Cocktail-drikken var blevet særligt populær i 1950’erne, hvor favoritter inkluderede Gin Martinis, Rom og Cola og Manhattan.

11. Discofest

Ønsker du en fest, hvor dans og musik er i centrum? Så kan det være, at du skal arrangere en fed disco-temafest. Disco fremkom i starten af 1970’erne i USA, og musikgenrens popularitet varede helt indtil 1980’erne. Disco blev hurtigt en omfattende del af popkulturen, som bredte sig til resten af verdenen. Takket være de ikoniske film ”Saturday Night Fever” og ”Thank God It’s Friday” og discobandet Bee Gees, kom discoen for alvor til Danmark.

Dekorationer
Disco var en stor del af nattelivet i 70’erne, og derfor skal dit hjem selvfølgelig transformeres til et disco-dansegulv. Enhver disco-fest skal have en discokugle. Derudover er det bare med at anvende festlige pangfarver. Sølv og glitter sætter også altid en god disco fever-stemning. Inkluder gerne musikalske elementer, såsom LP plader, mikrofoner og oppustelige guitarer. Vigtigst af alt må du ikke glemme at markere et område til dansegulvet.

Udklædning
Skarpe farver, glimmer, sølv og guld skal gerne være temaet i dit outfit. Lad dig inspirere af 70’ernes discokonger og discodronninger, heriblandt John Travolta, Bee Gees, Donna Summer og Gloria Gaynor. Både satin-skjorter, trompetbukser, retro-mønstrer og runde briller er oplagte. Husk også afroen.

Mad og drikke
Nu når det er en dansefest, er det oplagt at lave en buffet med lækre små fingermadder, som man lige kan nuppe, når man tager en pause fra dansegulvet. Det kan f.eks. være miniburgere, pølsehorn og kyllingespyd. Som dessert kan du lave Cake Pops pyntet med glimmer, så de ligner discokugler. Ellers kan enhver dessert gå, så længe du lige drysser lidt disco-glimmer ud over.

Find DJ til temafest

Del artiklen på: